Gekke kunst: deze 12 bizarre standbeelden bestaan echt

Standbeelden zijn vaak ter nagedachtenis aan een persoon of een gebeurtenis. Het is een stukje kunst en of en van welk soort kunst je houdt is natuurlijk heel persoonlijk. Maar er zijn standbeelden die er wel heel bizar uit zien of bijzondere verhalen hebben. Deze standbeelden vallen absoluut onder het kopje ‘gekke kunst’.

Diverse soorten standbeelden

Standbeelden zijn er in diverse soorten en maten en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals metalen (onder andere brons), natuursteen, klei en beton. Daarnaast zijn er vele stijlen waarin standbeelden worden gemaakt.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld realistisch (op echt lijkend), idealistisch (het ideaal plaatje in beeld gebracht), expressionistisch (uitdrukken van emotie door accentueren van houdingen) en surrealistisch (samenbrengen van elementen tot een irreëel geheel).

Via: giphy.com

Religie, invloedrijke mensen en gebeurtenissen

In religies worden veel standbeelden gebruikt. Religieuze figuren als Jezus Christus, Heer Boeddha en diverse goden en godinnen worden regelmatig afgebeeld en zijn te vinden op religieuze plaatsen als kerken en tempels.

Daarnaast kunnen van invloedrijke mensen standbeelden gemaakt worden, denk aan beelden van Hugo de Groot (in Delft) en Michiel de Ruyter (Vlissingen).

Ook zijn er standbeelden die herinneren aan gebeurtenissen. Een bekend voorbeeld hiervan in Nederland is het standbeeld van Anne Frank, een herinnering aan haar verhaal in de Tweede Wereldoorlog.

Anne Frank standbeeld
Via: Wikimedia Commons | Stephane D’Alu, CC

Mooie standbeelden of gekke kunst?

Hoe je het ook wendt of keert, smaken verschillen. Dat bewijzen deze stukken gekke kunst die écht bestaan.

1. Grieks standbeeld

Om te beginnen een algemeen standbeeld die we vaker zien. Griekse standbeelden. Maar, iedereen zal zich wel eens afgevraagd hebben of die Grieken nu echt allemaal zo klein geschapen zijn? Hier zit dus een verhaal achter!

Tegenwoordig wordt een grote piemel gezien als iets mannelijks. Toentertijd was dit niet zo. Groot geschapen mannen werden gezien als dom en lelijk, terwijl een klein geslachtsdeel juist stond voor wijsheid. Vandaar dus de kleine geslachtsdelen van de standbeelden.

Via: pexels.com | Hert Niks, CC

2. Blucifer

Dit op het eerste oog normaal lijkende paard staat in Denver. Echter, wanneer je beter kijkt zie je dat Blucifer rood gloeiende ogen en een vreemde blauwe vacht heeft.

Het verhaal achter Blucifer is net zo luguber als het standbeeld zelf. De maker van het standbeeld, Luis Jiménez, is namelijk vermoord door zijn eigen standbeeld. Het hoofd van het paard is op zijn been gevallen waarbij een slagader is geraakt en dit heeft hij helaas niet overleefd. Het standbeeld is uiteindelijk compleet gemaakt door familie, personeel van Luis en andere professionals.

Via: flickr.com | Mike Sinko, CC

3. Manneken Pis

Waar de meesten van ons dit standbeeldje al behoorlijk normaal vinden, is dit plassende mannetje dat natuurlijk totaal niet. Deze halve meter hoge bronzen creatie komt uit 1619.

In de tijd van 1619 tot nu is het beeldje meerdere malen vernield en weer hersteld. Ook werd het een aantal keer gestolen, maar telkens weer terug gevonden (al dan niet in delen). De straffen waren niet te zuinig. In 1817 bijvoorbeeld was Antoine Licas degene die het beeldje had ontvreemd. Hij werd veroordeeld tot een uur schandpaal, brandmerking en 20 jaar dwangarbeid.

Manneken Pis heeft meer dan 1000 pakjes! In 1698 kreeg hij zijn eerste kostuum geschonken. Sindsdien is het traditie geworden dat Manneken Pis bij speciale gelegenheden kleding draagt. Op sommige van deze speciale dagen plast hij zelfs bier of wijn in plaats van water.

gekke kunst
Via: flickr.com | diamond geezer, CC

4. Quetzalcoatl

Op het eerste gezicht is dit standbeeld net een grote drol met hier en daar wat uitsteeksels. Maar niets is minder waar. Dit in 1992 gemaakte gekke kunstwerk is afbeelding van een oude mythische god van de Azteken, genaamd Quetzalcoatl. Wanneer je goed kijkt zie je dat dit een gevederde slang is die een wat ongelukkige houding heeft in dit beeldhouwwerk.

Via: flickr.com | Linda N., CC

5. Kindlifresserbrunnen

Kindlifresserbrunnen is letterlijk vertaald kinder-eter-fontein. Dit is het beeld van een man die een kind aan het opeten is en rondom hem zijn nog meer kinderen.

Er zijn diverse theorieën over wat dit standbeeld precies moet voorstellen. De puntige hoed geeft het vermoeden dat hij van Joodse afkomst is. Dit beeld zou staan voor het bloedsprookje, een antisemitisch verzinsel dat Joden beschuldigt van het doden van Christelijke jongens.

Anderen beweren dat dit vreemde standbeeld het wezen Krampus voor moet stellen, die rond de Kerst de kinderen straft die niet luisteren. Wat de betekenis ook is, het ziet er enorm luguber uit!

Via: flickr.com | Janet McKnight, CC

6. Boll Weevil monument

De Boll Weevil, oftewel de bolsnuitkever, is dus een keverachtige. Dit monument is echt ter ere van dit kevertje. Dit beestje heeft een grote invloed gehad op de landbouw en de economie in en om Enterprise (Alabama, Verenigde Staten).

De Boll Weevil werd in 1915 voor het eerst opgemerkt in Enterprise maar werd uiteindelijk een ware plaag. Hele katoenoogsten zijn verloren gegaan door deze kever. Hierdoor zijn boeren anders gaan kijken naar de mogelijkheden voor gewassen. Het standbeeld is als eerbetoon aan hoe een ramp ook juist kan zorgen voor grote positieve veranderingen.

Via: flickr.com | Martin Lewison, CC

Meer gekke kunst

Benieuwd waarom het standbeeld van Christiano Ronaldo zo bijzonder is? Bekijk dan snel nummer 7 op de tweede pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...