Flinke hitte? Deze 10 dingen doen mensen vaak verkeerd

Wat een hitte, het is bloedheet! Maar wat moet je nu allemaal wel, maar vooral ook niet doen om toch een beetje af te koelen? Dat is precies wat ik je ga vertellen in dit artikel.

Hou er rekening mee dat je waarschijnlijk toch een aantal dingen verkeerd doet…

Wat moet je dus niet doen als het warm is?

Als het warm is, zijn er veel dingen die heel ‘goed’ lijken om te doen, maar dit eigenlijk helemaal niet zijn. Dit zorgt in eerste instantie misschien voor verkoeling, maar blijkt achteraf eigenlijk een averechs effect te hebben.

Om jou te behoeden voor een (nog) warmere dag, heb ik een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

Jouw warmte tips. Wat doe jij als je het te warm hebt? Wat werkt nou écht goed?

Laat het ons weten in een reactie onderin.

1. Flink aan de deo

Er zijn van die deo’s die alles ‘afsluiten’, waardoor je niet kunt transpireren. Soms super handig, maar vooral bij warm weer is dit niet goed.

Je lichaam wil de warmte kwijt en doet dit door te zweten. In dit geval is het dus het beste om maar gewoon te accepteren dat je transpireert. Dus laat die (heftige) deo maar even staan…

Vrouw deodorant deo deoroller
Via: depositphotos.com | Citalliance

2. Alle ramen en deuren openzetten

Oké, dit is misschien een open deur (!), maar zet niet alle ramen en deuren open. Op deze manieren haal je alle hitte in huis, ook al voelt het soms net wat koeler. Niet slim dus.

Heb je rolluiken, doe deze dan (bijna) helemaal naar beneden. Laat een klein stukje (een paar centimeter) open staan voor het optimaal buiten houden van de hitte.

Via: depositphotos.com | Hrabar

3. Koud water en frisdrank drinken

Warm weer, koud drinken. Fout! Niet doen. Het lijkt natuurlijk heerlijk een ijskoud glas water of frisdrank te drinken bij warm weer, maar het heeft een averechts effect.

Als je lichaam die koude drankjes binnen krijgt, dan is de eerste reactie: ik moet verder opwarmen. Terug naar die 37 graden als ideale temperatuur.

Wil je toch iets drinken, hoef je gelukkig niet meteen naar de warme chocomel te grijpen, maar lauw/warme drankjes zijn wel het beste.

Wil je water drinken, dan is de air up-fles wellicht een goede optie, toch een lekker smaakje, maar dan zonder suikers of andere toevoegingen.

Air up fles

4. Zo min mogelijk kleding aan

Warmte, zo weinig mogelijk kleding aan. Of misschien wel helemaal niets. Toch is het niet verstandig om (praktisch) niets aan te doen.

Je zweet dan veel erger en krijgt het ultieme plakgevoel, waardoor je het uiteindelijk allemaal maar warmer krijgt. Probeer ook strak zittende kleding te vermijden, dus kies vooral voor iets lekker loszittends.

Via: pxfuel.com, CC

5. Koud douchen

Koud douchen lijkt ideaal: lekker afkoelen door die koude waterstraal. Bespaart ook nog eens energie (en die is tegenwoordig flink duur)… Maar toch is het geen goed idee.

Door de koude douche vernauwen je bloedvaten, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. Dus het lijkt wel af te koelen, maar heeft eigenlijk geen positief effect zodra je er onderuit bent. Probeer dus gewoon, lekker lauw te douchen.

Via: pixabay.com | Semevent, CC

6. Koffie en andere cafeïne dranken drinken

Cafeïne zorgt ervoor dat je bloedsomloop in gang gezet wordt, waardoor er iets aan de hitte gedaan kan worden. Echter is dit maar een korte termijn-effect.

De cafeïne zal weldra uitgewerkt zijn, waardoor je weer energie verbruikt, die weer voor meer hitte zorgt in je lichaam.

Bewezen: koffie vergroot kans op een langer leven
Via: pixabay.com | StockSnap, CC

7. Laat die BBQ maar staan…

Bij lekker weer denk je, BBQ-en, heerlijk! Toch is vettig eten van bijvoorbeeld de BBQ geen goed idee. Het verwerken van dit vet kost het lichaam wederom extra energie. Ook pikant eten is geen goed idee.

Wil je iets ‘gezonds’ eten bij warm weer, kies dan bijvoorbeeld voor soep. Hier zit zout in (houdt vocht vast) en kan je vitamines en mineralen weer een boost geven.

BBQ zomer barbeque
Via: depositphotos.com | alexraths

8. Alcohol drinken

Heerlijk, in het zonnetje (of waarschijnlijk in de schaduw) een koud wijntje, biertje of andere alcohol-houdend drankje, maar dit is eigenlijk niet goed tijdens flinke hitte.

Los van het feit dat de alcohol je sneller naar het hoofd stijgt bij warm weer, is het ook een belasting voor de bloedsomloop en zorgen de nieren er ook voor dat de uitscheiding verhoogd wordt.

Lees ook: In deze escape room moet je ontsnappen door wijn te drinken

Via: pxhere.com | Pxhere, CC

9. Plastic flesjes of zonnebril in de auto laten

Je hebt deze verhalen misschien al eens gehoord: die flesjes of zonnebrillen die in de auto als een vergrootglas werken. Als de zon erop schijnt vanuit een bepaalde hoek, dan kan er een brandpunt(je) ontstaan.

Dit kan voor nare gevolgen zorgen, waardoor je auto zelfs in de fik kan vliegen.

zon zonneschijn zomer
Via: pexels.com | Pixabay, CC

10. Je dag te goed plannen

Go with the flow. Wil niet teveel doen, probeer alles, als het kan, op het gemak te doen. Maak geen superdrukke planningen. Warm weer is geen verplichting om naar het strand, terras of zwembad te gaan.

Als je behoefte hebt aan een bioscoopzaal met airco of een lekkere koele supermarkt, doet dat vooral. Plan verder niet teveel.

Agenda
Via: pixabay.com | Mabel Amber, CC

Nog meer adviezen tegen de hitte?

Heb je het nog steeds warm of doe je al veel dingen goed, dan hebben we nog meer handige hitte tips voor je! Hieronder een lijstje waarmee je verkoeling kunt zoeken:

Warmte dingen: jouw beste tips

Wat doe jij om lekker koel te blijven gedurende deze tropische dagen? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer