Niet kunnen slapen? Deze 8 tips kunnen je helpen

Slaap is van cruciaal belang voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Het werkt als een oplader, geeft ons meer energie en houdt ons de hele dag fris. Om verschillende redenen kunnen sommige mensen niet slapen.

Wat kun je er tegen doen?

Niet kunnen slapen is verschrikkelijk

Kort gezegd wordt slaaptekort gedefinieerd als een gebrek aan slaap of een vermindering van de kwaliteit van de slaap in de loop van de tijd. Als je regelmatig minder dan 7 uur slaapt, kan dit op de lange termijn gevolgen hebben voor je hele lichaam.

Een onderliggende slaapstoornis kan ook de schuld zijn.

Niet kunnen slapen
Via: Canva (AS)

Je lichaam heeft, net als lucht en voedsel, slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Je lichaam geneest en herstelt zijn chemische balans terwijl je slaapt. Je hersenen helpen je dingen te onthouden door nieuwe gedachteverbindingen te vormen.

Je hersenen en je lichaamssystemen zullen niet goed functioneren als je niet genoeg slaapt. Het kan ook een aanzienlijke negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven.

Waarom kan ik niet slapen
Via: Canva (AS)

Waarom kan ik niet slapen?

De reden dat je niet kan slapen, kan erg uiteen lopen. Wij hebben hieronder de meest voorkomende redenen van niet kunnen slapen op een rijtje gezet!

 • Spanningen of zorgen, denk aan de situatie thuis of de situatie op het werk of je relatie.
 • Pijn, jeuk, kortademigheid, hoesten of ’s nachts moeten plassen zijn voorbeelden van lichamelijke klachten.
 • Angst of depressie zijn voorbeelden van psychische klachten.
 • Verstoring van de dag-nachtcyclus als gevolg van onregelmatige slaappatronen.
 • Slaappatroon gedurende de dag: als je overdag een dutje doet, slaap je ’s nachts minder goed.
 • Te vroeg naar bed gaan.
 • Stimulerend middelen zoals de meest voorkomende: cafeïne dat is aanwezig in koffie, thee, ijsthee, cola, energiedrankjes en chocolade.
 • Alcoholgebruik zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker wakker wordt.
 • ‘s avonds voor het slapengaan op een smartphone, scherm of tablet kijken: het licht houdt je wakker.
Telefoon in bed
Via: Canva (AS)

Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Breng veranderingen in je levensstijl aan die je zullen helpen beter te slapen. Door een goede slaapomgeving te creëren, vast te houden aan een routine en gezonde keuzes te maken, kun je elke nacht beter slapen.

Hier vind je 8 tips die je helpen bij het niet kunnen slapen.

1. Mediteer je onrust weg

Meditatie is een van de oudste en meest effectieve manieren om je gezondheid onder controle te houden. Je kunt elke dag mediteren wanneer je wakker wordt of beginnen met mediteren voordat je naar bed gaat om je te helpen in slaap te vallen.

Meditatie helpt niet alleen bij het slapen, maar ook bij de behandeling van andere kwalen. Het geeft ons een gevoel van innerlijke rust en concentratie. Het ontspant onze hersenen omdat het helpt bij het elimineren van afleidende gedachten die ons brein bezig houden en voorkomen dat het ontspant. Het is daarmee een van de oplossingen voor niet kunnen slapen!

Meditatie
Via: Canva (AS)

2. Sport je slaperig

Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste aspecten van het behoud van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onze lichaamstemperatuur stijgt tijdens het sporten en daalt daarna automatisch.

Dit is de factor die helpt bij de inductie van slaap. Als gevolg hiervan houdt het doen van regelmatige oefeningen onze geest bezig en blijven we fysiek fit. Lichamelijke activiteit bevordert een goede lichamelijke gezondheid, wat op zijn beurt geluk bevordert en, als resultaat, een stressvrije omgeving, wat bijdraagt aan een goede nachtrust.

3. Schone kamer, schone slaapster

Dit lijkt wellicht grappig, maar het is een cruciale factor bij het verkrijgen van voldoende slaap. Onze geest ontspant en voelt zich kalm in een schone en opgeruimde omgeving. Dus als je moeite hebt met slapen, probeer dan de ruimte waar je slaapt schoon te maken. 

Rommeltje in je hoofd – Een rommelige kamer kan spanning veroorzaken en een ongemakkelijk gevoel geven, dus begin met het verschonen van de lakens, kussenslopen, enz.

Zeker ook omdat deze ziektekiemen kunnen bevatten die allergieën kunnen veroorzaken. 

Organiseer vervolgens alle opgeruimde voorwerpen in je kamer, zoals dozen of accessoires. Zorg er ook voor dat je een matras hebt wat goed is voor jouw lichaamsbouw, aangezien deze een belangrijke rol speelt bij het induceren van slaap. Houd je omgeving schoon en koel om een goede nachtrust te krijgen.

