Bizar: mannelijke sporters worden dezelfde vragen gesteld als aan vrouwen…

Als je erbij stil staat, is het best wel bizar. Deze Amerikaanse sportmannen kregen vragen, die ook aan vrouwelijke sporters waren gesteld en reageerden ‘iets’ anders…

Emancipatie van vrouwen is een belangrijke zaak en wij zijn er van overtuigd dat in het ‘Westen’ al goede vooruitgang is gemaakt. Echter, we kunnen hier nog wat stappen in maken, al is een geforceerde aanpak, zoals bijvoorbeeld een vrouwen-quote, ook niet ideaal. Eigenlijk is dat pas een pure vorm van (‘positieve’) discriminatie en wie wil er nou voor een plek gekozen worden, vanwege zijn/haar geslacht, daar willen we toch juist af?!

Belangrijker, is dat er ook een hele hoop onbedoelde en (vaak) onzichtbare discriminatie aanwezig is. Dit is iets, waar mensen niet vaak bij stilstaan. Misschien is het ergste juist, dat mensen het niet eens merken. Mensen, waaronder ook de vrouwen die het ‘lijdend voorwerp’ zijn. Neem als voorbeeld de volgende video. Hierin wordt enkele mannelijke sporters, vragen gesteld, die eerder aan vrouwen zijn gesteld. Check hun reactie:

OK, toegegeven, het is ‘Amerika’ en de vragen zouden wellicht niet METEEN gevraagd worden aan onze vrouwelijke topsporters, maar heel bizar zou het ook niet overkomen. Althans, niet zo bizar als dat de vragen aan een mannelijke sporter gevraagd zouden worden.

Een ander voorbeeld is Caithlyn Jenner. Iedereen kent inmiddels de vrouw (ook sporter trouwens), die vroeger door het leven ging als Bruce Jenner. Door verschillende media (en miljarden aanhangers van één van onze oudste bekende (boek)personages, God of Allah genoemd) is er schande over gesproken. Gelukkig zijn er ook nog genoeg mensen, die zelf willen en kunnen nadenken over wat anderen met hun leven willen en doen. In veel programma’s wordt er dan ook ‘positief’ gereageerd op de transformatie van man naar vrouw. Het is knap en moedig en ‘ze ziet er fantastisch uit’. Echter, wanneer je alle opmerkingen goed analyseert, kom je erachter dat de transformatie naar vrouw ook ineens een andere vorm van beschouwing met zich meeneemt. Een vorm van… jawel… onzichtbare discriminatie!

Jon Stewart kaartte op sublieme wijze aan, dat zelfs de positieve reacties omtrent transseksueel Caitlyn Jenner een vorm van onzichtbare discriminatie laten zien. Hier het verhelderende fragment, waarbij hij terecht eindigt met de woorden: “Welcome to being a woman in America”…

https://www.youtube.com/watch?v=mORfXGjiFtE

Ook dit moet men niet geforceerd tegengaan door, door bijvoorbeeld dergelijke ‘vraagstelling te verbieden’, want in sommige gevallen is het ook leuk en zijn vrouwen nu eenmaal meer open voor privé- en mode-gerelateerde zaken, maar toch ligt hierbij een grote rol weggelegd bij… de betreffende vrouwen! Neem jezelf serieus en accepteer niet anders van anderen!

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer