Zeldzame 2 euro munten: deze 10 zijn veel geld waard

Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn we inmiddels wel gewend aan de verschillende soorten 2 euro munten die in omloop zijn. Maar sommige zijn toch net even wat specialer dan de meeste, de zogenaamde zeldzame 2 euro munten. Oh, en kunnen een fortuin waard zijn!

De 2 euro munt

De munt van € 2 is sinds 1 januari 2002 wettig betaalmiddel in eurolanden. Zoals je aan de munt kunt zien, heeft het twee zones met verschillende materialen:

 • De buitenkant is gemaakt van cupronickel (een legering van voornamelijk koper en nikkel).
 • Het interieur is nikkel met een nikkel coating en een legering van koper en zink.
 • Doorsnede: 25,75 millimeter.
 • Gewicht: 8.5g
 • Dikte: 2,2 millimeter
Zeldzame 2 euro munten
Via: pixabay.com | Alexas_Fotos, CC

Wat is de waarde van een 2 euro munt?

De 2 euro munten die wij dagelijks gebruiken voor betaling hebben natuurlijk een vaste waarde. Voor verzamelaars echter is er een verschil tussen twee soorten waarden:

Nominale vs. verzamelwaarde

De nominale waarde wil zeggen wat de 2 euro munt als wettelijk betaalmiddel waard is: twee euro dus. De verzamelwaarde is duidelijk verschillend.

Deze is namelijk afhankelijk van zowel de staat waar de munt in verkeerd als de zeldzaamheid. Dat laatste is eigenlijk nog het meest belangrijk, want des te zeldzamer de uitgifte is, des te meer de verzamelwaarde stijgt. 

Goede kwaliteit

Op de vraag “Hoeveel is mijn 2 euro munt waard” krijg je indicatie wanneer je een weet of jouw munt in omloop is gebracht de ja of de nee. Is dit het geval? Dan kun je de waarde eigenlijk al ongeveer door 3 delen. Is de 2 euro munt niet in omloop? Dan kan hij zomaar in het rijtje staan wat je later in dit artikel vindt!

zeldzame 2 euro munten
Via: youtube.com (capture) | The Euro Coin

Herdenkingsmunten van 2 euro

Deze 2 euro munten onderscheiden zich van de rest omdat ze worden uitgegeven met een verschil met de standaard. Lidstaten die de euro als wettig betaalmiddel hebben, veranderen de nationale zijde van de munt om een ​​herdenkingsrede. Het slaan van deze herdenkingsmunten van 2 euro begon in 2004.

Elk van de landen waar de euro gebruikt wordt, kan elk jaar twee herdenkingsstukken uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de normale munten.

Wat ze anders maakt, is hun herdenkingsontwerp aan de nationale kant.

De uitgiften van kleine landen als Monaco, San Marino of Vaticaanstad vallen onder waardevolle, dure en zeldzame 2 euro herdenkingsmunten. Met het verstrijken van de tijd neemt de waarde van de oude munten toe en kunnen ze oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Het is dan ook een goed idee om zulke zeldzame 2 euro munten te verzamelen, aangezien verzamelaars van munten bereid kunnen zijn er veel voor te betalen.

Zeldzame 2 euro munten

Hoewel de munten van twee euro (€) relatief nieuw zijn (de munten werden in 1999 geslagen en in 2002 in omloop gebracht), zijn er al enkele bij die vanwege een speciale reden en zeldzaamheid op de numismatische handelsmarkt worden genoteerd. Deze hebben een hogere prijs ten opzichte van de (eerder genoemde) nominale waarde. 

Sommige 2 euro munten zijn zelfs een vermogen waard. Sommige meer dan 1.000 euro per munt! Check hier de lijst met waardevolle, zeldzame 2 euro munten gerangschikt op hun waarde en geschatte marktprijs. Bedenk dat hoe meer jaren er verstrijken, hoe meer de waarde van alle euro munten op de lijst zal stijgen. Zo kun je dus ook jouw 2 euro munt waarde checken.

1. Vaticaanstad – 2002 (waarde €30)

De Vaticaanse munt is uitgegeven vanaf het jaar 2002. Ze dragen de afbeelding van Johannes Paulus II en de letters “GVUPINC” zijn de initialen van de graveurs Guido Veroi en Uliana Pernazza, INC door Incisore.

