Zelf ijs maken in 5 minuten: dé ultieme zomertip

Hoera, het is zomer! (Hopelijk) de tijd van meer zon en hogere temperaturen. En wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakt ijs? Dat is per definitie toch lekkerder dan zo’n zelf gekocht ijsje van de supermarkt.

Het nadeel van zelf ijs maken is alleen dat er zoveel tijd in gaat zitten. Het moet uren in de vriezer of in een dure ijsmachine, waardoor je het eigenlijk vooruit moet plannen om een lekker koud ijsje te kunnen eten…

Maar vanaf nu zal dit niet meer nodig zijn. We hebben namelijk een manier gevonden waarop je binnen 5 minuten zelfgemaakt instant ijs hebt!

Hoe maak je zelf ijs?

Allereerst moet je natuurlijk een mengsel maken. Dit kan je wat uitgebreider aanpakken door zelf een recept te zoeken en dit te volgen, maar je kan het ook simpel houden.

Zelf ijs maken. Als je zelf ijs gaat maken met dit lekkere weer… Welke smaak wordt het dan? Aardbei, karamel of toch pistache?

Laat het weten in een reactie onderin!

Zo werkt het. Mix wat yoghurt (of room als je roomijs wilt) met een beetje honing en bijvoorbeeld gepureerd fruit of stukjes chocolade. Kies de smaken die je zelf lekker vindt en dan zal je het in bevroren staat ook vast lekker vinden.

Maakt je spieren alvast warm, want voor zelf ijs maken moet je goed kunnen schudden…

Maar: hoe krijg je dan ijs?

Okee, dus je hebt nu je ijsmengsel. Maar wat is dan dat leuke trucje om het in ijs te veranderen? Hier heb je een paar dingen voor nodig:

  • Een afsluitbaar plastic zakje: een diepvrieszakje met goede zipsluiting werkt het beste.
  • Een bakje (of grotere diepvrieszakje) dat goed dicht kan. Bijvoorbeeld een tupperware bakje of een lege verpakking van kwark of yoghurt.
  • Crushed ijs
  • Grof zout. Normaal zout kan ook, dan moet je iets meer gebruiken.
  • Eventueel handschoenen, voor als je last krijgt van te koude handen.
ijs
Via: unsplash.com | Scott Rodgerson, CC

De truc met het ijs & zout…

Doe het yoghurtmengsel in het (kleinste) plastic zakje. Druk alle lucht eruit en sluit het zakje goed. Als je geen goede zipsluiting hebt, volstaat een zorgvuldige knoop ook.

Vul het plastic bakje of grotere diepvrieszak voor ongeveer de helft met het gecrushte ijs en voeg 2 eetlepels zout toe. Plaats hier het kleine plastic zakje (met inhoud) in en sluit de bak (of zakje) goed af. Het enige wat je vooor het zelf ijs maken nu nog hoeft te doen is: schudden!

Instant ijs zelf maken diepvrieszakje
Via: youtube.com (caption) | Jerry James Stone

Schud de bak voor 5 minuten. Doordat het zout oplost, wordt het vriespunt van het water verlaagd. Om te kunnen smelten, haalt het gecrushte ijs warmte uit het yoghurtmengsel, waardoor dit bevriest.

Binnen 5 minuten heb je hierdoor een heerlijk, ijskoud ijsje! Zelf ijs maken was nog nooit zo makkelijk.

Vanille ijs olijfolie smaakcombinatie
Via: flickr.com | Joy, CC

VIDEO: het maken van ijs in actie

Hieronder zie je jouw nieuwe ijsmachine in actie. De onderstaande video toont wat kleine aanpassingen; zo wordt er melk gebruikt ipv yoghurt of room en gebruikt deze kok grote blokken ijs.

De tip van handdoek is overigens wel een handige… 😉

Uiteraard kun je langer schudden dan 5 minuten. Hoe langer je schudt, hoe harder je ijs zal worden. Voor de mensen die liever softijs eten, volstaat 5 minuten…

Bonus: crushed ice recept

Ben je meer van de slushpuppy’s? Dan ga je dit crushed ice recept geweldig vinden.

Dit duurt overigens geen 5 minuten, maar volgens de makers van het filmpje slechts 1 minuut! Baas boven baas.

Zelf ijs maken: ga jij het doen?

En, ga jij zelf ijs maken? De handen uit de mouwen te steken en het lekkerste ijs ter wereld te fabriceren? Zo ja, succes! Laat je in een reactie onderin weten of het is gelukt?

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...