LED inbouwspots in huis: 5 handige toepassingen

Ben je op zoek naar een verlichtingsplan waarmee je je woning van sfeer én luxe voorziet? Dan zijn LED inbouwspots de ideale keuze. Benieuwd hoe je je huis van een upgrade voorziet door inbouwspots te gebruiken? Lees dan de 5 inspirerende tips in dit blog en ontdek meer.

Sfeervolle LED verlichting in huis

Er zijn talloze manieren om je woning inrichting van sfeer te voorzien. Sommige mensen kiezen voor een imposante kroonluchter, anderen geven de voorkeur aan staande lampen, en weer anderen kiezen voor de moderne en luxueuze look van LED inbouwspots.

We hier verder in op de die laatste optie. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

De mogelijkheden van LED

Tegenwoordig zijn bijna alle peertjes die verkocht worden LED. En dat is niet voor niets, want je kunt LED in zowel warme als koele kleuren krijgen en het is ook nog eens hartstikke zuinig.

Over smaak valt (niet) te twisten! Wil je graag LED-verlichting in huis, maar twijfel je of inbouwspots bij je interieur passen? Houd er dan rekening mee dat inbouwspots niet altijd een eerste keus zijn voor een klassieke inrichting. Het contrast tussen je meubels en je verlichting kan hierbij groot worden.

Dit is overigens niet altijd (en vooral niet voor iedereen) zo; soms is het contrast tussen klassiek en modern nu juist iets wat je inrichting bijzonder kan maken.

LED-inbouwspots zijn dus een uitstekende keus voor vele interieurs. Denk bijvoorbeeld aan industriële-, moderne- en designinterieurs.

Bij landelijke inrichtingen werken inbouwspots vaak ook prima, al kan het voor de sfeer mooier zijn om voor een stijlvolle plafondlamp met LED-licht te gaan. Die keuze is aan jou.

Spotjes keuken
Via: Wallpaper Flare | Wallpaper Flare, CC

Verschillende soorten LED verlichting

Wanneer je voor LED-verlichting kiest, zijn er verschillende soorten armaturen en kleuren beschikbaar:

Soort stripsFunctie
LED-strips witHiermee produceer je uitsluitend wit licht. Andere kleuren zijn bij deze strips geen optie.
RGB LED-stripsMet deze LED-strip produceer je alle kleuren van de regenboog, maar kun je niet kiezen voor warm wit licht. In totaal kun je tot wel 16 miljoen kleuren maken.
RGBW LED-stripsVoor alle kleuren van de regenboog en je kunt ook warm wit licht creëren. Je kunt met deze strip tot wel 16 miljoen kleuren maken.
RGBWW LED-stripsMet deze LED-strip maak je tot wel 16 miljoen kleuren, ook wit licht en warm wit licht.
Dual white LED-stripsMet deze LED-strip creëer je instelbaar wit licht door witte kleuren te mengen en een warme of juist koude lichtbron te realiseren.

Waarom LED inbouwspots?

Er zijn nogal wat redenen om voor LED inbouwspots te kiezen. De belangrijkste reden is dat het licht van de inbouwspots zowel functioneel als sfeervol is. Je creëert daardoor een luxe verlichtingsplan in je woning. Daarmee kun je de sfeer in huis echt naar een hoger niveau tillen.

Toch is dat niet het enige voordeel. Een ander groot voordeel is dat LED inbouwspots dimbaar zijn en daardoor een multifunctioneel karakter hebben. Je kunt ze lekker fel zetten tijdens het koken of het stofzuigen, en juist een beetje dimmen wanneer je ’s avonds met vrienden een glas wijn drinkt.

Een derde voordeel is dat inbouwspots geen ruimte in beslag nemen. En dat is bij een traditionele lamp vaak wel het geval. Je werkt de inbouwspots als het ware weg in je plafond of onder je keukenkastjes of badkamerkasten.

Voor- en nadelen LED inbouwspots

Bekijk hieronder een handig overzicht met de voordelen én nadelen van LED-inbouwspots. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor in je woning.

Voordelen
 • Brengt sfeer en luxe in je woning
 • Is dimbaar en dus multifunctioneel
 • Is een goed alternatief voor plafondlampen
 • Neemt geen ruimte in beslag (en is dus niet bepalend voor het zicht van je interieur)
 • Is over het algemeen heel zuinig en efficiënt
Nadelen
 • Past soms iets minder bij klassieke inrichtingen
 • Is (vaak) wat duurder dan smpele plafondlamp
 • Vergt iets meer waardigheden om aan te sluiten

LED inbouwspots in huis: 5 toepassingen

Oké, je weet nu alles over LED-inbouwspots. Tijd voor een vleugje inspiratie met de onderstaande gouden tips voor jouw eigen verlichtingsplan!

