Narcisme: de ‘red flags’ van het daten van een narcist

Daten met iemand met narcisme is op zijn zachts gezegd een uitdaging te noemen. Niets is wat het lijkt bij een narcist. Gaan er alarmbellen rinkelen?

Daten met een narcist

Daten in het algemeen is spannend, nieuw en leuk. Daten met een narcist kan net zo spannend, nieuw en leuk zijn, maar vergis je niet: dit is andere koek. Ga je daten met iemand waarbij narcisme overheerst – en dan hebben we het niet over kleine, narcistische trekjes – dan kun je wel een handleiding of drie gebruiken.

Alles over de ‘red flags’ van het daten van een narcist lees je hier.

daten narcisme narcist date
Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

Wat is narcisme?

Om te beginnen: wat is narcisme nu eigenlijk? Wikipedia omschrijft het als volgt:

Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk of de eigen persoonlijkheid, een overdadige zelfbewondering, egoïsme tot overheersing, niet-realistische ambitie en een gebrek aan empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.

Wikipedia

Eigenlijk komt het erop neer dat een narcist een extreem, opgeblazen zelfgevoel heeft. Het gezegde ‘vol van zichzelf zijn’ klopt bij narcisme als een bus. Een narcist is graag het stralende middelpunt. Hij of zij zet zichzelf niet alleen graag in de kijker, maar verwacht ook dat anderen daarin meegaan.

Een narcist heeft goedkeuring, erkenning en lof nodig van de buitenwereld. Wat veel mensen niet weten is dat er achter dat masker vaak juist onzekerheid, een gevoel van minderwaardigheid, onmacht en schaamte schuilgaat.

Narcisme daten van een narcist
Via: depositphotos.com | ersler

Net als in het geval van andere persoonlijkheidsstoornissen kan narcisme ontstaan vanuit een jeugdtrauma bij jouw date of is het genetisch bepaald, waardoor het in bepaalde omstandigheden tot uiting komt. Welke reden het ook heeft, omgaan met een persoon met narcisme is moeilijk. Helemaal in een liefdesrelatie.   

Wat zijn de kenmerken van narcisme?

Of je date een narcist is, is nog niet zo makkelijk te herkennen. Narcisten zijn (vaak) op het eerste gezicht charismatisch, ze stralen zelfvertrouwen uit, zijn extravert en komen gewoon erg goed uit de verf met hun vlotte babbel. Dat de narcist ook een keerzijde heeft, daar ben je je op dat moment niet van bewust. Bij deze narcisme kenmerken in de date fase gaan de alarmbellen af:

 • De behoeften van de narcist staan voorop
  Het leven van een narcist draait niet om jou plezieren. Sterker nog, de narcist focust zich vooral op de eigen behoeften. Zo charmant als de narcist in het begin is, zo snel kan die charme over zijn, zodra je niet meer nodig bent. Vaak gaat de verliefdheidsfase in sneltreinvaart. De narcist bombardeert je met liefde. Let op: dit is voor zijn of haar eigen gewin. Een vorm van manipulatie. 
 • Een narcist eist alle aandacht op
  Een narcist heeft het graag over zichzelf. Valt het je op dat je date groots, meeslepend en alleen over zichzelf praat? Is er weinig interesse in jou? Hebben opmerkingen al snel een overdreven jaloers randje? Krab jezelf dan nog eens achter de oren of dit de partner is die je zoekt.
 • Kritiek of afwijzing is niet welkom
  In het land der narcisten dient alles te gaan zoals zij het willen. Dit resulteert erin dat ze uitzonderlijk boos kunnen worden als iemand ze tegenspreekt. Of wanneer er niet wordt voldaan aan hun eisen. Hoe gaat jouw date om met tegenslagen en wordt ‘nee’ getolereerd?
 • Een narcist haalt anderen naar beneden
  Om hun superieure gevoel in stand te houden, is het voor de narcist essentieel om anderen een kopje kleiner te maken. Ze maken lelijke grapjes over de ander, vinden dat zij alle bewondering en erkenning verdienen en leggen de focus op jouw mindere eigenschappen/fouten. Voel jij je onzeker na een date met deze persoon? Red flag alert!
 • De narcist zit niet te wachten op diepgang
  Op de eerste date hebben de gesprekken tussen jullie wellicht nog niet zoveel diepgang, maar gaandeweg is het de bedoeling dat er meer diepgang ontstaat en er ruimte is voor emoties. Een narcist heeft moeite met echte intimiteit. Zowel op fysiek, relationeel als emotioneel gebied. Wanneer je merkt dat het aanknopen van een goed gesprek niet goed ontvangen wordt of de ander moeilijk met jouw emoties om kan gaan, kan dit een teken zijn om heel hard weg te rennen.
 • Vorige relaties zijn stukgelopen door de ander
  Ben je aan het daten met een narcist, dan ontkom je niet aan de verhalen over gekke ex-partners. Narcisten zoeken de oorzaak van iets namelijk nooit bij zichzelf, dus ook niet bij het eindigen van een relatie. Hoor je meerdere keren per dag, over verschillende exen, dat ze ‘psycho’ zijn, dan is het uitkijken geblazen. Dit gaat overigens niet alleen op voor liefdesrelaties. Een narcist heeft er een handje van om alles zo te draaien dat de ander fout zit. Ook vriendschappen en werkrelaties lijden hieronder. Het is nooit de schuld van de narcist.

Deze narcisme kenmerken kunnen opvallen tijdens het daten, maar narcisme kent meerdere uitingsvormen. Van verslaafd aan aandacht en gebrek aan emoties tot een groot ego en excessief jaloers zijn.

narcisme-narcist-daten-date
Via: pexels.com | ATC Comm Photo, CC

Het daten van een narcist

Het is niet gek als je tijdens het daten een grote aantrekkingskracht voelt. De narcist is in eerste instantie alles wat je wenst: charismatisch, levendig en losjes. Daarnaast is het risicovol iemand zomaar als narcist te bestempelen. Het beste is dan ook om de tijd te nemen je date te leren kennen. 

Als het echt een narcist is, zal hij of zij graag hard van stapel lopen. Extra belangrijk dus om de tijd te nemen die jij nodig hebt, zonder je te laten afleiden door de haast van je date. Hierdoor zie je hoe de ander omgaat met teleurstelling, afwijzing, hoe de gesprekken verlopen en kun je zelf een oordeel vormen.

Eigenlijk is maar één ding echt belangrijk: volg je onderbuikgevoel. Het feit dat je twijfelt aan de manier waarop iemand met je omgaat, zegt vaak al heel wat. Heb je een hele leuke date aan de haak geslagen? Dan schuif je dit artikel met plezier aan de kant en weet je dat dit op geen enkele manier verband houdt met die leuke man of vrouw. 

Jouw ervaringen met narcisme?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd of je zelf ervaringen hebt met narcisme of daten met een narcist. Laat het weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...