Maak je huis veilig met deze 9 eenvoudige tips

Is je huis veilig? Zelfs als je geen kleine kinderen hebt die rondzwerven in je huis is het een goed idee om de veiligheid te beoordelen en ervoor te zorgen dat elke kamer is voorbereid op het ergste. Met dat in gedachten is er hier een handige lijst die u kunt gebruiken om een aantal van de grootste zorgen in elke kamer van je huis te onderzoeken.

1. Keuken

Volgens onderzoeken is kookgerei de oorzaak van 40% van de residentiÎle branden per jaar. Zorg dus altijd voor een werkende rookmelder in de keuken om je te waarschuwen voor brand. Het best koopt u eentje die een signaal geeft als de batterij bijna leeg is.

Je kunt de keuken ook veiliger maken met een brandblusser. Nooit eerder gebruikt? Zo moet het:
– Trek de veiligheidspin eruit;
– Richt op de bron van de vlammen van op een afstand van ongeveer 2 meter;
– Knijp de hendel in;
– Blijf op de bron spuiten totdat de brandblusser leeg is.

Keukenkiwi

2. Woonkamer

Je denkt dat er niets onveilig is in de woonkamer? Als u een tv-liefhebber bent, staar je waarschijnlijk dagelijks naar dit potentieel gevaar. Een tv die omvalt op een klein kind is geen uitzondering en zou wereldwijd gemiddeld om het half uur gebeuren. Preventie is zeer eenvoudig, dit kan door de tv te monteren aan de muur of het veiligstellen van de tv doormiddel van een anti-kantel riempje. Dit kun je eenvoudig zelf maken of kopen op het internet.

Buiten dat, wil je waarschijnlijk ook ongebruikte stopcontacten veilig te stellen voor kleine vingers of voorwerpen. Er zijn covers op de markt die u kunt gebruiken om deze stopcontacten te beschermen. Ook kunt je de stopcontacten vervangen door een veilige variant waarbij de gaatjes automatisch dichtschuiven als u de stekker uittrekt. Deze tip geldt overigens voor het volledige huis.

3. Kantoor

Het kantoor is meestal de plaats met de meeste stopcontacten en elektrische of elektronische apparatuur. Je hebt waarschijnlijk een stekkerdoos in deze ruimte, maar is deze veilig? Het beste opteer je voor eentje die automatisch afsluit wanneer u een stekker uittrekt, maar ook een bepaalde graad van waterdichtheid heeft. Om helemaal het beste in huis te halen heb je er zelfs best eentje met een schakelaar. Als je dan niet in het kantoor aan het werken bent kunt u met Èén eenvoudige knop alle toestellen spanningsloos zetten. Dit voorkomt niet enkel een eventuele kortsluiting die een brand als gevolg kan hebben, maar dit voorkomt ook dat jouw apparaten sluipstroom blijven verbruiken. Een overspanningsbeveiliging, bijvoorbeeld tegen bliksem, kan de apparaten beschermen en brand voorkomen.

4. Badkamer

Om jezelf en jonge kinderen van kokend water in de badkamer te beschermen, moet u een kijkje nemen in je boiler. Het is aanbevolen om de instelling van de boiler op 50 graden in te stellen. Dit is niet enkel veiliger, maar dit maakt ook nog eens een serieuze besparing op de energiekosten. Een thermostatische waterkraan is met kleine kinderen ook geen overbodige luxe. Deze is instelbaar op een aantal graden en zal ervoor zorgen dat het water niet warmer wordt dan aangegeven.

Verder is het absoluut noodzakelijk om elektrische items, zoals haardrogers, scheerapparaten, krultangen, …, uit de buurt van water te houden en de stekker uit te trekken wanneer deze niet in gebruik zijn. Plaats een anti-slip badmat in het bad om de hele familie te beschermen tegen vallen. Je kunt zelfs een douche handvat installeren aan het bad of douche voor extra bescherming en stabiliteit.

Schimmel in de badkamer hou je op afstand door de invoering van een badkamer ventilator of dergelijk verluchtingssysteem.

Badkamerkiwi

5. Slaapkamer

Meer dan 10.000 mensen sterven elk jaar in residentiële branden. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan 50.000 gewonden door brand. Dit terwijl iedereen rookmelders en koolmonoxidemelders zou moeten hebben op elke verdieping, plaats deze met aandacht en in de buurt van slaapkamers. Zorg ervoor dat je voor een model kiest die het laat weten wanneer de batterij bijna leeg is.

Vuur kan zich zeer snel verspreiden in een huis. Soms heb je slechts één of twee minuten om te ontsnappen in geval van nood. Overweeg de aanschaf van een brandladder vanuit de slaapkamer en plan de vluchtwegen op voorhand.

De slaapkamer bevat ook grote kasten en ander meubilair. Bescherm kleine kinderen door ervoor te zorgen dat deze meubelen niet om kunnen kantelen. Doe dit door de meubels stevig te bevestigen tegen een muur.

6. Kelder

Radon is de belangrijkste oorzaak van longkanker bij niet-rokers. Wist je dat de meeste radon-geïnduceerde longkanker het gevolg is van slechts lage tot gemiddelde blootstelling in het huis, meestal in de kelder? Het huis kan getest zijn voordat je hem kocht of huurde. Zo niet, kunt u een inspectie doen naar de radon-waardes in jouw huis.

Het is misschien een grote kost, maar het is elke cent waard als het zorgt voor een betere gezondheid.

7. Trap

Onderzoekers schatten dat een kind om de 2 minuten van de trap valt wereldwijd. Of je nu kinderen of dieren hebt rondlopen in huis, een trap poortje is altijd een uitstekende manier om ze veilig te houden. Ze komen in een grote verscheidenheid van vormen, materialen en kleuren om in uw voorkeuren en interieur te passen.

Trapkiwi

8. Garage

Uitlaatgassen van auto’s zijn een belangrijke bron van koolmonoxide, laat dus nooit je auto draaien binnen in een garage, vooral niet als de poort gesloten is. Een auto bevat ook meerdere brandbare stoffen. De veiligheidsvoorschriften voor binnenshuis zijn ook van toepassing op de garage. Zorg voor een brandblusser en een rookmelder in deze ruimte.

9. Buitenshuis

Onderzoek de tuin elk seizoen om te controleren op losse leuningen, rottend hout en andere gebreken. Zorg voor een degelijke gesloten omheining voor de tuin wanneer u kleine kinderen heeft.

Als je een zwembad hebt, zorg dan ook voor de nodige veiligheidsmaatregelen om verdrinking te voorkomen. Er wordt geschat dat meer dan de helft van de verdrinkings-sterfgevallen onder jonge kinderen voorkomen had kunnen worden door een eenvoudig zwembad hekwerk. Sluit het zwembad af wanneer deze niet in gebruik is.

Naast deze praktische tips, is een gezonde oplettendheid een vereiste. Heb jij nog tips? Laat het ons weten!

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer