Tegen verveling: wat kun je doen als je je verveelt?

We zijn vandaag de dag nogal verwend voor wat betreft de activiteiten die we kunnen ondernemen om ons te vermaken. Het is niet moeilijk om elke dag nieuwe ervaringen op te doen, zeker wanneer je bereid bent ervoor te betalen. Maar soms heb je van die dagen dat de verveling toeslaat. Wij beantwoorden daarom de vraag: wat kun je doen als je je verveelt?

Eerste hulp tegen verveling

Het kan regelmatig voorkomen dat je jij thuis enorm verveelt. Je hebt het budget niet om een betaalde activiteit te gaan doen, je hebt geen inspiratie wat je kunt doen of niemand van je vrienden heeft tijd.

De verveling slaat op dat moment enorm toe, en je bent hopeloos hoe je deze verveling kunt tegengaan.

Tegen verveling vrouw alleen thuis
Via: pixabay.com | RobinHiggins, CC

Wat is verveling eigenlijk?

Het is best lastig om het woord ‘verveling’ te definiëren. De Dikke Van Dale omschrijft het als “een onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd lang lijkt”. Verveling is niet iets objectiefs, maar iets persoonlijks.

Het gevoel dat je ervaart als je niets hoeft te doen en geen interesse hebt voor je omgeving. Het is gekoppeld aan de begrippen saaiheid en langdradigheid. Veel mensen omschrijven het ook als ‘onderprikkeling’.

Verveling vroeger en nu

Sommigen beweren dat verveling in vroegere tijden niet of in elk geval in veel mindere mate voorkwam. In de loop der tijd is het aantal prikkels dat we krijgen vanuit ‘alle hoeken en gaten’ sterk toegenomen. Technologie in de vorm van smartphones en dergelijke speelt daarbij natuurlijk een cruciale rol.

Is er sprake van een gebrek aan prikkels? Dan voelen we ons tegenwoordig al snel verveeld. Wanneer we ons vervelen zijn we wat apathisch. We hebben vaak weinig energie, tonen weinig emoties en hebben geen motivatie.

verveling tegengaan vervelen man
Via: pixabay.com | geralt, CC

Wat zijn oorzaken van verveling?

Wanneer mensen verveeld zijn dan beschouwen ze hun omstandigheden niet als levendig, stimulerend of verrijkend en missen ze de energie om zelf iets te veranderen. De een is sneller verveeld dan de ander.

Mensen die snel verveeld zijn kunnen dikwijls minder goed alleen zijn en zijn niet zo goed in staat zichzelf te vermaken.

Verband met sociale en fysiologische factoren

Sociale factoren kunnen aan verveling ten grondslag liggen. Heb je niet geleerd om in contact te treden met je omgeving, dan raak je eerder verveeld. Heb je het beperkte concentratieniveau van iemand met ADHD, dan zal je ook eerder verveeld raken. Je hebt immers sterkere prikkels nodig om gestimuleerd te worden, al kan een hoogsensitief persoon (HSP) ook teveel krijgen…

In sommige gevallen is verveling zelfs toe te wijzen aan fysiologische oorzaken. Beschik je als mens over minder dopamine in je hersenen, het hormoon dat voor een gelukzalig gevoel zorgt, dan zal je je eerder vervelen.

Hangry honger flauwvallen bed
Via: depositphotos.com | Rawpixel

Is verveling goed of slecht?

Hoewel de meeste mensen verveling als last ervaren, kent verveling weldegelijk positieve kanten. En het is tegenstrijdig genoeg juist die lastige kant die het gunstige effect van verveling met zich meebrengt. Want doordat we verveling willen verdrijven, gaan we vroeg of laat toch op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Verveling zorgt voor creativiteit

Kortdurende verveling stimuleert je om creatief te zijn en op een nieuwe manier aandacht te schenken aan dingen die je op de huidige manier maar saai vindt. Je komt in actie tegen je verveling. Verveling lokt met andere woorden nieuwsgierigheid en daadkracht uit en dat heeft de totale mensheid gebracht waar die nu is.

Is verveling gezond of niet?

Verveling is in zekere mate gezond. Want de stimulans die het oproept, zorgt ervoor dat onze hersenen zich blijven ontwikkelen. Op die manier worden zelfs nieuwe hersencellen aangemaakt en nieuwe cel verbindingen gerealiseerd. Wanneer we altijd bezet zijn dan geven we ons brein daar de kans niet toe.

Krijg je niet de mogelijkheid om iets met je verveling te doen en houdt dit gevoel langdurig aan, dan kan het wel tot serieuze problemen leiden. In dat geval kun je zelfs depressief worden.

verveling-depressie.jpg
Via: pixabay.com | geralt, CC

In welke situaties verveel je je?

Verveling kan ontstaan in diverse situaties. Wij zetten hieronder verschillende situaties op een rijtje, waarvan jij er een aantal vast zal herkennen.

  • Veel alleen thuis zijn: thuis is de plek die je van haver tot gort kent, waardoor je de prikkels daar soms even minder sterk waardeert en je je thuis verveelt. Je kunt je dan eenzaam gaan voelen.
  • Met je partner of met je vrienden: gedeelde pret is dubbele pret. Maar als je samen niks te doen hebt, voelt de verveling zowaar nog zwaarder. Soms leidt dat tot negatief prikkel zoekend gedrag, zoals baldadigheid onder jongeren.
  • Met de kinderen: geen voldoening als ouder van jonge kinderen ervaren van de activiteiten die je met ze verricht? Veel ouders hebben er last van hoor.

Wat kun je doen als je je verveelt?

Een gevoel van verveling, hoe los je dat op? Moet je noodgedwongen thuisblijven, bijvoorbeeld omdat je wat ziekig bent? In dat geval heb je toch al weinig energie. De hele dag Netflix kijken ligt dan voor de hand, maar er zijn toch stimulerendere activiteiten.

Wij zetten 10 tips tegen verveling op een rijtje!

  1. Zoek een podcast op internet of een gesproken conference van een cabaretier. Je voorstellingsvermogen wordt zonder beeld veel meer getriggerd;
  2. Hetzelfde geldt voor het lezen van een boek. Dat stimuleert je visualisering en de tijd vliegt;
  3. Heb je er de fysieke fut voor, reorganiseer dan je kledingkast, gooi dingen weg die je niet meer aantrekt of verkoop ze en maak nieuwe combinatiemogelijkheden;
  4. Leer eindelijk een keer die nieuwe taal. De vele toepassingsmogelijkheden, waaronder het bestellen van een biertje op vakantie zullen je blijven stimuleren;
  5. Kijk of je vrijwilligerswerk vanuit huis kunt doen. Dat geeft sowieso voldoening;
  6. Pak een stapel tijdschriften en ga met schaar en plaksel aan de slag. Maak er een moodboard van en inspireer jezelf met nieuwe ideeën over van alles en nog wat. Dat zorgt voor nieuwe perspectieven in je leven;
  7. Plan eindelijk een keer die rondreis in dat land waar je nog nooit geweest bent. Wat doe je op dag 1, dag 2, etc.? Je hoeft nog niks definitief te boeken maar beleeft die vakantie op deze manier nu al vanuit huis;
  8. Is een rondreis plannen je te veel uitzoekwerk? Maak het je dan gemakkelijk en maak fotoboeken van reizen die je al gedaan hebt. Zo herbeleef je ze nog een keer;
  9. Wat vind je lekker? Koffie, bier, taarten, vers brood? Verdiep je dan in hoe je die dingen zelf kunt bakken en brouwen. Daar heb je voor de rest van je leven plezier van;
  10. Veel mensen hebben de neiging om hun creatief vermogen te verwaarlozen. Richt je daarom eens op activiteiten als dansen, muziek maken of tekenen en schilderen. Dit is een ideaal moment.
Via: pexels.com | Monserrat Soldú, CC

Verveling met vrienden: 10 tips om het tegen te gaan

Verveel je je samen met je partner of met je vrienden en heb je geen geld voor het ondernemen van dure activiteiten? Het voordeel is in elk geval dat je activiteiten kunt gaan doen waarvoor je meer mensen nodig hebt.

Dit zijn onze 10 tips tegen verveling met vrienden.

  1. Ga samen een duo- of groepsdans leren;
  2. Ga iets lekkers voor elkaar koken en verras elkaar;
  3. Ga samen bordspelletjes spelen. Eerst voel je wellicht weerstand maar vervolgens merk je alweer snel hoe leuk dat ook alweer is;
  4. Verveel je je samen met je geliefde, is het dan wellicht niet een keer tijd voor ‘de allerbeste seks die er is’? Begin er gewoon aan. Het gevoel komt wellicht vanzelf. Geen geliefden? Wellicht kun je dan voor een massage gaan. Ook lekker!
  5. Maak samen een fotoalbum van alle leuke dingen die je samen met je partner en / of je vrienden hebt gedaan. Zo haal je oude herinneringen op;
  6. Ga de stad in en laat elkaar leuke en bijzondere plekjes zien die je kent;
  7. Maak samen een kunstwerk. Met meer mensen bekijk je dat vaak veel minder kritisch en lach je om het resultaat;
  8. Ga samen duo- of teamsporten doen zoals pingpong, squash of wat dan ook. Dan maak je vanzelf nieuwe gelukshormonen aan;
  9. Karaoke beoefenen kan heel bevrijdend werken, ook als je niet kunt zingen;
  10. Bedenk vaardigheidsspelletjes met records om te verbreken. Bijvoorbeeld de afstand van waar je een pingpongbal in een beker kan spugen. Daar ben je wel even mee zoet.
Via: youtube.com (capture) | Mr Bean

Verveling tegengaan met kinderen: 10 tips die je helpen

Wanneer de kinderen zich vervelen dan is dat lastig voor jou als ouder. Meestal beletten ze het je om ergens aan toe te komen, of dat nu schoonmaak of werk is. Wellicht verveel jij je als ouder niet, maar het is weldegelijk vervelend.

Zo los je dat vervelende gevoel bij jezelf en je kinderen op:

  1. Ga je samen verkleden. Dochterlief in de avondjurk van mamma. Hilarisch;
  2. Maak van de nood een deugd en ga samen de kamer van je kind(eren) opruimen en herinrichten. Het opgeruimde gevoel zal ook jou voldoening geven;
  3. Ga een geluksspel spelen met je kind, dan hoef je het niet per se te laten winnen en krijg je toch tegenstand. Kinderen zijn trouwens ook verrassend goed in memory;
  4. Speciaal voor de vaders: bouw samen een fort of een kamp met behulp van alle spullen die los en vast zitten;
  5. Betrek je kinderen bij de huishoudelijke activiteiten zoals tuinieren, koken, schoonmaken. Richt je erop dat ze er iets van leren en let niet te veel op het resultaat;
  6. Er zijn veel ‘spellendozen’ te koop waarmee je samen met je kinderen wetenschappelijke proefjes en dergelijke kunt doen. Zo leer jij ook nog iets nieuws;
  7. Bouw iets van de Lego, Knex, knikkerbaan of ander speelgoed. Maak het geweldiger dan je kinderen ooit zouden kunnen maar doe wel net of het hun werk is;
  8. Ga puzzelen en geef je kinderen de rechte stukjes die de randen en hoeken vormen. Daar ben je samen wel even mee zoet;
  9. Bellen blazen. Zowel je kinderen als jij blijven zich verbazen over de schoonheid van een zeepsopbel. Google even en je leert hoe je wondersop maakt voor extreem grote bellen;
  10. Knutsel een harnas samen met de kinderen, met dozen die je haalt bij de supermarkt.
opvoeding meisjes tantes
Via: pexels.com | Ketut Subiyanto, CC

Verveling tegengaan? Tijd voor actie!

Verveling is niet alleen maar slecht voor je, maar nodigt ook uit tot creatief denken en uiteindelijk tot actie. Kun je echt niets meer zelf bedenken, gebruik dan onze tips voor verveling in verschillende situaties. Of je nu alleen thuis bent, samen met je partner, vrienden of kinderen: de verveling is dan zo voorbij.

Heb jij een geweldige tip die helpt om verveling tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...