Hoe overleef ik de zomertijd? 5 bijzonder handige tips

Nog een paar dagen en dan is het zover; zomertijd. Hoe aangenaam het ook klinkt, het verschuiven van de klok is niet zo onschuldig als het lijkt. Hoe kom je de eerste dagen door?
(toevoeging van de redactie: Hoe zorg je ervoor dat je je maandag niet verslaapt?)

Wanneer begint de zomertijd?

Op 26 maart 2022 gaat de zomertijd in. In de nacht van 26 op 27 maart gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. Dit duurt tot zondag 30 oktober 2022. Er wordt ons zomaar een uurtje ontnomen. Waarom eigenlijk?

Door de klok een uur vooruit te zetten blijft het in de ochtend langer donker. Het voordeel is dat het in de avond langer licht blijft. Er wordt gezegd dat dit prettig is voor de boeren, die dan langer buiten kunnen blijven werken. Niks van waar, die staan heus niet liever nóg een uur eerder op.

Via: Wikimedia Commons | Jamian, CC

Waar komt zomertijd vandaan?

Het idee dateert uit 1907 om energie te besparen. Immers, als het langer licht is, verbruik je ’s avonds minder energie. In Nederland gelde de zomertijd tussen 1916 en 1945. In 1977 is de regel nieuw leven ingeblazen tijdens de oliecrisis.

Het verschuiven van de klok is niet zonder gevolgen.

Wat zijn de risico’s van zomertijd?

Het grootste risico van de zomertijd is natuurlijk dat je je verslaapt op maandagmorgen! Zomaar een uurtje afpakken gaat je niet in de koude kleren zitten. Een ochtendhumeur, een slechte concentratie en een ontregelde eetlust dragen ook bij aan de moeizame start van de zomer.

Moe slapen featured
Via: depositphotos.com | pressmaster

Maar de gevolgen gaan verder. De eerste dag van de zomer is het aantal verkeersongelukken in de ochtendspits aanzienlijk hoger, overlijden meer mensen aan een hartaanval en melden zich meer mensen bij de bedrijfsarts met stressverschijnselen.

Het is niet zo vreemd. Een verandering in je slaappatroon heeft invloed op je bloeddruk en hormoonhuishouden. Vooral voor kinderen en avondmensen is het even aanpoten.

Hoe bereid je je goed voor op de zomertijd?

1. Wen eraan…

Zet de klok zaterdagochtend alvast op zomertijd. Zo heb je een heel weekend om te wennen. Dat is veel relaxter dan op maandagmorgen.

2. Pas je al aan!

Pas je ritme direct aan. Ook al voelt het misschien nog vroeg, ga op tijd naar bed, sta op tijd op en eet op je normale (nieuwe) tijd. WE bespraken eerder al een methode om snel in slaap te vallen…

3. Koffie en alcohol

Matig je koffie en alcohol. Deze dranken ontregelen je ritme. Door koffie is het lastiger om ’s avonds in slaap te komen. En met alcohol wordt je juist weer lastig wakker natuurlijk. Overigens, bij mij staat de koffie op maandagmorgen op sterk en zwart, dat kan ik je wel verklappen.

Via: pixabay.com

4. Naar buiten!

Ga naar buiten. Zonlicht activeert je biologische klok. Door gelijk op te staan en er op uit te trekken wordt je lichaam actief. Bovendien voel je je in de avond heerlijk slaperig van al die frisse buitenlucht.

5. Geen spits

Vermijd de ochtendspits. Zorg dat je de stress van de spits ontwijkt, dan begint je week een stuk beter. Jij bent misschien wel goed voorbereid, maar wie zegt dat de bestuurder links van je net zo uitgerust is als jij?

Het goede nieuws

De zomer is begonnen. De dagen worden langer en de zon zal ons verwarmen. Laat die eindeloze Nederlandse zomeravonden maar komen. Met deze tips fluit jij de zomer tegemoet! Tip: Deel deze tips met je collega. Weet jij al wie zich maandag gaat verslapen?


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...