Wat te doen als je video viral gaat: 5 tips (eigen ervaring)

Ben jij ook zo’n type dat de hele dag video’s op Instagram en Facebook zit te kijken? Dan kom je ongetwijfeld dagelijks al veel wereldberoemde filmpjes tegen.

Maar hoe kan je nou eigen een video viral krijgen?

Wereldberoemde video’s

Wat te denken van baby Charlie die zijn broertje in zijn vinger beet? Of de video’s van huisbaas Willem die 5 euro het liefst ‘op je muil’ zou geven. Zomaar een voorbeeld van twee legendarische filmpjes die bijna heel Nederland heeft gezien.

Viral video’s dus.

In dit artikel vertellen we je meer over viral video’s, hoe je dit voor elkaar krijgt en nog belangrijker, hoe je er vervolgens mee omgaat. Daarnaast geven we een voorbeeld uit eigen ervaring en vertellen we hoe dat in zijn werk is gegaan.

Kortom, wat te doen als je video viral gaat?

Wat is een viral video?

Het lijkt ons stuk als jij nog nooit van het wordt ‘viral’ hebt gehoord. Toch gaan we het nog eventjes kort uitleggen. Want wat is nu eigenlijk een viral video? Een viral video is een filmpje of foto die in korte tijd door duizenden, wat zeg ik, miljoenen mensen in een heel land of over de hele wereld wordt gezien.

De beelden worden bijzonder vaak gedeeld en het zijn typisch van die filmpjes waar bij ij je vrienden inlicht met de mededeling dat ze hem echt even moeten gaan bekijken.

Wanneer gaat een video viral?

Viral Video’s komen in allerlei soorten en maten voor. Het kan een simpele foto zijn, waarbij bijvoorbeeld de tepel van Janet Jackson zichtbaar is. Of een filmpje waarbij een bepaalde man of vrouw een woord volledig verkeerd of met een leuk accent uitspreekt.

Viral video’s zorgen bij veel influencers voor veel extra volgers. Voor sommige mensen is het dan ook een doel op zich om een filmpje viral te laten gaan. Als je bijvoorbeeld zelf actief op TikTok bent, moet je ook echt het artikel over viral op TikTok gaan lezen.

Mijn viral video: eigen ervaringen

Zelf heb ik ooit het geluk gehad een video te maken die zowaar viral ging. In de tijd dat ik samen met mijn vriendin in Australië woonde, hadden wij een huisje op een steenworp afstand van het strand.

We leefden op dat moment precies in het seizoen dat de walvissen langs de Oostkust van Australië richting het noorden zwommen. En nu wil het feit dat walvissen nog wel eens van spelen houden. 

Deze video ging viraal

Nadat wij hoorde dat er twee walvissen dicht bij de kust zwommen en werden omringd door tientallen surfers, renden we als een malle met de drone naar de zee.

Na het schieten van de beelden wisten we eigenlijk al voldoende. Dit wordt een hit. Niet lang nadat wij de beelden online plaatsten op ons Instagram-kanaal, volgde er al een belletje van 7News, een van de grootste nieuwszenders van Australië.

Delen, delen, delen

Aan onze Instagram pagina konden we al zien dat de video ruimschoots werd gedeeld en dat de volgers binnen stromen. WE GINGEN VIRAL!

Na verloop van tijd was onze video overal op het internet te zien. En daarbij kregen we zelfs berichtjes van Brazilianen die wij daar ontmoet hebben die ons op het lokale nieuws hadden gezien.

Dan word je simpelweg even compleet gek.

CNN

Eén van de hoogtepunten was wel het feit dat we uiteindelijk op CNN te zien waren. Iets dat we natuurlijk nooit hadden verwacht.

Misschien wel de grootste nieuwszender ter wereld wilde een interview met ons, waarna wij met onze blije, Hollandse koppies opeens op CNN stonden. Een onvergetelijke ervaring.

Compleet verrast

Wij hadden natuurlijk geen idee hoe dit aan te pakken. Het eerste wat wij deden was het maar gewoon op ons Instagram kanaal plaatsen. Wij waren namelijk net een Instagram pagina gestart en konden simpelweg wel wat volgers gebruiken.

Echter kwamen we er later achter dat je hier gewoon goud geld mee kunt verdienen. Iets dat wij ook hadden kunnen doen, hadden we er meer over geweten. Nu hebben we er uiteindelijk zo’n 300 euro aan over gehouden. Ook niet gek natuurlijk. En die ervaring pakken ze ons nooit meer af.

Als je video viral gaat: 5 tips

Wij hebben tijdens dit gebeuren een hoop geleerd. Inmiddels weten we beter en zouden we het toch anders gaan aanpakken. Om jou enigszins op weg te helpen geven we je 5 tips om te doen als je viral gaat.

1.  Keep calm

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de eerste tip die we je geven is dat je in Godsnaam kalm moet blijven. Wanneer je ziet dat je video het goed doet en overal te zien is, dan wordt je gewoon gek. Maak hierdoor geen verkeerde keuzes. Dit kan je een hoop geld schelen, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

Via: pixabay.com | geralt, CC

2. Wat is je doel?

Het is belangrijk dat jij ten alle tijden zelf de rechtmatige eigenaar van de beelden blijft. Grote persbureaus als Reuters en AP kunnen je bijvoorbeeld benaderen en willen de beelden overnemen, zodat zij eigenaar worden.

Als je dit doet, mag jij de beelden met niemand anders meer delen. Tenzij je het voor een bizar bedrag kunt verkopen, zouden wij altijd aanraden zelf eigenaar te blijven.

3. Zet je video op een bedrijf als Newsflare of LadBible

Er zijn bedrijven die viral video’s op hun website ‘te koop’ zetten aan bijvoorbeeld tv-programma’s. Je kunt bijvoorbeeld een video op het netwerk van Newsflare plaatsen, waarna bedrijven deze beelden van hen kunnen kopen. Zij krijgen een kleine commissie en jij kan er geld mee verdienen.

Zo ontvingen wij ooit 40 euro, aangezien een Spaans bedrijf een door ons gemaakte video van een witte haai kocht. Op deze manier kun je dus geld verdienen met je video. Let wel op dat je het hierna met niemand mag delen. 

Zeldzame 2 euro munten
Via: pixabay.com | Alexas_Fotos, CC

4. Link je social media naam

Als jij viral gaat en daarnaast een social media acocunt op bijvoorbeeld Instagram hebt, zorg dan dat mensen die je video willen delen, altijd jou als bron benoemen. Dit kan je een hoop volgers op Instagram opleveren.

Een kleine voetnoot links- of rechts onderin kan hierin al een hoop doen.

5. Geniet ervan!

Wij hebben het viral gaan met onze walvissen video voornamelijk gezien als iets waar je van moet genieten. Het zijn nu eenmaal dingen je niet vaak mee maakt. Je moet geluk hebben iets speciaals te zien of simpelweg heel creatief zijn en iets zelf kunnen creëren.

In het geval van het laatste is het handig heir natuurlijk wat meer vanuit financieel oogpunt naar te kijken. Heb jij gewoon een keertje mazzel met een video net als wij? Geniet dan gewoon een keer van de welverdiende aandacht.

video viral
Via: pixabay.com | JESHOOTS-com, CC

Heb jij al een viral video gehad?

Je hebt in dit artikel gelezen over hoe je om kan gaan met door jou gemaakte viral video. We hopen dat je er iets aan hebt en dat je in het geval van een viral video rustig blijft en er een geweldig avontuur van maakt. 

En heb je ooit al een viral video gehad, laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...