8 bijzondere fobieën waar mensen serieus aan kunnen lijden

In de wereld zijn er maar liefst 418 verschillende fobieën waar je last van kunt hebben en er zijn hele aparte bij. We zetten er acht op een rijtje.

Bijzondere fobieën…

Volgens de ‘angstlijst.nl” op internet zijn er maar liefst 418 verschillende fobieën, waar wij mensen last van kunnen hebben. De angst voor spinnen – een arachnofobie – daar hebben de meesten van ons wel eens van gehoord maar een socerafobie, trypofobie of een fengofobie klinkt ons vast minder bekend in de oren. Een fobie, wat overigens een Grieks woord is dat niet-reële angst betekent, heb je echter niet zomaar. Je moet je minimaal twee uur per dag druk maken over datgene waar je een angst voor hebt om het een heuse fobie te mogen noemen. Benieuwd of dromen daar ook onder vallen…

Via: giphy.com

Om je een klein inkijkje te gunnen in de wereld van de fobieën, zetten we er hier een aantal wel heel aparte op een rijtje.

1. Paraskavedekatriafobie

We beginnen met paraskavedekatriafobie, oftewel de angst voor vrijdag de dertiende. Deze vrijdag staat bekend als ongeluksdag en een van de theorieën waarom dit zo zou zijn, is afkomstig uit een Noorse sage. Twaalf goden hielden op vrijdag een diner in Walhalla (de hemel), toen Loki, de god van chaos en leugens, als dertiende onuitgenodigd verscheen. Hij schoot de god Balder – de god van de vreugde – dood, waarna de aarde in rouw gedompeld werd.

Vrijdag dertiende fobieën
Via: flickr.com | Dennis Skley, CC

2. Triskadekafobie

Inderdaad wel erg ongelukkig. Er zijn mensen die naast deze Paraskavedekatriafobie, waarvan een bekend therapeut ooit zei als je de naam ervan kunt uitspreken ben je er ook van genezen, ook last hebben van triskadekafobie, angst voor het getal dertien, het cijfer 13 ja… Een ‘dubbelopje’ zogezegd.

3. Fengo- of heliofobie

Ben je behept met een fengofobie ook heliofobie geheten, dan ben je gelukkig op grijze, sombere dagen. Je hebt namelijk een fobie voor de zon en voor zonlicht. In de zomer is het vaak flink afzien en een zonvakantie veroorzaakt grote ellende. Binnenblijven met de rolgordijnen dicht is de beste remedie.

Zonlicht fobiën
Via: pxfuel.com

4. Alliumfobie

Met een alliumfobie valt best goed te leven. Het is namelijk een fobie voor knoflook en knoflook hoef je niet te eten als je daar geen zin in hebt.

Knoflook angst fobieën
Via: flickr.com | Kjokkenutstyr.net, CC

5. Lachanofobie

Mensen met een lachanofobie hebben het wat moeilijker. Zij zijn namelijk als de dood voor alle groenten. En dat is naast niet zo gezond ook lastig bij het uit eten gaan of bij het boodschappen doen, als je bij de ingang al tegen bakken vol met groenten aanloopt.

Supermarkt geheimen groente fruit afdeling
Via: pxhere.com, CC

6. Hippopotomomstrosesquippdaliofobie

Alleen al bij het opschrijven van dit woord is het goed uitkijken dat je het niet fout doet en het zou je ter plekke de fobie bezorgen waar het voor staat. Het maar liefst 35 letters tellende woord betekent namelijk fobie voor lange woorden. Deze fobie mag zich gelukkig prijzen met een eigen site op het web www. Hippopotomomstrosesquippdaliofobie.nl . Hier kun je een test doen of je aan deze fobie lijdt of niet.

7. Socerafobie

Over een socerafobie worden in de meeste relaties wel grapjes gemaakt, zonder ernst vaak en ook zonder de wetenschap dat deze fobie echt bestaat. Het betekent namelijk angst voor je schoonouders.

8. Een fobieën fobie; de phobofobie

Als laatste in de ons rijtje van aparte fobieën toch wel de fobie onder de fobieën: de phobofobie. Deze fobie heb je als je bang bent voor een fobie: een fobieën fobie dus. Een fobie die het leven best ingewikkeld maakt.

Fobiën angst gezichten
Via: depositphotos.com | SIphotography

Wil je nu alle bestaande fobieën een keertje op een rijtje om te weten te komen of je ook ergens aan lijdt, ga dan naar de angstlijst.nl

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...