10 dingen die je alleen herkent als je een introvert bent

Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord: introvert zijn. Net als extravert is dit een persoonlijkheidskenmerk. Maar wat houdt introvert zijn precies in en welke kenmerken horen erbij?

Deze 10 dingen herken je alleen als je een introvert bent!

introvert bureau notitieboek
Via: unsplash.com | Hannah Olinger, CC

Betekenis: wat is introvert?

De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over introvert zijn, maar er bestaan ook nog wel wat misverstanden. Hoog tijd om deze uit de wereld te helpen! Zo worden introverte mensen vaak onterecht weggezet als verlegen, niet assertief en onzeker.

Verschil introvert en extrovert – Waarin introverte mensen van extraverte mensen verschillen, heeft puur te maken met de manier waarop ze zichzelf opladen.

Waar introverte mensen energie krijgen van alleen zijn, laden extraverte mensen zichzelf juist op in gezelschap van anderen.

En dan is er nog de extroverte introvert

Introverten zijn vaak rustig, bedachtzaam en treden niet graag op de voorgrond. Logisch dat daar weer hele andere kenmerken bij horen dan bij een extraverte persoonlijkheid.

lachende vrouw gras
Via: unsplash.com | Sonnie Hiles, CC

10 Tekenen dat je introvert bent:

Of je introvert of extravert bent, heeft dus voor een groot deel te maken met de manier waarop jij jezelf weer oplaadt. Maar er zijn meer kenmerken die erop kunnen wijzen dat je een introvert bent.

De onderstaande 10 dingen herken je ongetwijfeld als je een introvert bent.

Jouw ervaringen met introversie? Wellicht herken je onderstaande items over introvert zijn, maar we natuurlijk ook benieuwd naar je eigen ervaringen. Ben je zelf introvert of juist niet?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Graag alleen zijn

Als introvert ben je graag alleen en is je alleen-tijd je heilig. Je kunt je de hele dag vermaken met alleen jezelf als gezelschap!

2. Snel overprikkeld zijn

Introverte mensen hebben, sneller dan extraverte mensen, de neiging om overprikkeld te raken in gezelschap. Vooral grote groepen of mensenmenigten kosten je veel energie, iets wat we ook herkennen van hoogsensitiviteit.

3. Meer tijd nodig hebben om op te laden

Als vanzelfsprekend heb je als introvert meer tijd nodig om op te laden, omdat je ook sneller overprikkeld raakt. Je vindt het heerlijk om je even terug te trekken en wil dan het liefst niet gestoord worden.

vrouw slapen bed
Via: unsplash.com | Vladislav Muslakov, CC

4. Op een feestje de kat uit de boom kijken

Het is niet dat je niet van een feestje houdt, maar als introvert moet je meestal even inkomen. Zeker als veel mensen op het feestje nieuw voor je zijn.

5. Niet van grote groepen houden

Je mijdt het liefst grote groepen en menigtes en geeft de voorkeur aan 1 op 1 contact of een klein groepje.

6. Niet graag in het middelpunt staan

Je staat niet graag in het middelpunt. Met een surprise party maken je vrienden je waarschijnlijk niet heel blij, tenzij het een klein groepje close friends is natuurlijk ;-). En worden er foto’s gemaakt? Dan sta jij het liefst achter de camera.

7. Niet van oppervlakkige small talk houden

‘Goh, lekker weertje zeg!’ Als introvert kun je helemaal niks met small talk met vreemden, kennissen of collega’s. Het kost je alleen maar energie. Je hebt liever inhoudelijke en diepgaande gesprekken met mensen die dichtbij je staan.

vergadering small talk
Via: unsplash.com | Brooke Cagle, CC

8. Goed kunnen luisteren

Heb je een luisterend oor nodig, dan mag je heel blij zijn als je een introvert persoon in je vriendengroep hebt. Introverte mensen kunnen namelijk enorm goed luisteren! Ze hebben van nature niet de neiging om door iemand heen te praten en de aandacht naar zich toe te trekken.

9. Een kleine vriendengroep

Als introvert geef je de voorkeur aan een klein groepje goede vrienden, die je door en door kennen. Bij hen voel je je helemaal op je gemak en zo hoef je ook niet te ‘small talken’ met mensen die je vaag kent.

10. Een feestje? Je blijft liever thuis

Ook introverte mensen houden van een feestje op zijn tijd. Maar het ligt aan de gelegenheid en aan wie er komen, en hoeveel. Eerlijk is eerlijk, thuisblijven vind je ook geen straf ;-).

Via: pixabay.com | Jan Vasek, CC

Jouw ervaringen…

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen rondom introvert zijn (of natuurlijk extrovert zijn). Welke kenmerken van introvert zijn kun jij nog aan dit lijstje toevoegen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “10 dingen die je alleen herkent als je een introvert bent”

  1. Ik herken me daar heel erg in. Ik voel me daarom dan ook vaak buitengesloten omdat je “anders” bent en men vindt dat je niet in de groep of team past. Maar ik ben blij met wie ik ben.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...