Nachtmerries: oorzaken en betekenis (8 voorbeelden)

Enge dromen, paniek, zwetend wakker worden. We kennen het allemaal: nachtmerries! Maar wat betekenen ze nu eigenlijk en kun je ze voorkomen?

Nachtmerries: nooit gewenst

Dat een goede nachtrust belangrijk is, weten we allemaal. Een nachtmerrie kan jouw goede nacht echter flink verstoren. Je schrikt wakker en hebt daarna vaak moeite om weer in slaap te komen.

Lig je wakker? Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen wanneer je niet kunt slapen. Niet alleen vanwege een nachtmerrie, maar ook als je ’s avonds moeite hebt in slaap te vallen.

Wat is een nachtmerrie?

Er is een groot verschil tussen een nare of enge droom en een nachtmerrie. Bij een nachtmerrie overheerst de emotie (angst, woede, paniek, verdriet) en schrik je wakker. Bovendien heb je bij het ontwaken nog een duidelijk beeld van de nachtmerrie, een nare droom is hooguit een vage herinnering.

Via: pexels.com | cottonbro, CC

In de nachtmerrie gebeuren vreselijke dingen. Moord, brand, jij of een naaste komt te overlijden, je wordt achtervolgd en zo zijn er nog heel wat nare dingen te bedenken. Eigenlijk schrik je altijd wakker op het ‘hoogtepunt’ van de nachtmerrie.

Waarom krijgen we nachtmerries?

Tijdens je slaap verwerk je wat er overdag is gebeurd of wat je bezig heeft gehouden. De nachtmerries hebben dus ook nog een soort van nut, je bent immers aan het verwerken. Er is geen wetenschappelijke verklaring waarom dit soms met een negatieve droom gebeurt, maar elke droom is dus een afspiegeling van wat je (on)bewust bezighoudt.

Er zijn meerdere studies die aantonen dat het regelmatig hebben van nachtmerries wanneer je volwassen bent te maken heeft met een gevoel van machteloosheid of hulpeloosheid in je jeugd. Ook mensen die extra drukte in hun hoofd ervaren, zoals met ADHD of PTSS, maar zelfs ook hoogsensitiviteit hebben meer kans op nachtmerries.

Via: pexels.com | meo, CC

Normaal gesproken hebben we hooguit eens per jaar een nachtmerrie. Is dit een periode wat vaker is er nog geen reden tot paniek. Gebeurt het stelselmatig meerdere malen per week is het verstandig hulp in te schakelen.

Verschil met nachtangst

Hoewel het dicht bij elkaar ligt, is er toch een duidelijk verschil tussen een nachtmerrie en nachtangst. Bij beide schrik je wakker, maar bij een nachtmerrie heb je onthouden wat de droom was.

Nachtangst typeert zich vooral in een angstig gevoel, verhoogde hartslag, zweetaanvallen en vaak een meer verward gevoel, niet exact weten waar de angst nu echt vandaan komt.

Via: pixabay.com | samer daboul, CC

Oorzaken van nachtmerries

Er zijn meerdere factoren die een nachtmerrie kunnen veroorzaken, zoals:

  • Ongeluk of overlijden van een dierbare
  • Zwangerschap
  • Depressie
  • Oververmoeidheid
  • Spannende gebeurtenis in de toekomst (zoals een presentatie)
  • Ruzie met vrienden, familie of partner
  • Medicijnen
  • Alcohol en drugs
piekeren tips vrouw
Via: depositphotos.com | belchonock

Betekenis van nachtmerries

Er zijn een aantal vervelende scenario’s die vaker en bij meerdere mensen voor komen. Het kan dus zijn dat jouw nachtmerrie een diepere betekenis heeft. We hebben een aantal betekenissen voor je op een rijtje gezet.

1. Begrafenis van een bekende

Wanneer je droomt over de begrafenis van een geliefde of bekende betekent dit meestal het einde van iets. Het einde van een periode of een gevoel, zoals het einde van je huidige baan of relatie. Dit kan ook in minder heftige vorm zijn, zoals het einde van de vakantie.

Bloemen gedroogd
Via: depositphotos.com | Oko_elena

Het kan ook zijn dat de persoon waarvan de begrafenis is juist de hoofdpersoon is waarbij iets eindigt. Is deze persoon bijvoorbeeld aan het veranderen? Zie je diegene minder vaak? Dit kan het gevoel geven dat er iets aan het ‘sterven’ is.

