Originele tips die helpen bij het verslaan van je winterdip

Een winterdip, winterdepressie of winterblues. Rond deze tijd van het jaar staan de kranten, blogs en tv programma’s er bol van. Hoe kom je af van je winterdip?

Overal vind je tips tegen de winterdepressie. De meeste oplossingen vallen in dezelfde categorie: leef gezond. In dit artikel geven we extra tips om om te gaan met het nare gevoel in de winter.

Via: pixabay.com

Wat is de winterdip?

Je voelt je lusteloos, somber, bent snel moe en hebt weinig concentratie. Je hebt een winterdip. Dit gevoel ontstaat door te weinig licht in de winterperiode. Hierdoor raakt je biologische klok in de war en het lichaam maakt meer melatonine (het hormoon dat het lichaam aanmaakt om in de avond in slaap te vallen) aan dan voorheen.

De meest voor de hand liggende oplossing

Aangezien een winterdip veelal wordt veroorzaakt door te weinig licht en het binnen zitten, komen vaak de standaard oplossingen naar boven: sporten, gezond eten, veel naar buiten of een speciale lamp kopen om het lichttekort te compenseren.

Maar toch komen veel mensen nog steeds niet van hun klachten af en hebben ze elk jaar weer hetzelfde probleem.  Begrijp dit niet verkeerd, de oplossingen kunnen prima werken. Maar voor sommige werken ze niet en wat dan?

.

Zoek de oplossing intern

Je kan dan niet verwachten dat als jij elke dag een half uur naar buiten gaat, je plotseling de bloemetjes weer buiten zet en dansend het kantoor binnen wandelt. Je moet ook met jezelf aan de slag, met je eigen mindset en instelling. Hier zijn een aantal voorbeelden die jou nog extra kunnen helpen bij het verslaan van je winterdip.

1. Waar ben je blij mee?

Schrijf elke dag de zaken op waar je blij mee bent. Niet te moeilijk denken, gewoon de dingen die je een gelukkig gevoel hebben gegeven die dag of gaan geven. Dit zorgt voor een positieve stemming waardoor de winterdip veel minder kans krijgt.

2. Wees sociaal met regelmaat (maar niet te)

Ga de deur uit is een veel gehoorde oplossing bij de winterdip. Maar ga niet zomaar de deur uit, zorg voor sociale ontmoetingen. Laat Facebook en whatsapp even voor wat het is en ontmoet vrienden in real life. Volgens psychiater Witte Hoogendijk helpen regelmatige ontmoetingen op vaste tijden tegen het sombere gevoel.

Via: pixabay.com

Daarnaast stelt de psychiater voor om af en toe je mobiel eens uit te zetten. Dit geliefde item is waarschijnlijk moeilijk om zomaar te negeren, maar houd de regie in eigen hand en laat je dag niet bepalen door de aanhoudende berichtjes.

3. Mindfulness

Mindfulness is een hot topic. Het betekend dat je volledig bewust bent van je huidige ervaring. Je leeft met aandacht en leert afstand te nemen van de hersenspinsels in je hoofd. Je kan je beter concentreren en leeft bewuster.

.

Voor de één is dit veel te zweverig en de ander zweert erbij, maar er zijn verschillende mindfulness oefeningen, boeken en sites die je een kijkje kunnen geven in het mindful leven. Kijk ook eens naar boeken van bijvoorbeeld Marisa Garau, stress-expert en mindfulness deskundige. Zij heeft boeken geschreven zoals “Haal meer uit je dip” waarin ze 5 stappen beschrijft die je helpen mindful met de winterdepressie om te gaan.

Geef de winterdip geen kans

Naast de tips die vaker gegeven worden bieden deze tips natuurlijk ook geen 100% garantie op het verslaan van de winterdip. Toch kan je er veel uit halen en voor je het weet helpt het wel bij jou! Om goed te ontstressen, zijn er ook genoeg tips!

En houd in gedachten. De mensen in Scandinavië veranderen gewoon hun perceptie op de donkere dagen. Het is niet somber, het is gewoon knus en gezellig

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...