Extraverte introvert: de 5 herkenbare eigenschappen

Stereotypen zijn beelden van (groepen) mensen die niet volledig overeenkomen met de werkelijkheid. Ze scheren mensen enerzijds soms te veel over één kam, maar maken het leven anderzijds ook gemakkelijker en overzichtelijker.

Zo had je tot vrij kort geleden eigenlijk maar twee ‘smaken’ qua karakter: extravert of introvert. Maar tegenwoordig hoor je steeds meer mensen die zichzelf typeren als extraverte introvert.

Wat is extravert en introvert eigenlijk?

Wat is dat nu weer? En wat zijn de herkenbare eigenschappen van de extraverte introvert? Wij doken erin en noemen de 5 belangrijkste.

vrouw knoeien morsen intelligenter mensen
Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

Extravert en introvert worden omschreven als persoonlijkheidstrekken die met elkaar in verbinding staan op een eendimensionale schaal, waarbij deze begrippen de ultieme polen vormen. Dat wekt de suggestie dat je typisch extraverte en typisch introverte mensen hebt.

In de praktijk kan de positie op die schaal echter in de loop van iemands leven veranderen. Bovendien is de mate waarin mensen in meer of mindere mate ex- of introvert gedrag vertonen, afhankelijk van de (sociale) situatie waarin zij verkeren. In de regel neigt iemand echter meestal duidelijk naar een van beide polen.

Kenmerken van extravert en introvert gedrag

Extravert gedrag kenmerkt zich door een sterke gerichtheid op de buitenwereld. Men krijgt energie van het gezelschap van andere mensen en men is spraakzaam en open.

Introvert gedrag kenmerkt zich juist door gerichtheid op de eigen binnenwereld. Introverten krijgen energie van alleen zijn. Ze zijn rustig en denken goed na over zaken.

Voor- en nadelen van beide persoonlijkheidstrekken

In de Westerse samenleving komen extraverten vaak beter tot hun recht. Extraversie wordt als iets wenselijks gezien en extraverte personen schoppen het sneller tot leider en trendzetter in onze maatschappij.

vrouw succesvol carriere
Via: pixabay.com | nastya_gepp, CC

In onze samenleving zouden ze dan ook gemiddeld genomen meer zelfvertrouwen hebben en gelukkiger zijn. Dit tenzij ze zich laten verleiden tot écht grensoverschrijdend (crimineel) gedrag, waartoe ze ook een behoorlijke neiging hebben.

Maar ‘no worries’ want ook introverten kunnen succesvol zijn hoor. Zij domineren bijvoorbeeld de academische wereld. Maar hoe zit het dan met de extraverte introvert?

Wanneer ben je een extraverte introvert?

De extraverte introvert wordt ook wel ambivert genoemd. Vaak lijkt het te gaan om complexere mensen waarbij gedrag vrij snel kan wisselen. Dat maakt ze als persoon wel eens wat ongrijpbaar voor anderen. Een hele duidelijk omschrijving waar je wat mee kunt ontbreekt echter.

De extraverte introvert kan dan ook het beste worden beschreven aan de hand van een aantal herkenbaarheden. Wij beschrijven de volgens ons 5 belangrijkste, herkenbare eigenschappen.

5 herkenbare eigenschappen van de extraverte introvert

Er zijn een aantal aspecten waarmee je de onnavolgbare extraverte introvert toch kunt typeren Deze eigenschappen zetten wij hieronder op een rijtje!

1. Communicatieve stijl: zowel goed luisteren als praten

Een extraverte introvert heeft het vermogen om goed te kunnen verwoorden wat hij / zij denkt of vindt. Hij of zij heeft ook geen angst om zich te uiten. Anders dan typisch extraverte personen die dat ook goed kunnen, zijn het echter ook uitstekende luisteraars.

Anders dan bij een introvert hoef je de mening van een ambivert er niet uit te trekken, terwijl zo iemand zelden de discussie volledig zal domineren. Bij een typische extravert loop je dat risico wel.

praten luisteren vrouw
Via: pixabay.com | VinzentWeinbeer, CC

Anders dan de introvert is de ambivert in staat om behoorlijk ad rem te reageren bij onverwachtheden. Dit kost hem of haar wel meer energie dan de typische extravert, die het anticiperen ogenschijnlijk zo uit zijn mouw schudt.

2. Snel in staat tot emotionele intimiteit

Extraverte introverten zijn goed in het leggen van contacten met anderen. Mede vanwege hun introverte kenmerken kunnen ze in relaties vrij snel veel diepgang realiseren. Ze merken zowel hoofdlijnen als details op. Hun empathisch vermogen is groot.

Ze zien en ervaren dingen die anderen over het hoofd zien en durven die, in tegenstelling tot veel introverten, ook te benoemen.

De grote intensiteit van emotionele intimiteit in relaties zorgt er wel voor dat ze soms ook een grens moeten trekken en afstand moeten nemen van sommige personen. Je kunt niet met iedereen een band opbouwen, dat wordt te veel.