Ze hebben de nummers KM 347 op de 1 euro munt en de 348 op de 2 euro munt. Door de kleinschalige uitgifte zijn deze zeldzame 2 euro munten rond de €30 waard.

zeldzame 2 euro munten vaticaanstand 2002
Via: Martin Münd / ECB

2. Benedictus XVI – 2007 (waarde €90)

Deze 2 euro munt behoort tot de eerste serie munten waarin de afbeelding van paus Benedictus XVI is gegraveerd. In verschillende koop- en verkoop webportalen vind je ze in een prijsklasse van € 90-  €100.

Benedictus XVI 2 euro munt
Via: Martin Münd / ECB

3. Finland – 2004 (waarde €100)

De uitbreiding van de Europese Unie in 2004 was de grootste uitbreiding van het blok, met de toetreding van nieuwe leden zoals Tsjechië, Hongarije en Polen.

Finland was het enige EU-land dat een munt sloeg ter herdenking van deze uitbreiding. 995.000 van deze bijzondere 2 euro munten werden uitgegeven. Als je het geluk hebt om er een te bezitten, zijn deze zeldzame 2 euro munten voor maximaal €100 op Ebay te verkopen.

Photography of commemorative Euro coins
Via: Martin Münd / ECB

4. Vaticaanstad – 2017 (waarde €120) 

We komen weer even terug in Vaticaanstad. Zij vierde de 75ste verjaardag van de oprichting van de stad. Op de achterkant van deze zeldzame 2 euro munten zie je een plattegrond van de basiliek, het Sint-Pietersplein en de vestingwerken die zijn ontworpen om het graf van Sint-Pieters te beschermen.

De totale uitgifte bedroeg 85.000 munten. Voor de juiste verzamelaar kan het € 120 kosten.

5. Portugal – 2008 (waarde €150)

Er zit een fout in deze zeldzame 2 euro munten. Namelijk dat er een verkeerde en onvolledige kaart in zit waarop de landen, die een paar jaar eerder tot de Europese Unie zijn toegetreden, ontbreken. Dit foutje is wel erg interessant voor verzamelaars en daarom ligt de waarde rond de € 150.

zeldzame 2 euro munten
Via: youtube.com (capture) | 555 Euro

6. Vacante Vaticaanse Zetel 2005 (waarde €165)

Deze zeldzame 2 euro munten werden uitgegeven na de dood van Johannes Paulus II, tegen de tijd dat er ongeveer 8 sets munten werden uitgebracht, was hun prijs destijds één enkele euro.

Maar momenteel varieert de prijs van deze herdenkingsmunt tussen de € 165 en € 170. Zo raar kan het lopen in de muntenwereld!

7. San Marino – 2005 (waarde €280)

In 2005 kwam San Marino een munt ontwerpen voor het jaar van de natuurkunde, met een oplage van zo’n 130 duizend. Daarin wordt Galileo weergegeven en in het deel van de buitenste ring verschijnen de twaalf sterren van de Unie.

Tussen de sterren zie je delen van een gestileerd atoom die de hele San Marino-munt bedekken. Deze zeldzame 2 euro munten kunnen tot € 280 per stuk opleveren.

zeldzame 2 euro munten
Via: youtube.com (capture) | The Euro Coin

8. Griekenland – 2002 (waarde €1.000 met S keurmerk)

Deze zeldzame 2 euro munten hebben wat meer toelichting nodig. De Griekse munt van 2 euro uit 2002 toont hetzelfde mozaïek als elke andere munt die is geslagen sinds het land in 2001 bij de euro kwam.

Echter, omdat Griekenland pas in 2001 toetrad tot de eurozone, kon het niet zo vroeg beginnen met het slaan van munten als andere lidstaten. Daarom werden verschillende munten die in 2002 in omloop waren, niet geslagen in Athene maar in Finland, zoals blijkt uit de 2 euro munt met S keurmerk.

Sommige versies hebben dus een ‘S’ in de onderste ster. Die S staat voor Suomi, wat Finland is in het Fins, aangezien hier deze munten werden geslagen en niet in Athene.

Hoewel het geen vergissing is, betekent het alsnog dat je serieus geld in handen kan hebben met deze zeldzame 2 euro munt. Er wordt makkelijk vanaf de  €1.000 op geboden.

