Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?

De taal van de liefde, het klinkt bijna poëtisch. Boeken worden erover geschreven en cursussen worden erover gegeven, maar wat is het nu precies? En hoe weet je welke liefdestalen jij en je partner spreken?

Van lieve woorden uitspreken tot de vuilnis buiten zetten, het zijn allemaal manieren om je liefde en affectie uit te drukken.

Wat is mijn liefdestaal?

De ene persoon uit zijn waardering en liefde door middel van een knuffel en de ander laat het zien door het geven van een cadeautje, of het bereiden van een romantisch diner voor zijn of haar partner.

In deze kleine (of grote) gebaren zitten de zogeheten “love languages” verborgen en onbewust uit jij je dus in jouw eigen liefdestaal naar je liefdespartner.

Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?
Via: pexels.com | cottonbro studio, CC

Maar niet alleen in relaties komt dit tot uiting. Ook in vriendschappen en naar je kinderen of ouders zul je merken dat je communiceert in een bepaalde liefdestaal.

De vraag is: herken je de liefdestaal van jou én die van een ander? 

Belang van het begrijpen van liefdestalen

Om de liefdestaal van jezelf en van je partner te kunnen begrijpen en te waarderen, zul je deze eerst moeten herkennen. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke liefdestalen jullie spreken. 

Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie allebei een andere taal spreken en daar is helemaal niks mis mee! Maar als je elkaars liefdestaal niet herkent, zou er wel miscommunicatie kunnen ontstaan of je het gevoel kunnen krijgen dat je partner je niet begrijpt of ziet.

Voorbeeld: jouw liefdestaal is dienstbaarheid en dat van je partner is cadeaus.

  • Hij of zij zou je dan veel blijer maken met het uitruimen van de vaatwasser of je helpen met die irritante administratie.
  • En jij zou hem of haar weer een groot plezier doen met het geven van een klein cadeautje.

Als je dit niet weet van elkaar, baal je dat hij of zij niet even de moeite neemt om je een handje te helpen. Terwijl de ander jou bestookt met allerlei cadeaus waar je misschien niet op zit te wachten.

De 5 talen van de liefde

Er zijn 5 talen van de liefde en we hebben ze allemaal in ons zitten. Welke er voor jou bovenaan staan kunnen bepalend zijn. Deze liefdestaal is voor jou namelijk het belangrijkste, en kan ook de manier zijn waarop jij graag jouw liefde toont.

De 5 liefdestalen die je kunt voor jezelf kunt ranken in de volgorde van belangrijkst naar minst belangrijk:

  1. Positieve woorden
  2. Tijd en aandacht (quality time)
  3. Cadeaus
  4. Dienstbaarheid voor de ander
  5. Fysieke aanraking

In principe spreken deze 5 talen van de liefde voor zich, maar hieronder leggen we ze toch nog even kort en bondig uit:

1. Positieve woorden

Het gebruik van liefkozende woorden of complimenten om je waardering en liefde te tonen aan je partner. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je regelmatig zegt: ‘ik houd van je’ of ‘je ziet er mooi uit’. Maar ook het gebruik van koosnaampjes vallen onder positieve woorden.

2. Tijd en aandacht (quality time)

Tijd, en vooral aandacht, voor elkaar hebben kan voor iedereen iets anders betekenen. Waar de een het fijn vindt om samen een film of serie te kijken op de bank, vindt de ander het belangrijk om écht de tijd voor elkaar te nemen en een goed gesprek te voeren (zonder afleiding van telefoon of tv bijvoorbeeld).

beste nederlandse films series netflix videoland npo
Via: pixabay.com | yousafbhutta, CC

3. Cadeaus

De liefdestaal cadeaus is een heel breed begrip. Het gaat namelijk meer om het gebaar, dan om het cadeau zelf. Een briefje achterlaten voor je partner op de keukentafel valt ook onder cadeaus.

En denk eens aan een kleinigheidje of sentimentele herinnering in de vorm van een champagnekurk van jullie eerste date. Ook dat is een cadeau!

4. Dienstbaarheid voor de ander

In het Engels wordt dit ‘Acts of service‘ genoemd en het houdt in dat je graag iets voor een ander doet om hem of haar te helpen of te ontlasten. Als je partner enorm opziet tegen bepaalde huishoudelijke taken, doe je hem of haar vast een groot plezier met het stofzuigen van de woonkamer.

5. Fysieke aanraking

Knuffelen, zoenen, handje vasthouden, zijn of haar schouders vastpakken als je langsloopt, en verstrengeld in elkaar op de bank of op bed liggen. Als je deze dingen fijn vindt, is de kans groot dat fysieke aanraking hoog op jouw liefdestalen lijstje staat!

Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?
Via: pixabay.com | scronfinixio, CC

Identificeren van jouw taal van de liefde

Iedereen heeft zijn eigen manier om liefde te geven en te ontvangen. En door deze manier (de taal van de liefde) te identificeren bij jezelf en bij je partner, kun je natuurlijk veel beter op elkaars behoeften inspelen. Door deze talen te herkennen en bewust te gebruiken kun je je relatie versterken.

Zelfreflectie en zelfbewustzijn

Weten wie je bent en wat je wilt kan een groot en positief aandeel hebben in je relatie. Denk maar aan dat zuurstofmasker in het vliegtuig! Door jezelf te leren kennen en te begrijpen, wordt het ook makkelijker om de ander te begrijpen.

Ontdek daarom eerst voor jezelf wat jij belangrijk vindt én wat jouw liefdestalen zijn, voordat je dit gaat onderzoeken bij je partner.

Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?
Via: unsplash.com | Cody Black, CC

De ‘love language’ quiz kan helpen

Waarschijnlijk kun je voor jezelf best goed ontdekken op welke manier en in welke taal (of talen) jij jouw liefde uit. Maar wil je zeker weten wat jouw liefdestaal is? Dan kun je makkelijk online een love language quiz doen!

Door simpele vragen te beantwoorden kom je erachter welke taal voor jou het meest, maar ook het minst belangrijk is. Leuk om deze test samen met je partner te doen en jullie bevindingen achteraf met elkaar te delen.

Liefdestalen gebruiken in je relatie

Nu je misschien een beetje bij jezelf herkent welke liefdestalen jij hoog in het rijtje hebt staan, is het natuurlijk ook nog de kunst om ze toe te passen in je relatie. Erover communiceren is hierbij een belangrijk onderdeel. Bespreek met je partner wat jouw liefdestaal is en wat jij belangrijk vindt in jullie relatie.

Nodig heb om haar vervolgens uit om hetzelfde te delen en experimenteer samen op een speelse manier hoe je elkaars liefdestaal kunt spreken. Belangrijk om te onthouden: forceer niks!

Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?
Via: pexels.com | Jonathan Borba, CC

Veelvoorkomende misverstanden over liefdestalen

Een veelvoorkomend misverstand is het idee dat je maar één liefdestaal hebt en je daarmee je liefde uitdrukt. Al deze talen van de liefde zitten tot op zekere hoogte in ons. De ene staat alleen voor jou wat hoger op het lijstje dan de ander.

Bekijk het zo: als je 100% zou moeten verdelen over deze 5 liefdestalen, zou je één taal het grootste percentage geven en een andere misschien nét iets minder. Deze liefdestaal is dan niet minder belangrijk. Het gaat erom dat je voor jezelf bepaald welke liefdestalen voor jou het meest betekenen en waarmee je jouw liefde laat blijken.

De valkuil van één voorkeurstaal

Het hebben van maar één voorkeurstaal is bijna onmogelijk, omdat je behoeftes per dag verschillen en veranderen.

  • De ene dag vind je het misschien fijn om een cadeautje te krijgen of wat lieve woorden te horen.
  • En de andere dag loop je zelf over qua taken en zou een beetje hulp meer dan welkom zijn.

Pin je daarom niet vast op je eerste liefdestaal en blijf altijd communiceren over wat jullie nodig hebben van elkaar.

Liefdestaal: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?
Via: pexels.com | Antoni Shkraba, CC

Liefdestalen zijn niet star

Net zoals alles in de liefde (en het leven), zijn ook de liefdestalen niet star. Het is continu in beweging en jouw voorkeurstalen kunnen nu heel anders zijn dan over een paar jaar.

Experimenteer vooral met je partner en check gewoon eens in de zoveel tijd of jouw liefdestalen nog steeds dezelfde ranking hebben als een tijdje geleden. Zo niet, dan stel je ze weer bij.

Houdt het ook weer interessant, toch?!

Via: pxfuel.com, CC

L’amour, Liebe, Love…

Kun jij voor jezelf direct al achterhalen wat jouw #1 liefdestaal is? Of ben je er door middel van de love language quiz achter gekomen?

Laat het ons weten in een reactie onderin. Vinden we leuk!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...