Alarmerend: maak kennis met de gemene insluiper, ‘zout’ genaamd!

Er wordt altijd geroepen dat je suiker en vet zoveel mogelijk moet mijden. Je zou er dik van worden en het is ongezond. Hierdoor mijden veel mensen tegenwoordig suiker en eten ze vetarm. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze doorgaans meer zout binnen krijgen, dan suiker en vet.

Onopgemerkt zit er in bijna alles wat je bij de supermarkt koopt zout, waardoor jij zonder het te weten te veel zout binnen krijgt. Dit is alarmerend, want zout schijnt nog ongezonder te zijn dan suiker en vet. Lees hieronder de waarheid over deze stiekeme insluiper.

Via: pixabay.com

Nederlanders consumeren te veel zout.

Het menselijk lichaam heeft zout nodig om het vocht te kunnen reguleren, spieren te prikkelen en het prikkelen van de zenuwen. Voor een gezond lichaam dat goed functioneert heb je dus zout nodig. Echter is uit onderzoek gebleken dat Nederlanders te veel zout binnenkrijgen. Zo krijgen mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7,5 gram zout per dag. Dit is ver boven de norm die het voedingscentrum heeft gesteld. Zij adviseren de consument om gemiddeld per dag niet meer dan 6 gram zout te eten.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat iedereen in Nederland boven elke boterham en maaltijd met een pot zout zit te strooien. Het probleem van de overvloedige zout consumptie is dan ook niet alleen aan de consument te wijden. Zo ligt het probleem voor een groot deel bij de producenten. Zij voegen bijna aan ieder product zout toe, zelfs aan producten waarvan je niet eens verwacht dat er zout in zit. Hierdoor krijg je als consument dus ongevraagd meer zout binnen, met als gevolg dat je boven de norm van het voedingscentrum zit.

Waarom is zout ongezond?

Door iedere te veel zout te nuttigen, kun je een hoge bloeddruk krijgen, waardoor de kans op hart- vaatziekten wordt vergroot. Tevens belast het de nieren, je nieren kunnen de zoutverwerking niet aan, waardoor ze kunnen beschadigen, met nieraandoeningen als gevolg. Tevens zijn er aanwijzingen dat te veel zout consumeren de kans op maagkanker verhoogt. Indien je te veel zout eet, plas je het te veel aan natrium samen met het mineraal calcium uit. Dit kan weer lijden tot botontkalking. Calcium is een zeer belangrijk miniraal voor je lichaam, je hebt dit nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt, is het geen probleem voor botten en gebit, maar wel als je dit niet voldoende eet. Calcium zit vooral in zuivelproducten.

Hoe eet je minder zout?

Het lastige is aan minder zout eten dat het werkelijk overal in zit. Het is ook niet specifiek het zout zelf dat slecht is, maar de stof natrium die erin zit. Kijk daarom altijd naar het natrium gehalte op het etiket van een product.Veel mensen denken namelijk dat natrium hetzelfde is als zout, echter bestaat zout uit natrium en chloride. Samen bepalen zij het gewicht van zout. Zout is 2,5 maal zo zwaar als natrium. 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Indien je op een etiket een natriumgehalte tegenkomt, moet je dit dus met 2,5 vermenigvuldigen om de juiste hoeveelheid zout te kunnen berekenen.

Voorbeeld: zelfs in brood…

Daarnaast zit er alleen al in brood veel zout, in een snee brood zit al 0,44 gram zout. Ook al kook je dus zoutloos, dan krijg je nog ongevraagd veel zout binnen. Het is daarom dus erg lastig om volledig zoutloos te eten of het zoveel mogelijk te mijden. Door veel zelf te maken, zelf kruiden toe te passen, geen pakjes te kopen, zoutloos brood te eten en het goed uit te rekenen, kan je jouw zout consumptie al naar beneden krijgen.

Via: pixabay.com

Het is even puzzelen, maar uiteindelijk in de toekomst zal je lijf er blij mee zijn. Uiteindelijk is het niet alleen aan de consument om deze insluiper weg te jagen, maar zal ook de producent hier een steentje aan bij moeten dragen. Maar zolang dit nog niet het geval is kan je maar beter zelf al het voor touw nemen.

Vergeet dit artikel niet te delen, als je wilt dat jou vrienden dit ook weten!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...