Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen jeukende muggenbeten

Het is weer die tijd van het jaar. Muggen houden je ’s nachts al zoemend uit je slaap en treiteren je overdag met onuitstaanbare jeuk. Vervelend! Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen muggenbeten.

Muggenbeten zijn irritant

Bij dat warme weer slaap je sowieso al minder goed. Doe daar vervelende muggen bij die rond je oren zoemen, en de frustratie is compleet. Bovendien heb je de volgende ochtend ontzettend veel drang om te krabben, wat dan weer tot kleine wondjes leidt. Muggenbeten zijn irritant, zoveel is dus zeker. Waarom jeuken ze zo en welke natuurlijke middeltjes tegen muggenbeten bestaan er?

muggenbult verhelpen
Via: pixabay.com | nuzree, CC

Daarom jeuken muggenbeten

Een mug prikt je om bloed te zuigen, dat weet iedereen. Maar terwijl ze dat doet, spuit de mug een soort enzym in je lichaam. Dat enzym zorgt ervoor dat je bloed niet meteen stolt, zodat ze zich lekker kan laven aan jouw bloed.

Ook dat enzym bezorgt ons zo ontzettend veel jeuk. Er ontstaat een allergische ontstekingsreactie. De bloedvaten rond het wondje gaan uitzetten, en er verschijnt een grote rode bult die jeukt.

muggenbeten
Via: pixabay.com | FotoshopTofs, CC

Natuurlijke middeltjes tegen muggenbeten

1. Alcohol

Alcohol helpt tegen alles, toch? Echt: houdt een watje met pure alcohol (die je bij de drogisterij of apotheker kan halen) tegen de muggenbeet. Dit werkt ontsmettend. Je zal merken dat het jeuken al snel minder wordt. Heb je geen pure alcohol in huis maar wel appelciderazijn? Dit kan ook werken.

2. Aloë vera

De helende werking van aloë vera staat al lang niet meer ter discussie. Deze plant werkt tegen vele ziektes en kwaaltjes. Ook voor irriterende muggenbeten is het een wondermiddel. Het heeft een kalmerend effect en kan ook de jeuk verminderen.

Via: Wallpaper Flare, CC

3. Theezakjes

Is je lijf rood van de muggenbeten? Gooi een gebruikt theezakje dan niet weg, maar houdt het tegen de jeukende bulten aan. De tannine in de thee (infusie werkt dus niet) is een natuurlijk middeltje dat werkt kalmerend bij beten.

4. Bakpoeder

Baking soda wordt vaak gebruikt als schoonmaakmiddel, maar kan ook helpen tegen de jeuk. Let er wel met op want bakpoeder is niet zo gezond voor je huid. Maak er daarom een pasta van, verdund met water. Smeer het op de muggenbult en laat het goedje even intrekken.

Baking Soda
Via: pixabay.com | NatureFriend, CC

5. Tandpasta

Tandpasta is een natuurlijk middeltje tegen muggenbeten. Handig, want iedereen heeft het in huis. Smeer een klein beetje tandpasta op de beten. De munt heeft een kalmerende werking.

6. Zout

Zout wordt echt onderschat, je kan er heel wat geniale dingen mee doen. Zoals de jeuk van muggenbulten tegengaan. Strooi wat grof zout op de bult. Dit zal misschien even pikken, maar het kan helend werken tegen de jeuk.

zout vaatje
Via: depositphotos.com | Syda_Productions

7. Tijm

Ook in het kruidenkastje vind je natuurlijke middeltjes tegen irriterende muggenbeten. Tijm kan soelaas bieden. Breng een beetje van het kruid rechtstreeks aan op de beet. Laat het tien minuutjes zitten. Een andere manier is om water aan de kook te brengen met enkele takjes tijm erin. Dat kruidenwater laat je vervolgens afkoelen, en houd je met een washandje enkele minuten tegen de beet.

8. Citroen- of limoensap

Vers citroen- en limoensap voorkomt de infectie. Bovendien zorgen de zuren dat de jeuk vermindert. En als je dan toch citroenen aan het uitpersen bent, kan je evengoed lekker citroenwater voor jezelf inschenken.

Via: pixabay.com | congerdesign, CC

9. IJs

In de hitte van de zomer kan dit een heerlijk verfrissend natuurlijk middeltje tegen muggenbeten zijn. Druk enkele minuten ijsklontjes of een koelelement tegen de bulten. De plek zal verdoofd worden én de zwelling zal afnemen.

10. Ajuin

Een ui snijden brengt je aan het huilen, maar het helpt wél de jeuk van een muggenbeet te verminderen. Het sap van een ajuin kan het irriterende gevoel doen afnemen. Je moet wat van dit sap rechtstreeks op de beet deppen. Laat het even zitten, en spoel achteraf weer af.

Jouw tip tegen muggenbeten

Ken jij nog meer natuurlijke middeltjes tegen muggenbeten? Wij horen het graag in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen jeukende muggenbeten”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...