Koosnaampjes: de populairste en 10 ergste troetelnamen

Koosnaampjes. Ze zijn er in alle soorten en maten. Of je nu houdt van zoetsappig of van gewoontjes, uit onderzoek blijkt dat wanneer je koosnaampjes gebruikt je gelukkiger bent in je relatie. Er zijn veelgebruikte of bijzonder lieve troetelnamen, maar er zijn er ook waar de meeste van ons toch lichte braakneigingen van krijgen…

Koosnaampjes: leuke bijnamen

In Europa gebruikt ongeveer 74% van de stellen een koosnaampje voor elkaar. Stellen met zo’n troetelnaampje voor elkaar hebben 16% meer kans om gelukkig te zijn samen. Het hebben van een koosnaampje zorgt namelijk voor genegenheid.

Via: pexels.com | Ylanite Koppens, CC

Het is een woordje of combinatie van woordjes die je partner (in de meeste gevallen) alleen voor jou gebruikt. Het geeft jouw persoonlijke touch aan de relatie met je partner. Dit maakt het iets speciaals tussen twee geliefden.

Waarom gebruiken we koosnaampjes?

Een troetelnaam heeft meestal met de persoonlijke kenmerken van de partner te maken. Soms overduidelijk, soms vergezocht, soms vooral hoe de ander het voelt.

Dat je jouw partner lief vindt, is eigenlijk voor de hand liggend, maar hier zijn wel veel koosnaampjes op gebaseerd (‘liefje’, ‘schat’). Toch voelt het heel persoonlijk omdat alleen jouw partner jou zo noemt. Juist dit persoonlijke naampje maakt dat het je een gevoel van acceptatie, liefde en intimiteit geeft.

knuffelen koppel man vrouw koosnaampjes
Via: pixabay.com | lambhappiness, CC

Welk koosnaampje kiezen?

Het meest belangrijke: een koosnaampje moet voor beide partners goed voelen. Daarnaast moet het niet een lang bedachte naam met verschillende theorieën zijn, maar is het naampje het leukst wanneer dit spontaan gezegd of gekozen is. In de meeste gevallen komen koosnaampjes dan ook als vanzelf (en zo niet is dat natuurlijk ook prima).

Sommige stellen kiezen meer voor een soort plaagnaampje als koosnaampje. Denk hierbij aan namen als ‘bolleke’ (de wetenschap bewijst: een goede relatie maakt je dikker), ‘floddertje’ of ‘ukkie’. Dit moet jullie beide wel passen!

De ander kan zich er namelijk ook ongemakkelijk bij voelen of er onzeker van worden. Dit vervelende gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer het koosnaampje ook nog eens in het openbaar gebruikt wordt. Respect voor elkaar en elkaars gevoelens is dus ontzettend belangrijk wanneer je een koosnaampje kiest voor je partner.

Leuk om te weten is dat koosnaampjes vaak iets met eten te maken hebben. Dit is niet alleen in Nederland zo maar over de hele wereld. Wij kennen natuurlijk ‘snoepje’ en ‘dropje’. De Fransen gebruiken ‘mon petit chou’ (klein kooltje). De woordjes ‘pumpkin’ en ‘sweety pie’ uit het Engels zijn natuurlijk ook erg bekend.

Via: pexels.com | studio ani raja, CC

Ook worden regelmatig dieren als troetelnaampje gebruikt. In het Nederlands zie je dit iets minder, al hoor je ‘duifje’ en ’tijgertje’ nog wel eens. In Thailand is ‘chang noi’ (olifantje) erg populair, terwijl de Italianen hun partner liefkozend ‘orsacchiotto’ (beertje) noemen.

De populairste koosnaampjes

Opvallend vaak zijn populaire troetelnaampjes kort maar krachtig. Bij de vrouwen wordt meer gebruik gemaakt van verkleinwoorden, wanneer je een woord verkleint klinkt het automatisch al schattiger.

Mannen daarentegen hebben nog wel eens sterke of stoere troetelnamen, die kunnen verwijzen naar een hoge functie of een krachtig of heldhaftig persoon. Of het nu in het openbaar is of alleen in privé sferen, dit zijn de meest gebruikte koosnaampjes die stellen voor elkaar hebben.

Koosnaampjes man (of vriend)

  • Schat
  • Lieverd
  • Babe
  • Lekker ding
  • Love
  • Boss

Koosnaampjes vriendin

  • Mop
  • Schatje
  • Liefje
  • Baby
  • Prinses
  • Knuffeltje
Via: flickr.com | h.guendra, CC

De 10 meest gekke koosnaampjes

Ieder heeft zijn of haar eigen smaak natuurlijk, maar bij sommige troetelnaampjes is het toch echt beter ze alleen voor jou en je partner te houden. Het kan nog wel eens zorgen voor vreemde blikken of misselijke gezichten wanneer je jouw partner in het openbaar zo noemt.

1. Scheetje

Echt, why? Je wil je lief toch niet vergelijken met het vrijlaten van darmgassen via de achteruitgang? In deze categorie zijn er trouwens ontelbaar veel. Denk aan woorden als drolletje en poepertje (die laatste wordt ook echt gebruikt…).

2. Allesie

Dat het zo voelt dat je partner de hele wereld voor je is, is uiteraard geweldig. Maar geloof me, er is meer op de wereld dan echt alleen je geliefde. Dit is gewoon té plakkerig. Deze kan nog gekker, dat is de variant ‘me allesie’. Bah!

3. Poes

De grote vraag blijft: word je hier nu vergeleken met een territoriaal, over het algemeen weinig sociaal, onafhankelijk dier of gaat het om dat bepaalde vrouwelijk lichaamsdeel dat zo wordt genoemd? Welke van beide het ook is, vreemd is het sowieso. Hier is ook de mannelijke variant van, namelijk ‘pik’. Vaak hoor je dat wanneer één van beide woorden gebruikt wordt, de ander ook niet ongebruikelijk is bij het koppel.

4. Honneponnetje

Het woord ‘honnig’ betekent snoezig en schattig. Dit woord was vooral populair in de jaren 1880-1900 en wordt al heel wat jaren niet meer gebruikt. Ontzettend ouderwets dus.

5. Duifje

Wanneer mensen hun partner ‘duifje’ noemen hoor je automatisch ook de hete aardappel in de keel. Dit troetelnaampje klinkt altijd bekakt. Troetelwoordjes als ‘darling’ en ‘poppekontje’ passen hier ook goed bij.

Via: flickr.com | .jocelyn., CC

6. Mokkeltje

Weet je dat dit eigenlijk dik mollig meisje betekent? Niet echt lief hé? Vaak wordt dit ook gebruikt in de vorm ‘lekker mokkel’.

7. Skattie

Hallo? Het jaar 2010 belt. Ze wil haar woordje terug. Sinds 2008 staat dit troetelwoordje in het straattaalwoordenboek. Later werd in een Nederlandse tv-serie ook het woordje ‘sket’ gebruikt, dit was dan ook enkele jaren wat meer populair.

8. Poezelewoepsie

Suikerspinnetje, wentelteefje, hartendievelientje, het valt allemaal in dezelfde categorie en dit is de allerergste.

9. Honey Bunny

Wanneer een koosnaampje kort maar krachtig in het Engels is, kan dat nog best gewaardeerd worden. Maar alle lange dubbele namen zorgen er voor dat onze nekharen overeind gaan staan.

10. Ventje

We hebben het hier over relaties, niet over kinderen. Dit klinkt ontzettend kleinerend. Jouw man of vriend is niet je ventje!

Eindeloos veel koosnaampjes

Er zijn ontelbaar veel troetelnamen. Sommige blijven een hele lange tijd populair, andere zijn kort in de mode door bijvoorbeeld tv-programma’s. Wanneer je ze later hoort zijn ze ineens vreemd of ouderwets. Welk troetelnaampje kun jij echt van over je nek gaan? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...