Instant ijs in 5 minuten: dé ultieme tip voor de zomer

Hoera, het is zomer! (Hopelijk) de tijd van meer zon en hogere temperaturen. En wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakt ijs? Dat is per definitie toch lekkerder dan zo’n zelf gekocht ijsje van de supermarkt. Het nadeel van zelf ijs maken is alleen dat er zoveel tijd in gaat zitten. Het moet uren in de vriezer of in een dure ijsmachine, waardoor je het eigenlijk vooruit moet plannen om een lekker koud ijsje te kunnen eten. Maar vanaf nu zal dit niet meer nodig zijn. We hebben namelijk een manier gevonden waarop je binnen 5 minuten zelfgemaakt instant ijs hebt.

Hoe maak je instant ijs?

Allereerst moet je natuurlijk een mengsel maken waar je ijs van zou willen maken. Dit kan je wat uitgebreider aanpakken door zelf een recept te zoeken en dit te volgen, maar je kan het ook simpel houden. Mix wat yoghurt (of room als je roomijs wilt) met een beetje honing en bijvoorbeeld gepureerd fruit of stukjes chocolade. Kies de smaken die je zelf lekker vindt en dan zal je het in bevroren staat ook vast lekker vinden.

Maakt je spieren alvast warm, want je zult je moeten opmaken om in ieder geval goed te schudden…

Via giphy.com

Maar hoe krijg je dan ijs?

Okee, dus je hebt nu je ijsmengsel. Maar wat is dan dat leuke trucje om het in ijs te veranderen? Hier heb je een paar dingen voor nodig:

  • Een afsluitbaar plastic zakje: een diepvrieszakje met goede zipsluiting werkt het beste.
  • Een bakje (of grotere diepvrieszakje) dat goed dicht kan. Bijvoorbeeld een tupperware bakje of een lege verpakking van kwark of yoghurt.
  • Crushed ijs
  • Grof zout. Normaal zout kan ook, dan moet je iets meer gebruiken.
  • Eventueel handschoenen, voor als je last krijgt van te koude handen.

De truc met het ijs & zout…

Doe het yoghurtmengsel in het (kleinste) plastic zakje. Druk alle lucht eruit en sluit het zakje goed. Als je geen goede zipsluiting hebt, volstaat een zorgvuldige knoop ook. Vul het plastic bakje of grotere diepvrieszak voor ongeveer de helft met het gecrushte ijs en voeg 2 eetlepels zout toe. Plaats hier het kleine plastic zakje (met inhoud) in en sluit de bak (of zakje) goed af. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is: schudden!

Instant ijs zelf maken diepvrieszakje
Via: youtube.com (caption) | Jerry James Stone

Schud de bak voor 5 minuten. Doordat het zout oplost, wordt het vriespunt van het water verlaagd. Om te kunnen smelten, haalt het gecrushte ijs warmte uit het yoghurtmengsel, waardoor dit bevriest. Binnen 5 minuten heb je hierdoor een heerlijk, ijskoud ijsje!

Het maken van instant ijs in actie

Hieronder kun je kijken je nieuwe ijsmachine in actie. De onderstaande video toont wat kleine aanpassingen; zo wordt er melk gebruikt ipv yoghurt of room en gebruikt deze kok grote blokken ijs. De tip van handdoek is overigens wel een handige… 😉

Uiteraard kun je langer schudden dan 5 minuten. Hoe langer je schudt, hoe harder je ijs zal worden. Voor de mensen die liever softijs eten, volstaat 5 minuten…

Lees ook:

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer