Exotisch fruit: 7 tropische fruit soorten en hun voordelen

Naast appels, peren en seizoensgebonden fruitsoorten zoals aardbeien, liggen er steeds vaker exotische, fruitsoorten in de schappen. We kennen allemaal de bekende exotische fruitsoorten ananas, mango en passievrucht, maar het kan nog veel exotischer.

Wat het nog specialer maakt, is het importeren van al dat exotische fruit, het moet namelijk van ver komen. Maar alles wat van ver komt, is lekkerder, toch?

ananas exotisch fruit tropische fruit soorten
Via: unsplash.com | Phoenix Han, CC

Wat is exotisch fruit

Gretig vullen we onze fruitschalen met kiwi’s, bananen, sinaasappels en mango’s. Allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook exotische fruitsoorten als papaya, avocado en ananas zijn bij de meesten wel bekend. Maar wat dacht je van lucuma, ramboetan en pitahaya?

Deze exotische fruitsoorten zijn iets minder bekend, maar met iets meer moeite, zijn ook deze fruitsoorten te vinden in Nederland.

mango exotisch fruit tropische fruit soorten
Via: unsplash.com | Mahak Agrawal, CC

De meeste tropische fruitsoorten groeien niet in Nederland, deze moeten worden geïmporteerd uit sub(tropische) gebieden op de wereld. In ons gematigde klimaat, met het vroege voorjaar en vorst in de winter, ontbreekt het Nederland helaas aan de omstandigheden om te kweken.

Het transporteren van exotisch fruit

Transportmogelijkheden van nu maken het mogelijk om het gehele jaar door te genieten van veel verschillende soorten exotisch fruit. Een flink aantal exotische fruitsoorten wordt geïmporteerd uit andere, verre landen.

Ook de ‘standaard’ appel wordt buiten het Nederlandse seizoen vaak uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Chili gehaald. Ben jij het gewend om je versgebakken visje af te toppen met wat citroensap of een partje limoen in je zomerse biertje te mikken?

Citrusfruit groeit helemaal niet in Nederland en wordt geïmporteerd uit gebieden rond de Middellandse Zee, buiten het seizoen zelfs uit Zuid-Amerika of Zuid-Afrika!

vrachtwagens
Via: unsplash.com | Nigel Tadyanehondo, CC

Sinds 2016 is het mogelijk om verse producten niet alleen over de weg, maar ook per trein tussen Spanje en Keulen te vervoeren. Door deze ‘Cool Rail’ is er 70% minder energie-uitstoot en is deze manier van vervoeren dus veel duurzamer dan met vrachtwagens.

Daarbij komt ook nog dat het vervoer met vrachtwagens soms erg lang duurt door verkeershinder.

Ondanks dat er in Nederland veel te verkrijgen is bij de groenteboer, zal wegens transportbeperkingen en een te kleine afzetmarkt veel van het tropische fruit hier nooit in de schappen terechtkomen.

Waarom is er behoefte aan tropisch fruit

Waarom nemen we niet gewoon genoegen met dat appeltje voor de dorst? Wat zorgt ervoor dat we met zijn allen, ondanks de lange transporttijden, zo graag exotisch fruit door onze yoghurt willen roeren?

Naast dat exotisch fruit er natuurlijk lekker tropisch uitziet, zit het ook boordevol vitamines, zijn de meeste fruitsoorten heerlijk sappig en hebben een lichtzoete smaak.

Kiwify Tip: om exotisch fruit lang goed te houden bewaar je deze vooral NIET in de koelkast, zo voorkom je voortijdige rotting.

fruit yoghurt
Via: unsplash.com | Lavi Perchik, CC

We weten nu wat tropisch fruit is, hoe het getransporteerd wordt en waarom wij deze exoten zo graag op ons bordje willen hebben. Op de volgende pagina hebben we 7 exotische fruitsoorten voor je op een rijtje gezet, met hun gezondheidsvoordelen. Lees snel verder!

7 exotische vruchten

We hebben er op de vorige pagina al een aantal genoemd, maar er zijn nog zoveel meer exotische fruitsoorten. Al deze fruitsoorten hebben hun eigen kenmerkende uiterlijk, heerlijke smaken en nog exotischere namen. Daarnaast hebben exotische vruchten ook nog eens gezondheidsvoordelen!

1. Pitahaya

Deze mooi uitziende cactusvruchten zijn er in drie verschillende soorten. De roze variant met wit vruchtvlees smaakt lichtzoet, te vergelijken met een peer. Gele pitahaya is met zijn knalgele schil het meest sappig en zoet van de drie.

De donker roze variant met paars vruchtvlees is heerlijk sappig, maar smaakt iets minder uitgesproken dan andere varianten van pitahaya. 

Door het opmerkelijke uiterlijk wordt pitahaya ook wel dragonfruit genoemd. Alle soorten dragonfruit bevatten veel mineralen zoals calcium en verschillende vitamines C en B1. Ook is het gehalte aan antioxidanten erg hoog.

dragonfruit pitahaya
Via: unsplash.com | Alexander Schmimmeck, CC

2. Jackfruit

Dit exotische Thaise fruit wordt ook wel Nangka genoemd en heeft een vleesachtige structuur, huh!? Een jackfruit is erg groot, groen en stekelig van de buitenkant en kan wel tot 40 kg wegen. Het eetbare gedeelte zit aan de binnenkant.

Wanneer jackfruit rijp wordt gegeten smaakt deze naar een combinatie van mango, ananas en appel. Onrijpe vruchten hebben een neutrale smaak en wanneer deze worden gebakken krijgt het de structuur van pulled pork, vandaar dat je jackfruit steeds vaker tegenkomt als vleesvervanger.

jackfruit
Via: unsplash.com | Rakeem Burrell, CC

3. Lucuma

Deze Peruviaanse supervrucht is een echte immuunbooster. Een lucuma ziet eruit als een flinke appel, met de structuur van pompoen of zoete aardappel en de pit van een avocado.

Een lucuma is lekker zoet en tevens caloriearm, waardoor het een goede suikervervanger is in bijvoorbeeld smoothies, desserts en andere zoete gerechten.

Lucuma fruit
Via: youtube.com (capture) | All the fruit

4. Ramboetan

Oftewel een lekker tropisch tussendoortje uit Indonesië! Een klein rond vruchtje, ter grootte van een lychee met zachte stekeltjes op de schil. Je kunt de schil met je vingers openbreken en het heerlijk zoete witte vruchtvlees eten, let wel even op dat je de pit in het midden niet op eet.

Ramboetan bevat veel antioxidanten en belangrijke vitamines. Wanneer je regelmatig ramboetan eet, kan het helpen oxidative stress en rimpels te verminderen.

ramboetan
Via: unsplash.com | Acton Crawford, CC

5. Cherimoya

Deze exotische Spaanse vrucht smaakt naar witte chocolade en een combinatie van ananas, aardbei en framboos. Klinkt niet gek hè! Qua structuur lijkt het vruchtvlees van de cherimoya op dat van een peer en het heeft de vorm van een hart. Lepel de vrucht uit als snack of verwerk de cherimoya in een salade.

Cherimoya beschikt over veel verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine C in en verschillende B vitamines. Het bijzondere aan deze exotische vrucht is dat het eiwit bevat, wat niet vaak voorkomt bij fruit. Daarnaast zitten er veel vezels in de cherimoya verpakt.

cherimoya
Via: unsplash.com | Muhamad Farihin, CC

6. Papaya

De heerlijke papaya formosa heeft een langwerpige vorm en een oranjegele tot groene dunne schil. Het super zachte en sappige (bijna romige) vruchtvlees van een papaya is oranje. De geur van papaya kan je doen denken aan rijpe abrikozen en de smaak kun je versterken met een beetje limoensap. De glibberige ronde pitjes in de papaya kun je niet eten.

Papaya bevat veel vitamine c en een hoog gehalte aan vezels, velen zweren hierom bij papaya bij stoelgang problemen. Daarnaast zorgt de vitamine c er als antioxidant voor dat je lichaam beschermd wordt tegen oxidatieve schade, het bevordert de opname van ijzer in je bloed en het helpt je weerstand goed te houden.

papaya
Via: unsplash.com | Bon Vivant, CC

7. Kokosnoot

Last but not least, de kokosnoot! Anders dan de naam doet vermoeden is een kokosnoot geen noot, maar een steenvrucht. Wanneer het je gelukt is de kokosnoot te openen vind je binnenin het vruchtvlees en kokosmelk. Het kokoswater kun je opdrinken en het vruchtvlees kun je gebruiken voor oneindig veel recepten of als lekker tussendoortje.

Kokos is naast tropisch, ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële werking. Kokos is tevens een geschikt middel tegen verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn.

kokosnoot
Via: unsplash.com | Louis Hansel, CC

Exotisch fruit kopen of bestellen

Je hebt inmiddels vast trek gekregen in al deze exotische vruchten, maar hoe komen ze in jouw fruitschaal? Het aanbod van supermarkten is de laatste jaren enorm uitgebreid, dus met een beetje geluk heeft jouw supermarkt ook al meer soorten dan voorheen.

Veelal vind je wat meer exotische vruchten bij de groenteboer, deze is immers gespecialiseerd in verschillende soorten groenten en fruit. Kun je het in de winkel niet vinden? Dan zijn er tegenwoordig ook online groentewinkels waar je jouw exotische vruchten kunt bestellen en laten thuisbezorgen.

Miste jij in het rijtje exotische vruchten jouw favoriet? Laat het ons dan weten in de comments onder dit artikel!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...