3. Wisselende sociale stijl

Extraverte mensen hebben eigenlijk altijd contacten en groepsdeelname nodig om voldoende tot hun recht te kunnen komen. Binnen zo’n groep zijn ze meestal tamelijk dominant. Introverte mensen trekken zich nogal eens terug in dergelijk situaties en laten zich soms ondersneeuwen.

De extraverte introvert zoekt mensen op, maar heeft ook tijd alleen nodig om weer te ontladen. In werksituaties geldt dat niet alleen na afloop van de werkdag, maar ook tijdens die dag.

ambivert time-out
Via: pexels.com | Lisa, CC

4 Last van innerlijk conflict

Wie een rijke, innerlijke leefwereld heeft en beide zijden van het spectrum van in- tot extravert herbergt, is in staat om veel mensen en situaties te begrijpen. Dat lijkt handig maar kan ook lastig zijn.

Begrijp je beide partijen dan is het vaak complexer om een kant te kiezen. Een bemiddelende rol is echter wel aan de extraverte introvert besteed.

5 Overal kansen en bedreigingen zien

Het leven is vol beslissingen, en dat lijken er steeds meer te worden. Als extraverte introvert zuig je veel informatie op, ook uit niet officiële bronnen zoals het roddelcircuit.

Ratio en intuïtie worden gecombineerd. Je beschikt namelijk over een goed en logisch redenerend vermogen dat in staat is om snel de voor- en de nadelen van iedere situatie te zien.

Soms maakt dat het nemen van beslissingen alleen maar lastiger. Onwetendheid kan wat dat betreft heel fijn zijn. In een relatie kan het daarom handig zijn om een partner te hebben die je bij het maken van keuzes ondersteunt. Zo loop je niet vast.

Via: pixabay.com | 5688709, CC

De valkuil van de extraverte introvert

De extraverte introvert lijkt in veel opzichten samen te vallen met de zogenaamde High Sensation Seeker uit de theorie omtrent het verschijnsel hooggevoeligheid (hoogsensitiviteit) van psychologe Elaine Aron.

In die theorie gaat het bij zogenaamde HSS-personen (High Sensation Seekers) om mensen die tamelijk gevoelig zijn maar ook snel verveeld. Dat wordt gezien als een lastige combinatie, omdat zowel onder- als overprikkeling steeds op de loer liggen.

(HSS is trouwens heel wat anders dan een HSP, een persoon die hoogsensitief is)

Zowel saaiheid als dynamiek houdt de HSS niet lang vol. De extraverte introvert zal zijn energiehuishouding steeds goed moeten bewaken. Er bestaat namelijk steeds de neiging om te veel hooi op de vork te nemen. Maar ja de HSS of extravert introvert verveelt zich toch ook best gauw.

In welke omgeving komt de ambivert goed tot zijn recht?

Met name als we kijken naar de werksfeer dan kan het handig zijn om als extraverte introvert goed te begrijpen in welk werkomgeving men goed tot zijn recht komt. Omdat de ambivert zowel goed kan luisteren als praten heeft hij zonder twijfel leiderschapskwaliteiten.

Het leiden van een team van typisch volgzamen kan echter vermoeidend zijn voor de ambivert. Laat dat maar aan de extravert over die altijd energie heeft om het vuurtje op te stoken.

Zet de ambivert liever aan het roer van een groep zelfstandige personen die coördinatie en klankborden nodig hebben. Een wat meer bemiddelende rol past zo iemand goed.

gedichten rijmen sinterklaas rijmpje gedichtje
Via: pixabay.com | StartupStockPhotos, CC

Verkoopvaardigheden van extraverte introvert

Verkopen gaat de extraverte introvert volgens onderzoek misschien nog wel beter af dan de typische extravert, die soms de behoeften van de klant uit het oog verliest in al zijn eigen enthousiasme.

Kijk wel goed naar wat je aan wie moet verkopen. Eenmalige transacties (vluchtige relaties) van waardeloze prullen zijn vaak wat minder aan de extraverte introvert besteed.

Conclusie over de extraverte introvert

Ben jij een extraverte introvert oftewel een ambivert, dan beschik je over een mooie set van vaardigheden waarmee je kunt wisselen. Sommige mensen – dikwijls personen met een duidelijk profiel qua persoonskenmerken op het spectrum – zullen jou complex en ongrijpbaar vinden.

Dat kan een “click” in de weg staan. Als je echter grip krijgt op zowel je extraverte als introverte vermogens dan kun je daar een groot voordeel mee doen.

extraverte introvert
Via: pixabay.com | StockSnap, CC

Pas wel op dat je luistert naar je innerlijke kompas en niet meer hooi op je vork neemt dan je aankunt. Het is vooral belangrijk dat je je laat leiden door waar je als extraverte introvert innerlijk behoefte aan hebt en niet door wat je denkt dat wenselijk is.

Ervaar je herkenning na het lezen van dit artikel dan is het je hopelijk duidelijk: nee je bent niet moeilijk, niet raar en niet wispelturig zoals sommigen wellicht beweren. Jij bent een extraverte introvert. En dat is super mooi hoor!

Herken jij de eigenschappen van de extraverte introvert, of mis jij een kenmerkende eigenschap in dit lijstje? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...