Je karakter wordt doorheen je leven gevormd. Genen, je opvoeding, maar ook jouw plaats in het gezin vertellen veel over je.
De psychologie van de plaats in het gezin
De oudste van het gezin is de meest verantwoordelijke, de jongste de rebel. Het zijn stereotypen die we allemaal ooit hoorden. Is er iets van aan? Er bestaat wel degelijk een stroming binnen de psychologische wetenschap die de plaats van kinderen in het gezin en de invloed daarvan op het karakter onderzoekt. De pionier hierin was een neef van Darwin, Francis Galton (1822-1911). Hij merkte op dat eerstgeborenen opvallend oververtegenwoordigd waren in wetenschappelijke disciplines. Zijn verklaring was dat het eerste kind meer aandacht en beter voedsel krijgt.
Er zijn natuurlijk ook studies die beweren dat de plaats in de kinderrij geen invloed heeft. In ieder geval, het is een boeiend onderwerp. De psychologie van jouw plaats in het gezin kan je veel bijleren over jezelf, en het kan (toekomstige) ouders helpen hun kroost beter te begrijpen. Linda Blair deed er onderzoek naar en schreef het boek Birth Order. We zetten de plaatsen in het gezin op een rij.
De oudste
Een eerste kind is iets bijzonders. Ouders maken samen met de baby allerlei nieuwe dingen mee zoals de eerste stapjes en de eerste tandjes. Dankzij veel positieve stimulatie groeit het eerste kind op met een gezonde portie zelfvertrouwen. Eerstgeborenen hebben ook vaak oudere vrienden omdat ze als eerste kind regelmatig alleen waren met volwassenen. Hierdoor zijn ze communicatief en streven ze naar een goede samenwerking met mensen in een hogere positie.
Denk maar aan leerkrachten op school of een baas op het werk. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn plichtsgetrouw, en willen het goede voorbeeld geven aan de jongere kinderen in het gezin. Deze kwaliteiten zorgt ervoor dat de oudste vaak op professioneel gebied in een leidinggevende positie belandt, maar ze zijn ook perfectionistisch, leggen de lat hoog en hebben veen zelfkritiek.
De middelste
Bij het tweede kind hebben de ouders al wat ervaring achter de kiezen, dat maakt ze meer ontspannen. De middelste van het gezin krijgt meer ruimte om zelf dingen te ontdekken. Hierdoor zijn ze zelfstandiger en creatiever. Daarbij hebben ze sterke sociale vaardigheden en gaan ze in alle situaties op zoek naar een compromis of middenweg. De middelsten komen op voor de underdog. Toch zorgt de aanwezigheid van een oudere broer/zus soms voor een onderlinge concurrentiestrijd.
Het middelste kind zoekt andere manieren om op te vallen en de aandacht van de ouders te trekken. Zo zou, wie de middelste van het gezin is, vaker bij de populaire kinderen van de klas behoren. Interessant is dat middelste kinderen snel een beroep vinden dat bij hen past. Ze vergelijken hun kwaliteiten met die van hun oudere en jongere broer/zus en ontwikkelen zo al snel een realistisch beeld van hun vaardigheden. Het gevaar voor de middelsten van het gezin is dat ze soms te meegaand zijn en hun eigen mening uit het oog verliezen.
De jongste
De jongste van het gezin wordt meestal vertroeteld door alle leden het hele gezin. De kleine spruit staat vaak in het middelpunt van de aandacht. Dit vertaalt zich vaak naar een persoon die later charmant is en een eerder extravert karakter heeft. Wie de jongste van het gezin is, lijkt minder doelgericht dan de oudere broers/zussen. De lat ligt minder hoog dan bij de oudste. Hierdoor focussen de jongsten vaak op het vinden van een job die hen echt interesseert.
Een topbaan scoren interesseert hen niet zo, ze willen vooral een job die hen boeit. Ze kiezen niet voor het gebaande pad, maar zoeken hun eigen weg. Ze dagen vaak de gevestigde orde uit. Hoewel de jongsten minder georganiseerd werken, zijn ze wel creatief en vindingrijk. Deze plaats in het gezin zorgt echter ook voor twijfels en dat resulteert soms in een zekere angst om in de steek gelaten te worden.
Enig kind
Jouw plaats in het gezin vertelt iets over je, zelfs al ben je enig kind. Ouders kiezen soms (on)bewust voor één kind. Deze zijn vaak, net zoals de oudste van het gezin met meerdere kinderen, erg communicatief. Ze zijn tussen volwassenen opgegroeid en kunnen goed overweg met oudere mensen. Er wordt daarom al eens gezegd dat wie enig kind is, sneller volwassen is dan zijn of haar leeftijd genootjes. Enige kinderen zijn ook het middelpunt van de aandacht thuis. Ze hebben veel zelfvertrouwen, sterke organisatorische skills, maar zijn vaak ook erg perfectionistisch. Ze leggen de maatstaven voor zichzelf hoog en verwachten dat anderen daar ook aan voldoen.
Herken jij jezelf?
Natuurlijk is nu de vraag: herken jij jezelf ook in bovenstaande eigenschappen? We zijn erg benieuwd, laat het dus vooral weten in een reactie onderin of in Facebook. Vergeet het dan ook niet te delen met je broer(s) of zus(sen)…
Lees ook:
- Deze 25 broers en zussen van sterren zag je nog niet
- 16 hilarische zaken die je vroeger als kind geloofde
- Welke hond past er bij jouw persoonlijkheid en karakter?
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: