Alleen op vakantie: 11 tips voor vrouwelijke solo reizigers

Ondanks dat alleen reizen onder vrouwen steeds populairder wordt, vinden velen het nog een te grote stap. In plaats van jou te vertellen dat je ‘gewoon moet gaan’ omdat je er anders later spijt van krijgt, lees je in dit artikel de do’s en don’ts om jouw reis als vrouwelijke soloreiziger vol zelfvertrouwen te beginnen!

Waarom alleen op vakantie?

De vraag die je 100% om je oren geslingerd krijgt is: waarom ga je alleen reizen? Samen is toch veel leuker? Vakantie is sowieso leuk, samen of alleen, maar wanneer je alleen op vakantie gaat geeft dit een compleet nieuwe dimensie aan het woord vakantie.

Je hoeft namelijk met niemand rekening te houden of verantwoording af te leggen. Wil jij een avondje vroeg naar bed met een vette pizza en een aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’? Prima!

alleen op reis vrouw
Via: pixabay.com | Ana_J, CC

Redenen om alleen op reis te gaan

Iedere vrouw heeft haar eigen reden om alleen op vakantie te willen, zo kan het zijn dat je:

  • Even helemaal weg wilt uit de drukte van thuis
  • Jezelf een nieuwe start gunt
  • Geen reismaatje hebt, maar wel op vakantie wilt
  • Nieuwe mensen wilt leren kennen
  • Ultieme vrijheid wilt ervaren
  • Behoefte hebt aan ‘me-time’

Wat de reden ook is, een solo reis is altijd ergens goed voor!

Boek: Alleen op reis Aanrader

Ter voorbereiding op alleen reizen: over een zoektocht naar antwoorden op levensvragen, het groeiproces in ontwikkeling, uit je comfortzone gaan, vertrouwen op je gevoel en meegaan in ‘de flow’.

Alleen op reis als vrouw

Alleen op reis als vrouw kan spannend zijn. Dat is compleet normaal, net als alle andere kriebels tijdens de voorbereiding. Maar geloof het of niet, alleen reizen kun je leren. Dit is misschien wel het leukste leerproces van je leven.

Naast dat alleen op reis zijn een fantastische ervaring is, moet ook gezegd worden dat vrouwelijke solo reizigers soms net wat meer op moeten letten dan mannen. Uiteraard zijn er ook meer dan genoeg voordelen.

Wat is er anders voor vrouwen?

In veel landen is het voor vrouwen ongewoon om alleen rond te reizen en is het normaal dat zij afhankelijk zijn van een man. Wanneer jij als vrouwelijke reiziger alleen over straat loopt, dan kan het voorkomen dat je wordt aangestaard en vaker wordt aangesproken. De lokale bevolking zal je in de meeste gevallen beschermen.

Maar wanneer er iets met je gebeurt op straat, kan dit toch worden gezien als je eigen schuld. Dat is natuurlijk vervelend, maar als vrouw dien je je in sommige landen soms net iets anders te gedragen dan een man.

Via: pixabay.com | Pexels, CC

Do’s voor vrouwelijke solo reizigers

Alleen op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken die jij zeker moet doen!

1. Gun jezelf tijd om te wennen

Alleen reizen als vrouw kan best even wennen zijn en misschien wat tijd kosten. Gun jezelf die tijd. Mocht je ooit een beetje aanmoediging nodig hebben, er zijn duizenden vrouwen wereldwijd die alleen reizen. En dat is niet zonder reden. Je gaat het fantastisch vinden!

2. Verdiep je in de lokale kledingvoorschriften

Hoe leuk dat nieuwe naveltruitje ook is, in sommige culturen is dit gewoon not done. Zorg dat je op de hoogte bent van de lokale kledingvoorschriften. Tip: zorg dat je altijd een sarong bij je hebt. Eigenlijk is dit gewoon een lap stof. Mocht je ergens heen willen, waarbij je bepaalde lichaamsdelen moet bedekken is dat zo gepiept. Daarbij staat het vaak nog leuk ook.

3. Er is geen handleiding

Hoe fijn het ook zou zijn, een kant-en-klare handleiding voor alleen reizen is er niet. Alleen reizen geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Het zou dus gek zijn als iemand jou zou vertellen hoe je dat moet doen. Het is jouw reis en jij beslist wat er gebeurt en wanneer dit gebeurt. Geniet daarvan!

4. Boek van tevoren je eerste nacht(en)

Niets is zo frustrerend als na een lange reis versleten aankomen op je bestemming en geen plek hebben om neer te ploffen. Als je de eerste nacht alvast boekt, dan kun je op deze plek een beetje wennen en vanaf hier op je gemakkie uitzoeken wat de volgende stap is.

5. Vertrouw op je intuïtie

Wanneer jij voelt dat er iets niet klopt, dan is dat zo. Maak je geen gebruik van Uber, kies dan voor de taxi die het minste moeite doet jou in zijn auto te krijgen. Dan hebben ze waarschijnlijk de minste slechte bedoelingen, aangezien ze toch geen moeite willen doen. Eenmaal in de taxi is het slim om achterin te zitten met je (belangrijkste) spullen.

Leg zeker niet al je bezittingen in de achterbak. Zo ben je er ook snel weer uit, mocht dat nodig zijn. Hetzelfde geldt voor couch surfen of een gedeelde Airbnb. Voel je je niet comfortabel? Ga er dan vandoor! Tip: koop een lokale simkaart, zo kun je in geval van nood meteen iemand inschakelen.

alleen op vakantie
Via: pixabay.com | BibBornem, CC

Don’ts voor het alleen reizen als vrouw

Naast de dingen die je wél moet doen, zijn er ook een aantal zaken die je beter kunt vermijden…

1. Pak je tas niet te zwaar in 

Even heel eerlijk. Heb je echt zes jurkjes, dertien bikini’s en zes paar schoenen nodig? De ervaring leert dat je vaak twee of drie vrij basic favorieten hebt die het lekkerst zitten. Kies makkelijke kleuren, zodat je alles een beetje met elkaar kunt matchen.

Laat ook die voordeelverpakking showergel lekker thuis. Vaak is er bij accommodaties genoeg aanwezig en kun je alles kopen op bestemming. Daarbij is het met een lichtere tas gewoon veel fijner en goedkoper reizen.

2. Vertel niet iedereen je accommodatie

Er zijn genoeg gekkies op de wereld. Houd de plek waar je slaapt dus lekker voor jezelf. Zo heb je altijd een plek om je terug te trekken, wanneer je jezelf in hebt gelaten met een, achteraf gezien, vaag figuur. Tip: draag een ring om je linker-ringvinger, zo kun je altijd zeggen dat je getrouwd bent bij een ongewenste flirt poging.

3. Zwaai niet in het rond met je bezittingen

Dieven zijn overal en altijd. Video bellend over straat lopen met je nieuwe sieraden om werkt niet in jouw voordeel. Gebruik je telefoon alleen op plekken waar het minder druk is. Met een lekker muziekje door de stad lopen is fijn, maar zo ben je minder alert en valt het op waar je telefoon zich bevindt.

alleen reizen vrouwen
Via: unsplash.com | Charisse Kenion, CC

Wat kan dan wel?

Doe één oordopje in en gebruik bijvoorbeeld een oude mp3-speler. Stop ook je cash goed weg en neem niet te veel mee. Om nog maar niet te spreken over je paspoort. Bewaak deze met je leven. Tip: zorg dat je je betaalpassen apart bewaart. Neem je je betaalpas mee, laat dan je creditcard thuis. Mocht er dan een gestolen worden, heb je altijd de ander nog.

4. Kies niet meteen voor een hardcore bestemming

Alleen reizen is al spannend genoeg. Waarom dan meteen een bestemming kiezen waar je als vrouw al 0-1 achter staat? De beste manier om jouw reis relaxed te beginnen is door een bestemming te kiezen die fijn is om doorheen te reizen als vrouwelijke solo reiziger.

Het is natuurlijk helemaal oké om een land te kiezen die buiten je comfort zone ligt, maar een beetje ervaring opdoen in een ‘makkelijker’ land is wel zo fijn. Denk aan landen als Frankrijk, Spanje en Portugal in Europa of Thailand, Vietnam en Bali in Azië.  

5. Don’t get scammed!

Zorg dat je de zogenaamde scammers op jouw bestemming voor bent, door je voorafgaand goed te laten informeren. Veel plekken hebben een aantal veelvoorkomende ‘scams’, oftewel manieren om jou te belazeren. Zo weet je meteen waar je op moet letten en het scheelt je een hoop drama. Better safe than sorry!

In het programma ‘Oplichters in het Buitenland’ zoekt Kees van der Spek naar oplichters op populaire vakantiebestemmingen. Hieronder ervaart hij de meest voorkomende scams in Boekarest. Grote kans dat er een aflevering is die over jouw vakantiebestemming gaat.

6. Wantrouw niet iedereen

Dit zal in het begin misschien lastig zijn, maar hou een open en vriendelijke houding naar anderen. Hiermee bereik je het meest en maak je de leukste dingen mee. Blijf geloven in de goedheid van de mens, maar vertrouw op je intuïtie. En wanneer iets toch niet helemaal goed voelt, you know what to do.

Alleen reizen als vrouw is moedig

Niemand die je even helpt met je zware backpack of oplet wanneer je de bus uit moet, terwijl jij zit weg te dommelen. Geen hond die je subtiel wijst op die enorme pulk die uit je neus hangt of even een taxi regelt, terwijl jij bij de tassen wacht.

En wie maakt er een keer een foto van mij? Alleen reizen als vrouw is een stap uit je comfort-zone. Het ene moment wil je het liefst gillend naar huis. Het volgende moment heb je het gevoel dat je nooit meer naar huis terug wilt.

Alleen reizen geeft je de mogelijkheid jezelf en de wereld beter te leren kennen. Je leert deze te respecteren op een manier die onmogelijk is, wanneer je thuis in je bubble zit. Je leert onafhankelijk en flexibel te zijn en daarbij word je beter in onderhandelen. Een solo reis als vrouw is een kans die je niet voorbij mag laten gaan!

Boek: Alleen op reis Aanrader

Ter voorbereiding op alleen reizen: over een zoektocht naar antwoorden op levensvragen, het groeiproces in ontwikkeling, uit je comfortzone gaan, vertrouwen op je gevoel en meegaan in ‘de flow’.

Zelf ooit alleen op vakantie geweest?

Ben jij op solo reis geweest? Wij zijn benieuwd naar de herinneringen van jouw reis. En heb je zelf nog een goede tip voor andere reizigers? Deel dan vooral jouw ervaringen en tips dan in de reacties.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...