Goedkope of dure zonnebrandcrème: zijn er verschillen en waar moet je op letten?

De zon schijnt, je gaat lekker naar het strand, een terrasje pikken of een fietstochtje maken. We weten allemaal dat het belangrijk is om je dan goed in te smeren, maar waar moet je op letten? Is dure zonnebrand ook echt beter?

Bruin worden? Hoe dan?

Insmeren doe je om jezelf te beschermen tegen UV-stralen, maar wat doen die precies? Er zijn drie soorten” UVA, UVB en UVC. De laatste haalt het niet om op de aarde te komen, dus we hoeven alleen rekening te houden met UVA en UVB.

UVA-stralen zorgen ervoor dat je snel bruin wordt, maar zijn ook (deels) de veroorzaker van huidkanker. Ze dringen diep door in de huid. UVB-stralen zorgen juist voor de langdurige bruining van de huis, maar ook voor het verbranden.

Zonnebrandfeatured
Betaalbaar en snel in huis!

Nu we het verschil weten van de straling, is het goed om te weten dat er verschillende huidtypes zijn. Zo zijn er mensen die een lichte huid hebben, bijna niet bruin worden en snel verbranden. Maar er zijn ook mensen die na een kwartiertje in de zon gezeten te hebben al flink bruin zijn.

Daarom is het verstandig om per persoon te bekijken welke zonnebrandcrème er gebruikt moet worden.

Zonnebrand 2
Via: pixabay.com | AdorebeautyAZ, CC

Waar moet ik op letten bij aankoop van zonnebrandcrème?

Als jij naar de winkel gaat om zonnebrand te kopen, let je waarschijnlijk op de factor en de prijs. De factor loopt op tot 50 bij de meeste merken en dit biedt de meeste bescherming. Vooral bij kinderen of mensen die snel verbranden wordt dit aangeraden. Er is echter, zo blijkt uit tests, wel degelijk een verschil in de verschillende merken. Zo zijn er merken die factor (UPF) 30 op de verpakking hebben staan, maar in de praktijk slechts 10 bieden. Dit is natuurlijk misleidend.

> Bekijk de best verkochte zonnebrand in Nederland

Duur vs goedkoop

Zijn dure merken beter dan goedkope merken? De korte versie: nee. Er zijn regelmatig tests van zonnebrand door instanties als de Consumentenbond en daaruit blijkt dat goedkope en dure zonnebrand even goed (of slecht) kunnen zijn. Zo kwam een aantal jaren geleden de zonnebrandcrème van de Kruidvat als beste uit de test, maar viel dit jaar bijvoorbeeld weer tegen.

Er is dus geen eenduidige lijn te trekken wanneer een zonnebrand goed is. Het is dan ook goed om jezelf in te lezen voordat je zonnebrand gaat kopen. Want de impact lijkt – vooral als je in de zon ligt – erg klein, maar het kan later grote gevolgen hebben.

Waterbestendige zonnebrandcrème

Er zijn ook veel zonnebrandcrèmes die waterresistent zouden zijn. Dit mogen fabrikanten op de verpakking zetten als na een zwembeurt van 2 keer 20 minuten nog 50 procent van de beschermingsfactor op de huid zit. Ook hier zijn de claims die we op de verpakking zien niet altijd waar: waterbestendige zonnebrandcrème blijkt niet altijd aan de 50 procent regel te voldoen volgens recent onderzoek.

Ga je dus zwemmen, dan is het belangrijk om toch regelmatig te blijven smeren, vooral bij kinderen.

Via: pixabay.com | chezbeate, CC

Welke moet ik kopen?

Hier gaan we af op wat de Consumentenbond recent getest heeft. De zonnebrandcrème van Hema, Garnier en La Roche Posey scoren erg goed. Met een factor 30 bieden ze zelfs een bescherming van 50.

Er zijn ook merken waar juist het omgekeerde werkelijkheid is. Bij Clarins is factor 30 in werkelijke een echte UPF-bescherming van 15 en Clinique slechts 10. De zonnebrand van de Kruidvat belooft 30, maar biedt 20.

De beste zonnebrandcrème volgens de Consumentenbond is op dit moment Nivea Sun Protect en Hydrate, met een prijs van 15 euro.

> Bekijk de best verkochte zonnebrand van Nederland

Nu weet je dat goedkope zonnebrand niet per se slecht is en dure niet per se goed. Maar hoe dan ook, goed smeren!

Tips om verstandig te zonnen

  • Geniet, maar voorkom verbranding
  • Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, de huid moet hieraan wennen
  • Smeer niet alleen op het strand, maar ook in de tuin, tijdens het sporten, wandelen en andere activiteiten.
  • Ga niet in de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur.
  • Zonnebrandcrème beschermt niet voor 100%, smeer sowieso elke twee uur in
  • Gebruik voldoende crème, bij volwassen geldt: 1 theelepel voor het gezicht, elke arm, elk been en de voor- en achterkant van de romp.
  • Zorg dat je gelijkmatig smeert
  • Smeer kinderen altijd opnieuw in als ze uit het water komen.
  • Bewaar zonnebrandcrème op kamertemperatuur en uit de zon.
  • Bescherm ook je ogen, met een zonnebril bijvoorbeeld

Zon ze!


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Goedkope of dure zonnebrandcrème: zijn er verschillen en waar moet je op letten?”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...