Waar dromen mannen over en doen vrouwen dat ook?

Dromen zijn al eeuwenlang onderwerp van discussie. Waarom doen we dit en bestaat er een verschil in dromen tussen mannen en vrouwen? We zochten en vonden antwoorden.

De functie van dromen

Iedereen van ons droomt en doet dat iedere nacht wel zo’n vier tot vijf keer. Waarom, daar zijn de wetenschappers het al sinds de oudheid niet over eens. Zegt de een dat dromen voorspellend zijn, volgens anderen zijn dromen bedrog of worden ze geleid door onze onderbewuste ‘hete’ prikkels.

De meest voor de hand liggende theorie is echter dat we tijdens onze slaap ons geheugen ordenen en bepaalde onnodige informatie uit ons systeem deleten zodat er ruimte komt voor nieuwe indrukken.

Dromen mannen vrouwen
Via: pxhere.com | Unsplash, PD

Waarom we dit dan tijdens onze slaap doen en niet direct als we nog wakker zijn, is goed verklaarbaar. Overdag hebben onze hersenen daar geen tijd voor. Ze hebben het te druk met op allerlei manieren ons lichaam aan te sturen. Als we slapen hoeven ze daar maar weinig aandacht aan te besteden en houden ze dus tijd over. Tijd om op te ruimen dus.

Opnieuw en opnieuw en opnieuw

Onze slaap bestaat per nacht uit vier tot vijf slaapcycli van gemiddeld anderhalf tot twee uur. Als we een volledige cyclus, die weer uit vier fasen bestaat, hebben doorlopen, beginnen we gewoon opnieuw. Dromen doen we alleen in fase vier: de fase van de diepe slaap wordt ook wel de remslaap genoemd.

REM staat voor Rapid Eye Movements, omdat onze ogen heel snel bewegen terwijl de rest van het lichaam geheel ontspannen is. Deze fase duurt gemiddeld een kleine twintig minuten. Grappig is dat zelfs de stevigste snurker niet snurkt als hij of zij droomt.

Word je wakker in deze fase – van bijvoorbeeld de wekker – dan weet je wel dat je droomde, maar waarover meestal dan weer niet.

Wekker klok opstaan dromen slapen
Via: pixabay.com | congerdesign, CC

Een bedrijf in matrassen in Amerika was erg geïnteresseerd in de droomgewoonten van haar klanten. Zij wilde weten of mannen andere dromen hebben dan vrouwen.

Hiervoor werden een jaar lang duizend mensen gevolgd en zijn hun droomuitkomsten met elkaar vergeleken. En wat blijkt, mannen dromen inderdaad over andere dingen dan vrouwen.

Wel of geen ‘hete’ droom?

Ligt het voor de hand te denken dat een droom van een man vooral over ‘de daad’ gaat, zeker omdat mannen soms ’s nacht meerdere hoogstanden hebben en (vooral als ze jong zijn) zelfs een lozing, het blijkt niet zo te zijn.

Mannen dromen over het algemeen wel over leuke dingen, bijvoorbeeld dat ze kunnen vliegen of dat ze heel erg rijk zijn. Dromen ze over personen dan zijn dit in 70% van de gevallen andere mannen waarmee een competitiestrijd wordt aangegaan. Deze dromen zijn soms gewelddadig en gaan over achtervolging of elkaar onnoemelijk lelijk dwarszitten.

Als een droom over ‘de daad’ gaat, wat toch wel af en toe voorkomt, dan dromen erover met de ideale partner die is samengesteld uit heel veel verschillende partners, een echte droompartner dus.

Silhouette maan slapen dromen
Via: publicdomainpictures.net | George Hodan, CC

Vrouwen dromen veel vaker over ‘gemeenschap hebben’ dan mannen. In deze dromen doen ze het meestal met iemand die ze kennen en die ze in het dagelijks leven helemaal niet aardig vinden. Iemand die ze zelfs liever uit de weg gaan. Vrouwen beleven al hun dromen veel intenser en persoonlijker dan mannen waardoor hun dromen soms beangstigend echt lijken te zijn en ze niet altijd uitgerust wakker worden na een heftige droom.

Nu zijn we natuurlijk al nog benieuwd waar katten over dromen…

Via: giphy.com

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...