De reden dat je niet zonder deken kunt slapen, ook al is het bloedheet

Met meer dan zomerse temperaturen zijn er veel mensen die opkijken tegen de nachten: het is gewoonweg te warm. Ook al zou je het graag willen, de hele nacht zonder deken of laken slapen zal je niet lukken…

Slapen en deken/laken

Maar de grote vraag is natuurlijk: waarom kun je niet slapen als je geen deken, laken of dekbedovertrek op hebt liggen? Veel mensen kunnen wel zo in slaap vallen, maar worden dan in de loop van de nacht wakker, op zoek naar iets om onder te liggen. Er zijn een aantal redenen waarom dit zo is, maar er is één hoofdreden: je hebt het koud!

Via: depositphotos.com | ersler

Kun je niet slapen, dan zijn er miljoenen mensen geholpen bij ‘geluiden’. Onderstaande video wordt geroemd op dat gebied!

De oorzaak

Na een drukke (of niet zo’n drukke) dag, heb je het warm gehad, neem je misschien nog even een douche of transpireer je een beetje. Eenmaal in bed kom je tot rust en mede door de transpiratie krijg je het uiteindelijk koud, zo meldt Hans Hamburger, slaapdeskundige en hoofd van het Amsterdam WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis en Boerhaave Medisch Centrum.

“Zelfs met dit weer koel je ’s nachts enorm af. Meestal gaan we naar bed nadat we de hele dag druk zijn geweest of net hebben gedoucht. We zijn dan vochtig en klam en dan koel je enorm af doordat je transpireert. Dit proces duurt de hele nacht, waardoor je het op enig moment koud zult krijgen. Om dit te voorkomen moeten we dus iets hebben om over ons heen leggen.”

‘Slaap nooit in je blootje’

Heb je weinig tot niets aan ’s nachts, vooral als het warm is, dat is niet verstandig, zo vervolgt hij.

“Want dan koel je te hard af en word je steeds wakker. Dit geldt ook voor mensen die in de tropen leven. Tegen Olympische sporters, die aan toernooien meedoen in warme landen, wordt ook altijd gezegd dat zij iets over zich heen moeten leggen. Dit voorkomt een slechte nachtrust en dan krijgen ze ook geen last van stijve spieren. Het hoeft dus niet per se een deken te zijn, iets van een hoeslaken is al voldoende.”

Slapen snachts schokjes
Via: depositphotos.com | julioricoo

De reden is dus echt: de kou. Leg in ieder geval iets op, ook al is het maar een (heel dun) laken of dekbedovertrek. Nog beter is hier een 4 seizoenen dekbed, waarbij je tussen zomer en winter kunt afwisselen met dikte van je dekbed. Op deze manier slaap je dus beter.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Via: Motherboard

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...