5 tips om van hoofdluis af te komen (en te blijven)

Hoofdluis, iedereen heeft het vroeger wel eens gehad. Het komt met name voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen soms de jeukende beetjes ‘in huis’ hebben…

Die vervelende kleine beestje in je haar, waardoor je altijd jeuk hebt. Irritant! Met name kinderen hebben er last van, daar het besmettelijk is en peuterspeelzalen, crèches of basisscholen een relatief gemakkelijk slachtoffer zijn. Jaarlijks krijgen 10% van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis! Maar ook bioscopen of zelfs openbaar vervoer kan, als je niet goed oppast, vervelende gevolgen hebben.

Wanneer de kleine beestje niet meteen grondig worden bestreden, kunnen ze voor een ware epidemie zorgen. Dit gebeurt dan met name door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft, waarbij de luizen van het ene hoofd naar het andere lopen (ze springen NIET). Dit is ook de reden dat jongen kinderen vaak luizen hebben: tijdens het spelen komende de haren vaak dicht bij elkaar.

Een hoofdluis kan alleen op het hoofd echt overleven, maar kunnen tussen 8 – 24 uur overleven zonder voedsel en warmte, alvorens ze uitdrogen en sterven. Overdracht via kammen, beddengoed en kleding of andere stof is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar is niet onwaarschijnlijk (binnen korte tijd). Hier 5 gemakkelijke tips om hoofdluis te bestrijden of voorkomen:

1. De luizenkam

Controleer regelmatig op hoofdluis met een zogenaamde luizenkam, zo worden ze snel ontdekt en kunnen ze snel uitgeroeid worden. Kam het haar lok voor lok boven een vel wit papier, wit laken of een wasbak, om de luizen gemakkelijk te kunnen zien.

Luizenkam

2. De Luizencape

Op scholen of sportclubs hangen kleren vaak onbeschermd naast elkaar, waardoor de luizen direct kunnen overlopen. Door een speciale luizencape (of luizenzak) te gebruiken, bescherm je de kleding en voorkom je ‘overlopen’…

Luizencape

3. Lotion of olie

Hoofdluis-overdracht via jassen kan vermeden worden, door  wat babylotion of Tea-tree olie op de jas (en hoofdkussen etc.) te druppelen. Het ruikt zelfs lekker maar de luizen hebben er een hekel aan (door de alchol die er in zit).

4. Anti-luizen-spray

Deze preventieve spray is een medisch hulpmiddel ter voorkoming van hoofdluis. Gebruik de spray wanneer er in de omgeving hoofdluis is geconstateerd of na de vakantie als de kinderen weer naar school gaan. De spray werkt effectief en voorkomt een verdere uitbreiding van een hoofdluisbesmetting.

5. Azijn

Luizen kunnen niet tegen azijn. Je kan je haar dus met azijn wassen en na enkele uren (of een nacht) uitwassen. Uiteraard moet je nog wel de luizen wegkammen met de speciale luizenkam. Kijk wel uit voor azijn in je ogen! 😉

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...