Via: pixabay.com | 6581245, CC

4. Lekker lezen

Herken jij het probleem van niet kunnen slapen? Dan is dit een van de meest populaire dingen om te doen. Het lezen van boeken kan je ook helpen ontspannen en kalmeren. Maak dus, voordat je naar bed gaat, tijd vrij om er eens lekker een goede cover bij te pakken. Maak er bijvoorbeeld een maandelijks doel van om minimaal 4 boeken te lezen. 

Het kweken van deze gewoonte verbetert ons intellect en onze kennis, terwijl het ons ook helpt om een goede nachtrust te krijgen. Boeken lezen voor het slapengaan vergroot de kans op goede dromen, dus maak er een dagelijkse routine van.

Lezen in bed
Via: flickr.com | woodleywonderworks , CC

5. Schrijf je moe

Dit is ook een van de effectiefste manieren om niet kunnen slapen tegen te gaan. Begin met schrijven over alles wat je maar wilt. Je bent vrij om te schrijven over alle ideeën of gedachten die in je opkomen.

Je kunt zelfs een dankbaarheidsdagboek beginnen en elke dag drie dingen opschrijven waar je vandaag dankbaar voor bent. Dit moedigt ons ook aan om een positieve kijk te hebben. 

Of probeer een takenlijst voor morgen te maken, zodat je voorbereid bent op alle situaties die zich kunnen voordoen. Je kunt een persoonlijk dagboek bijhouden en de gebeurtenissen in je leven vastleggen. Het opschrijven van de negatieve gedachten die in je opkomen, kan je ook helpen om ze kwijt te raken.

Dus, zelfs als je geen schrijver bent, ga hiermee aan de slag en je zult merken hoe je slaapkwaliteit in de loop van de tijd verbetert.

6. Stop je scherm

Elektronische apparaten maken ons leven gemakkelijker, maar ze kunnen ook schadelijk voor ons zijn. Vermijd daarom ten minste 60 minuten voor het slapengaan het gebruik van elektronische apparaten en begin de dag nooit met een mobiele telefoon.

Omdat meldingen en berichten stress en angst kunnen veroorzaken, is het uitschakelen van alle meldingen een goede manier om een betere nachtrust te krijgen. 

7. Luierend luisteren

Muziek komt ons op verschillende manieren ten goede. Muziek kan ook heel therapeutisch zijn. Het is ook een van de meest gebruikte slaapmiddelen. Rustgevende muziek kan ons helpen ontspannen door onze hartslag te verlagen en stress en angst te verminderen. Zorg ervoor dat je een verzameling ontspannende muziek bij de hand hebt voor als je op het punt staat in slaap te vallen. 

Hoewel muziek niet altijd de slaap verbetert, helpt het wel bij het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Rustgevende muziek kan ons onmiddellijk ontspannen en ons helpen ons voor te bereiden op het slapen.

Muziek in bed
Via: Canva (AS)

8. Eet en drink gezond

Niet alleen oefeningen doen helpen om in slaap te vallen. Om de kwaliteit van onze slaap te verbeteren, moeten we ook de juiste voedingsmiddelen eten.

Vermijd het drinken van koffie of thee minstens 1 tot 2 uur voor het slapengaan, en vermijd alle junk food en snacks omdat ze ongezond zijn en slapeloosheid veroorzaken. 

Begin met het eten van melatonine-rijk voedsel in plaats van snacks, zoals gedroogde vruchten, groenten en fruit, die gezond zijn en helpen ons lichaam in toom te houden. Eet huisgemaakte maaltijden in plaats van fastfood en zorg voor een gezond dieet om je gezondheid te behouden.

Niet kunnen slapen? Jouw favoriete tip!

Hopelijk helpen deze tips om slapeloosheid te verminderen of helemaal tot het verleden te laten behoren! Heb jij nog goede aanbevelingen om de slaap te kunnen vatten? Misschien helpt bij jou een warmtekussen of warmtedeken?

Help je medemens die ook niet kunnen slapen en zet ze in de comments! 🙂

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

2 gedachten over “Niet kunnen slapen? Deze 8 tips kunnen je helpen”

 1. ik vind het een beetje raar om te lezen voor dat je gaat slapen wat heeft dat voor nut.
  Je kan toch moeilijk lezen als je geen licht hebt.
  Geen licht hebben is ook iets waar je kan van slapen.
  Als het donker is is het makkelijker om in slaap te vallen en als er licht is dan kan je moeilijker in slaap vallen dus een boek lezen kan toch niet helpen.
  Daarom niet alles geloven dat op internet staat.
  Waarom ik dit zeg is omdat ik zelf heb geprobeerd om een boek te lezen.
  ma de licht houd me nog wakker.
  En wat er nog kan werken is gewoon proberen te slape gewoon ogen dicht en SLAAP.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...