2. Pijn hebben

Geen enkele droom ligt zo dicht bij de waarheid als een droom waarin je pijn hebt. Het flauwe aan deze droom is dat het zowel overdag als ’s nachts kan zijn dat je pijn hebt. Is de pijn overdag? Dan is de droom over pijn meestal een teken van herstel.

Heb je overdag geen pijn? Grote kans dat je in je slaap niet goed lag en je dus in je droom ervaart wat je lijf op dat moment daadwerkelijk voelt.

3. Vallen

Je rent op een afgrond af, je valt uit een vliegtuig, springt van een hoog gebouw of de grond onder je verdwijnt ineens. Het is één van de meest voorkomende nachtmerries: vallen. Precies tijdens het vallen schrik je wakker.

Beddengoed bed slapen
Via: unsplash.com | Krista Mangulsone, CC

Vallen heeft alles te maken met teleurstellingen en je in de steek gelaten voelen. Het gaat hand in hand met faalangst. Dit soort nare vallen komen vaak voor bij mensen met een depressie.

4. Achterna gezeten worden

Dikke paniek, zwetend wakker worden want je bent je een ongeluk aan het rennen. Waarschijnlijk voel je in je dagelijks leven de druk van iets wat af moet, iets wat gedaan moet worden. Heb je een deadline op je werk of moet je nog studeren voor dat ene belangrijke examen? Grote kans dat dit de nare droom veroorzaakt.

5. Wanprestaties op school

Ook al ben je al jaren van school af, toch kan deze droom vaak voor komen. School is de eerste plek waar we enigszins de structuur van het werkende leven leren. Je moet op tijd komen, huiswerk plannen, dingen aan kunnen nemen van verschillende personen en je leert samenwerken.

laptop apps
Via: pixabay.com | dawnfu, CC

Dit type droom geeft aan dat je niet op je gemak bent in je huidige carrière. Wellicht voel je dat je te veel gecheckt of getest wordt, of spelen er dingen met collega’s? Het kan ook zijn dat je niet zeker genoeg bent van je zaak en na moet gaan of je hulp in moet schakelen op het werk.

6. Gevaarlijke dieren

Opgejaagd worden door een leeuw, in het nauw gedreven door een slang of wordt je bijna verslonden door een haai? Grote kans dat je overdag ook angst ervaart. Maak je jezelf ergens zorgen over of ben je bang voor iets of een gebeurtenis? Dit zal deze droom verklaren.

Via: depositphotos.com

7. Uitvallende tanden

Deze droom is heel specifiek. De gedachte er achter iets algemener, je maakt je namelijk waarschijnlijk zorgen over de toekomst. Dit hoeft niet alleen maar te gaan over bijvoorbeeld ouder worden, maar kan ook zijn wanneer je een nieuwe relatie aan gaat, een nieuwe baan hebt of gaat verhuizen.

Daarnaast kan het uitvallen van de tanden aangeven dat je moeite hebt met het uiten van je gevoelens en gedachten, of juist dat je bang bent dat je te veel van jezelf met iemand hebt gedeeld.

8. Naakt

Ben je zomaar naakt, in het openbaar? Moet je praten voor een groep en heb je geen kleding aan? Loop je over straat en kom je er achter dat je vergeten bent je aan te kleden?

Via: pexels.com | cottonbro studio, CC

Dit kan aangeven dat je zit met schaamte of een schuldgevoel. Hier is maar op één manier echt van af te komen. Praat er over met iemand.

Wat te doen tegen nachtmerries

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je iets minder snel badend in het zweet wakker wordt. Niet iedereen is gelijk, het is dus even uitzoeken wat voor jou het beste werkt.

Heb je een bepaald type nare droom die telkens terug keert? Zorg dan dat je het van je af praat. Vervelende dromen zijn niets raars, het kan juist erg interessant zijn er met anderen over te praten.

fuck it list maken
Via: pixabay.com | StockSnap, CC

Het opschrijven van wat je ’s nachts hebt meegemaakt kan ook helpen. Probeer juist tot in detail te benoemen wat je zag en hoe je je voelde. Maak er echt een verhaal van, en maak het einde eens positief. Het kan zijn dat je deze positieve afsluiting onbewust mee neemt wanneer je gaat slapen.

Verder is een gezonde leefstijl natuurlijk belangrijk. Drink niet overmatig, let op je voeding en zorg dat je op de juiste tijd naar bed gaat. Vermijd koffie en suikers voor het slapen gaan.

Jouw worst nightmare?

Herken jij jezelf in een uitleg zoals hierboven omschreven? Heb jij terugkerende nachtmerries? En wat is dan jouw aller grootste angst?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...