Betekenis van dromen: dit zeggen dromen over jou

Dromen doe je elke nacht, soms herinner je er iets van en soms ook niet. Maar wat is de betekenis van dromen? En wat zeggen die dromen over jou?

Wel, ze vertellen meer over je leven dan je denkt.

dromen verklaren droom uitleg
Via: pexels.com | Ron Lach, CC

Het is natuurlijk fijn om te weten waarom die ene scary droom je uit je slaap hield. Ga daarom je dromen verklaren! In dit artikel ontdek je de uitleg van dromen en waarom we dromen. Je leest ook welke verschillende soorten dromen er bestaan.

Dromen begrijpen

Word je soms met een bonzend hart wakker omdat een nachtmerrie je de stuipen op het lijf jaagde? Of sta je af en toe verward op door een mysterieuze droom die je is bijgebleven?

Maak je geen zorgen, want dromen is erg normaal. Maar hoe beter je je dromen begrijpt, hoe minder ze je ongerust maken.

Wat zijn dromen?

Dromen zijn een hoop gedachten, geluiden, gevoelens en beelden bij elkaar. Net zoals je overdag aan van alles denkt, doe je dat ‘s nachts ook, maar dan in je onderbewustzijn.

Je kan een droom vergelijken met een film van je gedachten. Als je wakker wordt, denk je dat je je droom herinnert, terwijl je eigenlijk slechts een vervormde interpretatie van je droom herinnert.

waarom dromen we uitleg
Via: unsplash.com | Jr Korpa, CC

Waarom dromen we?

Een droom vertelt iets over je gemoedstoestand of over zaken die zich de voorbije dagen in je ‘wakkere’ leven afspeelden.

Er zijn ook dromen die je willen voorbereiden op bepaalde situaties die binnenkort in je leven kunnen plaatsvinden. Andere dromen bereiden je dan weer voor op belangrijke (of zelfs foute) beslissingen.

De psychologie van dromen

Je dromen zeggen meer over jou dan je misschien wel denkt. De Oostenrijkse neuroloog Sigmund Freud en Zwitserse psychiater Carl Jung bedachten een psychologische uitleg voor dromen.

psychologie van dromen uitleg
Via: pixabay.com | geralt, CC

Freud en Jung: 2 perspectieven op dromen

Neuroloog Sigmund Freud ging in zijn boek Die Traumdeutung (de droomduiding in het Nederlands) dieper in op zijn persoonlijke interpretatie van dromen.

Na het analyseren van zijn eigen dromen en die van patiënten kwam hij tot het besluit dat wat je je herinnert van een droom slechts een vervormde interpretatie is van de werkelijke inhoud.

Volgens Freud zijn je dromen slechts uitingen van onbewuste wensen. Aangezien je onbewuste wensen of verlangens soms best schokkend kunnen zijn, representeert je geest deze met verbloemende beelden in je slaap.

mooie dromen betekenis
Via: unsplash.com | Amy Treasure, CC

Psychiater C. Jung zijn theorie is anders dan die van Freud. Jung interpreteerde dromen als een manier om bewust te worden van onbewuste verlangens.

Volgens de Zwitserse psychiater is een droom niet alleen een manier om de oorzaken van een neurose te ontdekken, maar ook om een eventuele oplossing voor die onbewuste verlangens te bedenken.

Moderne psychologische theorieën over dromen

Ondertussen werden dromen geanalyseerd door de neurobiologische wetenschap. Die wetenschap spreekt de inzichten van de Zwitserse psychiater Freud tegen.

Uit de neurobiologische wetenschap blijkt dat er in je REM-slaap een chemische stof in je hersenen vrijkomt, ook wel acetylcholine genaamd. Acetylcholine regelt je droomcyclus en zendt automatisch allerlei signalen vanuit je hersenstam. Hierdoor komen vervolgens dromen tot stand.

Jouw dromen? We hopen in dit artikel meer licht te laten schijnen over je dromen, maar zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw eigen dromen of ervaringen met je dromen.

Laat het weten in een reactie onderin!

Wat zeggen dromen over jou?

Volgens Marco Borsato zijn de meeste dromen bedrog. Maar onderzoek vertelt het tegendeel…

Dromen als reflectie van emoties en ervaringen

Je dromen zijn simpelweg een reflectie van de gedachten en emoties die je in het dagelijkse leven onderdrukt. Deze komen vervolgens tijdens het slapen in je onderbewustzijn naar boven.

Om die reden kunnen sommige dromen een grote impact achterlaten wanneer je wakker wordt.

betekenis dromen onderbewustzijn verlangens
Via: pixabay.com | chenspec, CC

Droomonderzoeker Calvin Hall zei zelfs dat men op basis van 100 dromen een erg nauwkeurig psychologisch profiel van een persoon kan maken.

Uitleg van dromen: soorten dromen

De beelden die in je dromen voorkomen lijken soms heel echt. Andere dromen zijn dan weer heel onrealistisch. In sommige dromen kom je situaties of personen van de voorbije dagen tegen en in andere komen er zaken aan bod waar je in het ‘wakkere’ leven helemaal niet bewust mee bezig bent.

Hieronder ontdek je 9 verschillende soorten dromen, zodat je een duidelijk onderscheid tussen je meest realistische en gekke dromen kan maken.

1. Normale dromen

In een normale droom denk je aan de voorbije dag, alsook aan zaken die je overdag bezighouden of dingen die je in de toekomst gaat doen. Over het algemeen verwerk en herbeleef je bepaalde situaties van de voorgaande dag.

Normale dromen komen erg vaak voor en meestal weet je er niets meer van wanneer je wakker wordt.

2. Lucide dromen

Je hebt vast al eens over ‘lucid dreaming’ gehoord. In dit soort droom ben je je volledig bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Je beseft goed wat er allemaal gebeurt en je hebt oog voor de kleinste details.

Meer nog, in lucide dromen heb je een zekere controle over je droom waardoor je de droom zelfs in een bepaalde richting kan sturen. Uiteindelijk bieden lucide dromen je de kans om meer grip op je leven te krijgen.

3. Nachtmerries

Nachtmerries zijn een reflectie van je diepste angsten. Datgene wat je in het dagelijkse leven niet wilt inzien of aanpakken, komt in een nachtmerrie tot leven. Er bestaat een onopgeloste situatie in je leven en diep vanbinnen schreeuw je om verlossing.

Nachtmerries betekenis voorbeelden nachtmerrie dromen
Via: depositphotos.com

4. Voorspellende dromen

De naam zegt het zelf: in voorspellende dromen denk je na over wat er in de toekomst kan gebeuren. Een voorspellende droom komt regelmatig voor en kan zowel positief (een nieuwe liefde ontmoeten) als negatief (een ongeluk krijgen) zijn.

5. Terugkerende dromen

Droom je soms iets dat je in het verleden al eens gedroomd hebt? Best creepy als je ‘t mij vraagt! Maar terugkerende dromen zijn vrij normaal. Ze vormen een boodschap (of “teken”) dat op een onbeantwoord trauma of probleem kan wijzen.

Terugkerende dromen zijn nuttig aangezien ze een duidelijke boodschap meegeven. Ze verdwijnen vaak zodra je het probleem hebt opgelost.

6. Vals ontwakende dromen

In een vals ontwakende droom heb je het gevoel dat je wakker wordt, terwijl je eigenlijk nog slaapt én droomt. Dit soort droom is heel verwarrend.

Je hoort de wekker bijvoorbeeld, droomt dat je opstaat, een lekker ontbijtje klaarmaakt en naar het werk vertrekt. Een uur later word je écht wakker en besef je dat dit allemaal een droom was en je gewoon nog in je bed ligt. En hoogstwaarschijnlijk te laat bent voor je werk 😉

dromen over te laat komen vals ontwakende droom
Via: unsplash.com | Christopher Luther, CC

Een simpele verklaring voor dit soort droom is dat je lichaam nog in de REM-slaap zit terwijl je hersenen al wakker zijn. Vals ontwakende dromen zijn helemaal niet gevaarlijk, maar kunnen best angstaanjagend zijn.

Als dit soort droom zich voordoet, kan je een glimlach op je gezicht proberen toveren (eventueel mentaal). Probeer vervolgens tegen jezelf te vertellen dat het slechts een droom is.

7. Verwerkingsdromen

Heb je in de voorbije dagen iets meegemaakt, maar nog niet bewust verwerkt? Deze situaties zullen opnieuw tot leven komen in verwerkingsdromen. Dit soort dromen hebben betrekking op je dagelijkse leven, maar hebben eigenlijk weinig inhoud of betekenis.

8. Creatieve dromen

Creatieve dromen hebben betrekking op je creativiteit in het ‘wakkere’ leven. Zo kan je dromen over kunst, muziek, boeken, uitvindingen, etc… Beethoven componeerde zelfs meerdere muziekstukken op basis van zijn creatieve dromen.

9. Wensvervullende dromen

Hoewel je in je bewustzijn niet altijd weet wat je precies wilt in het leven, weet je dit in je onderbewustzijn meestal wel. In wensvervullende dromen komen je onderbewuste verlangens en wensen naar boven. Het is vervolgens aan jou om deze in het ‘wakkere’ leven te vervullen.

Betekenis van dromen: veelvoorkomende dromen

Nu je bijna alles weet over dromen, ben je waarschijnlijk erg benieuwd naar de betekenis van dromen. Dromen verklaren begint uiteraard bij het onthouden van je droom.

Een goede tip daarvoor is om je droom meteen nauwkeurig op te schrijven wanneer je opstaat.

betekenis dromen uitleg
Via: unsplash.com | Kelli Stirrett, CC

Hieronder vind je de uitleg van dromen die vaak voorkomen. Zo kan je eindelijk je romantische, gekke en mysterieuze dromen verklaren.

De onderstaande lijst helpt je de betekenis van je dromen te ontdekken, maar weet dat elke droom betrekking heeft op je eigen leven, relaties en persoonlijke situaties.

1. Dromen over vallen

Iedereen droomt wel eens dat hij valt. De betekenis achter deze droom is heel duidelijk: je eist simpelweg te veel van jezelf. Dromen over vallen zijn ook een waarschuwing voor je toekomst.

Komen je ambities overeen met wie je werkelijk bent?

dromen verklaren vallen in je droom betekenis
Via: unsplash.com | Bruce Christianson, CC

In sommige dromen over vallen val je niet, maar ben je bang om te vallen. Dit kan betekenen dat je bang bent om zaken los te laten. Ben je een lucide dromer? Probeer in je droom dan écht te vallen. Zo ontdek je waarvoor je werkelijk bang bent.

2. Dromen over spinnen

Ben je ergens heel bang voor? Wil je het ‘onbekende’ niet onder ogen komen? Dan durven er wel eens spinnen in je dromen opduiken.

Anderzijds heeft een droom over spinnen betrekking op creatieve talenten die je onderdrukt. Mogelijk heb je een creatieve gave en is het tijd om er iets nuttig mee te gaan doen. Artistieke personen dromen regelmatig over spinnen.

3. Dromen over vliegen

Ooit al eens gedroomd dat je kan vliegen? Hoewel deze droom vooral bij kinderen voorkomt, dromen volwassen soms ook wel eens dat ze kunnen vliegen.

dromen over vliegen betekenis en uitleg
Via: pexels.com | Mantas Hesthaven, CC

De betekenis van deze droom is dat je je (mentaal) sterk en krachtig voelt. Tijdens het vliegen voel je je vrij en blij, net als een kind zonder zorgen. Het kan ook betekenen dat je je net hebt losgemaakt van beperkingen die je lang tegenhielden.

4. Dromen over tanden uitvallen

Ben je bang om oud te worden? Heb je angst dat je minder seksueel aantrekkelijk bent? Dan zou je wel eens kunnen dromen dat je tanden uitvallen.

Een droom over tanden die uitvallen kan ook symbool staan voor het verlangen naar je jeugd… Naar de tijd waarin je nog geen verantwoordelijkheden en zorgen had. Wil je de realiteit niet onder ogen zien? Of misschien zit je wel in een nieuwe fase in je leven.

5. Dromen over achtervolging

Datgene wat je achtervolgt staat symbool voor iets waar je (onbewust) bang voor bent. Het kan ook betekenen dat je je in een bedreigende situatie bevindt.

Word je achtervolgd door een dier? Dan verdring je mogelijk emoties en gevoelens (uit het verleden). Zit een man je achterna? Dan heb je misschien angst voor seks.

Is je achtervolger een persoon met gezag, zoals je vader of de politie? Dit staat meestal symbool voor een sterk ontwikkeld geweten. Mogelijk is er een conflict tussen iets wat je niet mag maar graag zou willen…

Betekenis dromen achtervolging angst rennen
Via: depositphotos.com

6. Dromen over een overleden persoon

Kom je in je droom een overleden persoon tegen, dan heeft die jou mogelijk iets te vertellen. Daarnaast dromen mensen vaak over een overledene, omdat ze die persoon heel erg missen of wanneer ze het verlies van die persoon nog niet geaccepteerd hebben.

7. Dromen over naakt zijn

Dromen over naakt zijn staan symbool voor vrijheid. Je bent weer kind en gaat spontaan door het leven, zonder na te denken over wat van jou verwacht wordt.

Een droom dat je naakt bent, kan ook symbool staan voor angst om jezelf (letterlijk of figuurlijk) bloot te geven. Wat schuilt er achter je kleren? Wie ben je echt?

Heb je gedroomd dat je naakt was en voelde je je goed in je vel tijdens die droom? Dan verlang je misschien wel naar een relatie waarbij je helemaal jezelf mag zijn.

8. Dromen over auto-ongeluk

Ben je wel eens wakker geworden met tranen in de ogen omdat jezelf of een dierbare een auto-ongeluk had? Het is een verschrikkelijke droom, maar gelukkig is het slechts een droom en hoef je niet te denken dat dit werkelijk gaat gebeuren.

Dromen over een auto-ongeluk betekenen meestal dat je teleurgesteld bent of de controle verliest in je ‘wakkere’ leven. Een auto staat symbool voor ambities en vastberadenheid: je eigen drive.

Een verontrustende droom over een auto-ongeluk heeft simpelweg betrekking op hulpeloosheid. De droom wil aantonen dat je meer plezier mag beleven en je ambities moet volgen. Heb je gedroomd dat je auto niet meer startte? Dan voel je je mogelijk machteloos in een bepaalde situatie. 

9. Dromen over vreemdgaan

Als je droomt over seks met een andere partner, dan betekent dit niet veel meer dan dat je je seksueel aangetrokken voelt tot die persoon. Of mogelijk ben je niet tevreden met je partner en verlang je naar een ander. Het komt erop neer dat je relatie niet 100% goed loopt…

mysterieuze dromen betekenis
Via: pixabay.com | sciencefreak, CC

10. Dromen over te laat komen

Dromen over te laat komen brengen stress met zich mee. Want niemand komt graag te laat, toch?!

De droom kan symbool staan voor een moeilijke keuze die je moet maken en je onzekerheid over die keuze. Misschien heb je wel angst om een kans te mislopen…

Heb je strikte deadlines in je agenda staan? Dan is een droom over te laat komen heel vanzelfsprekend. Je droom probeert je in dit geval voor te bereiden op de deadline en houdt je scherp door het slechtste scenario te tonen.

11. Dromen over de dood

Dromen dat iemand die je liefhebt, doodgaat? Vreselijk! Een droom over de dood is erg angstaanjagend en meestal komen er ook wat tranen bij kijken. Maar wees gerust, want deze droom is geen visioen.

Als je bijvoorbeeld droomt dat je partner doodgaat, dan is dit een reflectie van je gevoelens over een bepaalde verandering dat die persoon doorgaat.

Droom je dat je zelf doodgaat? Dit kan betekenen dat je een transformatie ondergaat of dat er veranderingen in je leven plaatsvinden. De symboliek achter deze droom is simpelweg dat de oude jij plaatsmaakt voor de nieuwe jij.

12. Dromen over je ex

Als je ex in je droom komt opduiken, kan dit betekenen dat je nog steeds (positieve of negatieve) gevoelens voor die persoon hebt.

Droom je romantisch over kussen met je ex? Of droom je dat jij en je ex hevig aan het ruziën zijn? Dit soort dromen komen voor wanneer je in je ‘wakkere’ leven hetzelfde voelt als tijdens de relatie met je ex. De dromen waarschuwen jou voor vergelijkbare gedragspatronen.

Beterschap cadeau (vrouw)
Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

13. Dromen over water

Er bestaan een heleboel dromen over water! Droom je wel eens dat je over water kan lopen? Dan heb je de volledige controle over je emoties.

Droom je over het geluid van stromend water? Dan ben je volop aan het nadenken over je emoties en gevoelens. Misschien kan je wel wat meditatie gebruiken.

Droom je over verdrinken, zonder dat je aan Thalassofobie (een fobie voor open water) lijdt? Dan is de kans groot dat je het allemaal wat rustiger aan moet doen. Verdrink je in werk? In de schulden? In verdriet?

Water zegt veel over je emoties. Na dromen over water, denk je dus best eens goed na over de emoties die in je omgaan.

14. Dromen over brand

Als je droomt over brand, dan zit je energie niet zo goed. Dromen over brand zijn heel persoonlijk en hebben betrekking op je psychisch welzijn. Het is tijd dat je bepaalde zaken in je leven gaat veranderen.

15. Dromen over trouwen

Dromen over trouwen willen niet altijd zeggen dat je binnenkort gaat trouwen. Dit soort droom wordt geassocieerd met harmonie, een overgang in je leven of het aangaan van verbintenissen. Een droom over trouwen kan ook aantonen dat je klaar bent voor een nieuwe wending in je ‘wakkere’ leven.

dromen over trouwen uitleg
Via: pexels.com | cottonbro studio, CC

Slaap lekker verder: het is maar een droom!

Nu je de betekenis van een heleboel dromen weet, ga je hopelijk heerlijk slapen vannacht. Wil je nog andere dromen verklaren?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...