Dit zijn de 8 moeilijkste talen om te leren (+ waarom)

Engels kunnen we allemaal wel lezen en schreven, gevolgd door Duits of Frans. Het zijn talen die we op de middelbare school hebben geleerd. Maar deze 8 talen je eigen maken, dat is wat anders…

Wil je een nieuwe taal leren?

Een nieuwe taal leren nu je volwassen bent klinkt heel cool, maar vergis je niet: een nieuwe taal leren kost tijd en moeite. En is nog niet zo makkelijk!

Zo moet je rekening houden met de grammatica maar ook met de uitspraak en bepaalde talen hebben ook bepaalde sociale contexten. Allemaal dingen die het nog moeilijker maken om een taal te leren, maar de uitdaging des te groter maken voor de toegewijde onder ons.

Wil je een nieuwe taal leren? Dan zeggen wij zeker: doen! Het is altijd verrijkend om je te verdiepen in een nieuwe taal. Het kan bovendien handig van pas komen tijdens een toekomstige reis of citytrip.

De moeilijkste talen om te leren

Iedere taal verschilt natuurlijk en bovendien is niet iedere taalfamilie even gemakkelijk te leren. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt.

Dit zijn de 8 moeilijkste talen om te leren:

1. Arabisch

Er zijn meerdere redenen waarom Arabisch zo moeilijk is. Allereerst: de meeste letters worden op vier verschillende manieren geschreven, afhankelijke van waar ze worden geplaatst binnen een woord. Ten tweede: klinkers komen niet voor in geschreven woorden. Het is dan ook knap lastig om als niet native deze taal te vertalen.

Moeilijkste talen taal leren arabisch
Via: Tropenmuseum, CC

Wat de taal nog lastiger maakt zijn de verschillende dialecten. Egyptisch-Arabisch is bijvoorbeeld heel anders dan het Arabisch dat wordt gesproken in Saudi-Arabië. Die verschillen zijn zo groot dat inwoners van het ene Arabische land het andere niet eens kunnen verstaan.

2. Mandarijn

Hoewel Mandarijn Chinees de meest gesproken taal in de wereld is, is het ongetwijfeld ook een van de meest moeilijk om te leren als buitenlander.  Mandarijn is een toon taal. Elk geluid in pinyin, hun schrijf systeem, heeft vier verschillende uitspraken, vier!

De taal omvat ook veel culturele elementen zoals aforismen (korte, bondige uitspraken), idiomen (eigenaardigheden van een taal) en homofonen (woorden of zinnen opgebouwd uit dezelfde klanken, maar met een andere betekenis). Volg je het nog? Het vereist niet alleen begrip voor de taal maar ook voor de historie erachter.

Moeilijkste talen om te leren
Via: pexels.com

Fun fact: de andere Chinese taal, Kantonees, is net zo moeilijk om te leren en zowel Mandarijn als Kantonees is niet wederzijds begrijpelijk.

3. Koreaans

Deze taal is één van de weinige ‘geisoleerde talen’ wat betekent dat de taal niet in een andere taalfamilie geplaatst kan worden (net als Japans bijvoorbeeld). Koreanen gebruiken ook een geschreven taal genaamd Hangul met principes uit verschillende alfabetten en lettergrepen die samen een volkomen uniek systeem vormen.

Mensen die de taal leren vinden de logica achter het geschreven systeem makkelijker om onder de knie te krijgen. Koreaans spreken betekent je aanpassen naar verschillende levels van respect en je zin eindigen met werkwoorden die bij de situatie passen.

4. Pools

Hoewel er 40 miljoen mensen Pools spreken, heeft een groot percentage ervoor gekozen deze taal niet als moedertaal te kiezen. De uitspraak van de taal is de voornaamste reden dat veel mensen het liever niet willen leren. Een simpele “hallo” of “cześć” in het Pools is voor een niet-spreker al een uitdaging. Het is een combinatie van onbekende klanken en sisklanken.

De Poolse taal heeft ook verschillende grammatische lagen en maar liefst zeven grammatische geslachten. Cijfers kunnen tot wel 17 vormen hebben (ja, er zijn 17 manieren om 6 te zeggen haha). Pools is de ultieme tong twister!

Moeilijkste talen om te leren
Via: pexels.com

5. Japans

Voor mensen die Engels spreken, of talen in dezelfde vorm als Engels, is Japans één van de moeilijkste talen om te leren.

Dit komt door verschillende factoren: niet alleen de taal zelf is vrij complex. Het is ook een taal met veel context, totaal het tegenovergestelde als Engels. Net als de grammatica. Daarbij zijn de culturele nuances erg lastig om aan te wennen. Wat het leerproces alleen maar vertraagd. Japans heeft 3 schrijfsystemen: hiragana, katakana en Chinees kanji.

Moeilijkste talen taal leren Japans
Via: flickr.com | Takashi Mukoda, CC

6. Hongaars

Deze taal komt uit de Finno-Ugrische familie en wordt gesproken door 12 miljoen mensen. Wat Hongaars moeilijk maakt is de agglutinatieve compositie. Met andere woorden, een Engelsen zouden zeggen “met mijn vriendin” Hongaren maken van die drie woorden 1 woord, namelijk “barátnőmmel”.

Als je Hongaars wilt leren zul je het concept van zinnen dus moeten laten varen, good luck!

Moeilijkste talen om te leren
Via: pexels.com

7. Fins

Deze taal is gerelateerd aan Hongaars, en ook een andere Finno-Urgische taal die anders is dan de andere talen in Europa. De Finse taal heeft 15 naamvallen en maakt gebruik van single en dubbele letters. Fins leren schrijven is niet zo heel moeilijk, de taal spreken is een totaal ander verhaal.

Wat klinkt als die ene uiting van het woord kan iets heel anders betekenen. Bijvoorbeeld: tuuli en tuli (wind en vuur).

Fins is ook agglutinatief, wat betekent dat woorden samengevoegd worden. Als je Fins probeert te spreken kan dat heel onnatuurlijk aanvoelen als je gewend bent om individuele woorden uit te spreken. Fins klinkt als één superlange uiting.

8. Thai

Er worden veel woorden geleend uit Sanskrit, wat Thai nog ingewikkelder maakt. En de taal is al zeer complex. Het Thaise alfabet is vrij onbekend, het bevat 44 medeklinkers en 15 klinkers. Er zijn ook 4 diakritische tekens die de uitspraak bepalen.

In Thailand hechten ze veel waarde aan formele en sociale relaties. Daardoor beschikt Thai over verschillende vocabulaires. Er zijn taalvariaties die afhankelijk zijn van de situatie of sociale context.

Omdat de cultuur van Thailand veel belang hecht aan formele en sociale relaties beschikt het Thai over een aantal aparte vocabulaires. Dit betreft taalvariaties die afhankelijk zijn van de situatie of sociale context.

Via: pixabay.com

Het blijft interessant hoe divers taal is. Je eigen taal is iets vanzelfsprekend, maar verdiep je eens een beetje in een andere taal (wat wij met dit artikel hebben gedaan), en je leert je al zoveel meer over andere talen! Zo kun je bijvoorbeeld taalreizen maken naar de meest originele en ongewone bestemmingen, waarin je naast het leren van de taal, ook meteen de cultuur ervaart. Controleer of je een visum nodig hebt, voor je op reis gaat!

Jouw favoriete of moeilijkste taal?

Welke taal zou jij nog graag willen leren of wat vond jij juist de moeilijkste taal om te kunnen schrijven of spreken? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

19 gedachten over “Dit zijn de 8 moeilijkste talen om te leren (+ waarom)”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...