9. Monaco – 2015 (waarde €1.000), fort 800 jaar jubileum

Deze zeldzame 2 euro munt is in 2015 door Monaco geslagen ter herdenking van de 800e verjaardag van de bouw van het fort. Het is één van de meest gewilde in Frankrijk. Het is dan ook een waardevolle 2 euro munt. De geschatte prijs ligt rond de € 1.000 en er zijn er maar 10.000 van uitgegeven. 

zeldzame 2 euro munten Monaco 2015
Via: Martin Münd / ECB

10. Monaco – 2007 (circa € 2.000), herdenkingsmunt Grace Kelly

Deze herdenkingsmunt is gemaakt ter ere van de onsterfelijke actrice Grace Kelly. Het werd op de markt gebracht voor 2007, in een reeks zeer beperkte valuta’s.

Verzamelaars konden er ongeveer € 600 voor neertellen, hoewel sommigen tegenwoordig eerder € 2.000 betalen en kan zelfs oplopen tot €4.000! Het is de meest gewilde, duurste 2 euromunt.

Photography of commemorative Euro coins
Via: Martin Münd / ECB

Heb jij zeldzame 2 euro munten?

Tja, nu je dit weet, kijk maar snel of je niet heel toevallig één van bovenstaande munten in je portemonnees hebt zitten! Je zult zeker niet de eerste zijn die onwetend rondloopt met een grote som geld. Laat het ons vooral weten wanneer je, naar aanleiding van dit artikel, de gelukkige vinder van een zeldzame 2 euro munt blijkt te zijn.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

27 gedachten over “Zeldzame 2 euro munten: deze 10 zijn veel geld waard”

 1. Ik heb 2 van de bovenstaande Portugese muntstukken en 1 van die Griekse met een “S” erin. Iemand een idee waar je die het best kan aanbieden?

  Beantwoorden
 2. Ik bezit een 2euromunt die waarschijnlijk geslagen is 30 jaar na het vallen van de Berlijnse muur, is hier meer over bekend of deze een hogere waarde heeft?

  Beantwoorden
 3. Ik heb toendertijd 2 Grace Kelly munten gekocht. Ik had geen idee dat ze zoveel waard zouden worden. 4.000,00 euro klopt niet want ik heb bij de muntenverkoper al 5.000,00 euro geboden gekregen.

  Beantwoorden
 4. Ik zag ergens op het internet dat de Duitse 2euromunt uit 2002 met een letter D of O onder de linkerpoot van de adelaar wel 2000 euro waard is. Is dat echt zo of zit er ergens een foutje op de munt die ik over het hoofd gezien heb die de munt zoveel waard maakt? Dirk

  Beantwoorden
  • Wat een hoop onzin op het internet.
   Ze maken de mensen gek met een dooie mus.
   Het Duitse geld verschilt een beetje van andere landen.
   Je hebt ze met de letters D-A-F-G-J.
   Dat geeft alleen aan in welke stad ze zijn geslagen.
   D-München – A-Berlijn – F-Stuttgart – G-Karlsruhe – J-Hamburg.
   Jij hebt dan gewoon 2 euro geslagen met de letter D-München.
   Er zijn er ruim 231.000.000 van geslagen.(waarde 2 euro)

   Beantwoorden
 5. hi ik heb een munt gevonden met een mannetje erop ik heb op internet gezocht en sommige mensen verkopen hem voor 700 euro is deze zeldzaam?

  Beantwoorden
 6. Hoi ik heb een duitse €1,- die helemaal goudkleurig is van 2002. Heb overal gezocht op internet en munten catalogus, maar hij staat nergens. Volgens mij is het een misdruk?

  Beantwoorden
 7. Je kan ook zeggen dat ze een miljard euro opbrengen maar de vraag is wie koopt ze van je? İk heb 9 Griekse munten met de letter S erin. Betekent het nu dat ik 9000 euro rijker ben? Op Marktplaats wordt er hoogstens 5 euro op geboden.

  Beantwoorden
 8. Ik heb ook een verzameling van munten waar kan ik terecht. Heb de Griekse van 2 euro met de s in de ster dus gelagen in Finland. De rest moet ook bezien worden daar zal ook wel veel tussen zitten. Bedankt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...