1. Inbouwspots in je badkamer

Er is geen plek in huis waar inbouwspots zo mooi zijn als in je badkamer. Het geeft je badkamer een luxueuze, wellness-achtige look & feel. En het is ook nog eens buitengewoon functioneel. Zit je in bad met een mooi boek? Dan kun je de spotjes een beetje dimmen. Ben je bezig met je make-up of je haar? Dan zet je ze juist wat feller.

Let op: kies voor badkamer inbouwspots die voldoende waterbestendig zijn (ip65 is een goede keus).

Je kunt de inbouwspot badkamer aan je plafond monteren, maar ook onder je badkamerkastjes of achter de rand van je badmeubel. Zoek daarbij altijd het midden tussen sfeer en functionaliteit. Zo behaal je een optimaal resultaat.

Inbouwspot badkamer
Via: depositphotos.com

2. Inbouwspots in je keuken

Nog zo’n plek waar je wil dat de verlichting zowel functioneel als stijlvol is: de keuken. Tijdens het koken zijn LED inbouwspots perfect, omdat je ze lekker fel kunt zetten. En als je met vrienden aan de keukentafel zit en een bordspelletje speelt, kun je de spotjes wat zachter zetten en misschien zelfs van warm geel licht voorzien.

De meeste mensen plaatsen hun spotjes keuken onder de keukenkastjes. Dit is ook de meest logische plek. Wil je heel je keuken van LED-licht voorzien? Dan kun je eventueel ook spotjes inbouwen boven je eettafel of kookeiland. Die keuze is helemaal aan jou!

LED inbouwspots keuken
Via: pexels.com | Christopher Moon, CC

3. Inbouwspots in je huiskamer

Je denkt bij inbouwspots waarschijnlijk meteen aan de keuken of badkamer, maar ook in de woonkamer komt deze verlichting prima tot zijn recht. LED-spotjes zijn bijvoorbeeld een sfeervolle aanvulling voor boven je zithoek of boven de televisie.

LED inbouwspots woonkamer
Via: pexels.com | Vecislavas Popa, CC

4. Inbouwspots voor buiten (of in de serre)

Veel mensen hebben een prachtige tuin, maar worstelen met het juiste verlichtingsplan voor buiten. En dat is logisch, want het aansluiten van buitenverlichting vergt een hoop technische kennis. Zeker wanneer je bekabeling moet aanleggen onder de grond.

Daarom kiezen veel mensen voor lampjes op zonne-energie, maar die geven vaak net te weinig licht om ’s avonds van de zomer te genieten. Een goed alternatief zijn LED inbouwspots, omdat je deze vrij eenvoudig boven je veranda of in je serre kunt installeren.

LED inbouwspots zwembad terras huis
Via: depositphotos.com

5. Inbouwspots in je slaapkamer

De slaapkamer is niet alleen de plek waar je slaapt. Het is vaak ook de plek waar je een goed boek leest, een inspirerend gesprek voert, je ideale outfit kiest en intiem bent met elkaar. Een goed en gevarieerd verlichtingsplan is daardoor onmisbaar.

Door LED inbouwspots in je slaapkamer te plaatsen, creëer je een verlichtingsplan dat geschikt is voor elke denkbare situatie. Goede plekken om de spots te installeren:

 • Boven de spiegel, zodat je je kleding kunt beoordelen
 • Boven het bed, zodat je een boekje kunt lezen
 • Achter de bedrand, zodat je een sfeervol nachtlampje creëert
LED inbouwspots slaapkamer
Via: pexels.com | Curtis Adams, CC

LED inbouwspots installeren: waar moet je op letten?

Het installeren van LED inbouwspots is gelukkig niet heel moeilijk. Wel is het belangrijk dat je de juiste maatregelen treft voor je veiligheid.

Hieronder vind je een stappenplan dat je op weg helpt.

stappenplan: LED inbouwspots installeren
Bekijk hieronder hoe je stap voor stap je eigen LED inbouwspots installeert in je woning. Twijfel je of je dit zelf kunt? Schakel dan altijd de hulp in van een professional.
Schakel vooraf de stroom uit (heel belangrijk!)
Bepaal waar je de inbouwspots wilt plaatsen
Bepaal de juiste omvang voor de gaten in je plafond
Verbind je stroomkabel met de centraaldoos
Kijk in de gebruiksaanwijzing hoe je de inbouwspots aansluit
Plaats de lampjes/armaturen in de inbouwspots
Schakel de stroom in en test of de verlichting werkt

Wat is jouw ervaring met LED inbouwspots

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met LED inbouwspots tot dusver. Heb je ze al geïnstalleerd? En heb je nog tips voor andere mensen?

Laat het ons weten door onderin een reactie te plaatsen!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...