Podcast luisteren: 12 tips voor de beste podcasts in 2021

Onderweg naar het werk, tijdens een lange rit naar je vakantiebestemming, tijdens het joggen of gewoon op het toilet: dankzij podcast luisteren vliegt de tijd voorbij. Leuke podcasts schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond waardoor het aanbod immens is. Weet je niet waar te beginnen? Dit lijstje verklapt je de beste podcasts in 2021.

Een podcast, euh wat is dat?

Je kan niet meer om de opkomst van podcasts heen. Ze zijn populair, en terecht een erg goed alternatief voor het lezen van boeken. Maar wat zijn podcasts precies? Eigenlijk is het niets anders dan een digitale audio uitzending van gesproken woord, die luisteraars kunnen downloaden of streamen (via webfeeds) op bijvoorbeeld Spotify of andere podcast apps.

Podcast populaire beste podcasts
Via: pixabay.com

Op de radio spelen ze uitsluitend muziek, en niet altijd de nummers waar jij zin in hebt. Bovendien is het leuk om een meeslepend verhaal te horen, of om bij te leren over een onderwerp dat je interesseert. Zul je net zien dat ook gesproken afleveringen niet precies op het juiste moment worden uitgezonden. Met een podcast is dat probleem gelukkig verleden tijd!

Beste podcasts van 2021…

Leuke podcasts kun je gewoon streamen, dus je bepaalt zelf waar en wanneer je ernaar luistert. Houd je van zakelijke onderwerpen, grappige gesprekken of eerder true crime? Toch is het moeilijk om de beste podcasts te vinden. Je kunt door de bomen het bos immers niet meer zien.

Maar smaken verschillen, dus leuke podcasts voor de één behoren niet in het lijstje van beste podcasts voor de ander. Vandaar dat we een splitsing maken in onderwerp. In dit lijstje met de beste podcasts van 2021 zit dus voor ieder wat wils, dus veel plezier met podcast luisteren…

1. Laura H.

Op 12 juli 2016 verschijnt Laura H. op de Koerdische televisie. De 21-jarige vrouw is gesluierd. Ze vertelt dat haar man ontvoerd werd door het kalifaat. Zelf wist Laura te ontsnappen. Hiermee werd de jonge vrouw uit Zoetermeer plots wereldnieuws. In hoeverre klopt dit verhaal? Journalist Thomas Rueb ging op onderzoek. Hij schreef het gelijknamige boek ‘Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’.

Laura H boek
Via: Thomas Rueb (cover)
€14,99
Voorraad: ✔️
Bookspot.nl
€16,55
Voorraad: ✔️
Bol.com

In de podcast hoor je hem, Laura zelf én haar vader aan het woord. De podcast schetst een eerlijk maar angstaanjagend verhaal over terrorisme.

2. Questcast

Questcast is een erg boeiende podcast van BNR-presentator Robin Rotman en Quest-redacteur Frank Beijen. In iedere aflevering, die tussen de 20 en 40 minuten duurt, wordt een andere vraag beantwoord. Schuilt er een moordenaar in jou? Wordt kanker echt een geneeslijke ziekte? Moeten we naar Mars willen? Hierbij gaan ze op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. Eindelijk antwoorden op al die priemende vragen.

3. De Bourgondiërs

De Bourgondiërs is een podcast van Klara. Bart van Loo neemt je mee naar de middeleeuwen. In 1585 werden de Lage Landen opgedeeld. Laat je meeslepen door dit geschiedkundige verhaal over strijden, brandstapels, schizofrene koningen en getalenteerde kunstenaars. Het gaat tenslotte over je eigen voorvaderen.

https://open.spotify.com/episode/4pu06G0sl2wG1oW54a0XQP

4. De Brand in het Landhuis

De Brand in het Landhuis is een van de beste podcasts van het jaar, en een gigantisch succes in Nederland. Het is gemaakt door Simon Heijmans en werd in twee weken tijd meer dan 100.000 keer beluisterd. Als je eraan begint, begrijp je meteen waarom. De Brand in het Landhuis is een zesdelige true crime reeks. Heijmans onderzoekt het verhaal van Ewald Marggraff. In de nacht van 6 op 7 december 2003 breekt er een brand uit. Marggraff wordt de volgende dag dood teruggevonden. Voor de voordeur. De geruchten gonzen in het dorp. Had zijn gigantische kunstcollectie er iets mee te maken? Waar is het geld van zijn buitenlandse rekeningen naartoe? Spannend van de eerste minuut tot de laatste minuut.

Podcast De brand in het landhuis beste podcasts
Via: NTR / NPO 1

5. De Blankenberge Tapes

Dit is nog zo’n smakelijke een true crime podcast. De Blankenberge Tapes wil je in één ruk beluisteren. Je zal het spijtig vinden wanneer je met de auto op je bestemming aankomt. Het verhaal gaat over een tinderdate en twee onopgeloste moorden die gek genoeg iets met elkaar te maken hebben. Samen met de rechercheurs en andere betrokkenen ga je in drie afleveringen op zoek naar de lugubere ontknoping aan de vaak zonnige, maar soms ook grauwe Belgische kust…

Via: Wikimedia Commons | Thorfinn Stainforth, CC

6. Iemand

Een van de beste podcasts van Vlaanderen: Iemand. Ward Bogaert en Philip Heymans focussen in iedere aflevering op het verhaal van een interessant persoon. Een ex-gangster, transgender of pedofiel, bijvoorbeeld. Kortom: boeiend en leerrijk.

We hebben nog 6 briljante en populaire podcasts op de volgende pagina. Zo ook een verhaal van een foto op het internet die Brian is blijven achtervolgen… (zie 11.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...