4 seizoenen dekbed: de voordelen en alles wat je moet weten

In de winter kruip je het liefst onder drie dekens en in de zomer lig je met één been boven je dekbed, omdat het niet uit te houden is met die hitte. Geloof ons, je bent niet de enige, die dit probleem heeft! Een 4 seizoenen dekbed kan in die situatie dé oplossing zijn. Je bepaalt op ieder moment van het jaar welke laag jij gebruikt, zodat je met een aangename temperatuur kunt slapen. Wij zetten alle voordelen en belangrijke zaken van een vier seizoenen dekbed een rijtje!

Snoozen moeilijk slapen
Via: depositphotos.com | stockasso

Wat is een 4 seizoenen dekbed?

Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee dekbedden: een dun zomerdekbed en een dikker winterdekbed. Iedere slaper kan daardoor het hele jaar door, het dekbed aanpassen naar de temperatuur, waar hij of zij zich comfortabel bij voelt. Zo kun je in de lente en de herfst enkel het dikkere dekbed gebruiken en in de winter de twee delen aan elkaar vastmaken, om zo maximale warmte te krijgen. In de zomer kiezen de meeste gebruikers voor het dunnere dekbed, omdat de temperaturen dan hoger zijn.

Hoe werkt een 4 seizoenen dekbed?

Het vier seizoenen dekbed is enorm eenvoudig in gebruik. Afhankelijk van de temperatuur kies je het dekbed dat je wilt gebruiken. Indien je slechts een van de twee dekbedden wilt gebruiken, berg je het dekbedovertrek dat je niet wilt gebruiken op. Bijvoorbeeld op de zolder, in jouw kledingkast of een aparte bak die je daarvoor hebt. Als de temperaturen erg laag worden en je het ’s nachts koud krijgt, kun je beide dekbedden gemakkelijk aan elkaar ritsen of samenvoegen met drukknoppen. Hierdoor ontstaat een extra dik dekbed bestaande uit twee delen. Koud krijgen zal jij het daarmee zeker niet!

Wat is het verschil tussen een 4 seizoenen dekbed en een normaal dekbed?

Het grootste verschil tussen een 4 seizoenen dekbed en een normaal dekbed, is het aantal delen waaruit het dekbed bestaat. Een normaal dekbed bestaat uit één laag, terwijl een vier seizoenen dekbed uit twee lagen bestaat. De keuze voor de soort die het best bij jou past, is mede afhankelijk van de temperatuur in jouw slaapkamer.

Doordat een normaal dekbed een constante warmte-isolatie heeft, is dit dekbedovertrek geschikt als de kamer waarin je slaapt een constante temperatuur heeft. Merk je, dat je dat in de winter aan het rillen bent van de kou en in de zomer juist niet kunt slapen van de hitte? Dan is een 4 seizoenen dekbed juist geschikt, omdat je het dekbed kunt aanpassen aan de temperatuur.

Vier seizoenen dekbed
Via: pxhere.com, CC

Normaal dekbedovertrek

De normale dekbedden zijn beschikbaar in diverse warmteklassen. Er bestaan in totaal vier klassen, die worden aangegeven met warmteklasse 1 tot en met 4. De klasse 1 en 4 zijn elkaars uiterste en tussen dit winter- en zomerdekbed zitten warmteklassen 2 en 3.

Vier seizoenen dekbedovertrek

Een vier seizoenen dekbed kan met zijn twee lagen gebruikt worden voor alle beschreven warmteklassen van een normaal dekbed. Het dunste dekbed is een lichte variant van warmteklasse 4, terwijl de dikkere laag een zwaardere variant is van klasse 2 of 3. Besluit je om de twee lagen aan elkaar vast te maken? Dan ontstaat er een warm winterdekbed van klasse 1. Het grote voordeel is dat je met behulp van één aankoop het dekbed het hele jaar door kunt aanpassen aan de temperatuur die voor jou het meest aangenaam is. Houd er wel rekening mee dat je dus ruimte nodig hebt om het deel dat je niet gebruikt op te kunnen bergen.

Opstaan bed 4 seizoenen dekbed slapen
Via: depositphotos.com | nesharm

Vulling van het vier seizoenen dekbed

Zoals je misschien wel bij een normaal dekbed bent gewend, bestaan er bij vier seizoenen dekbedden ook verschillende vullingen. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt in vier vullingen: dons, wol, katoen en synthetisch, al zijn er nog andere varianten, waaronder zijde of bamboe. Wij zetten hieronder alle verschillen van de meest voorkomende varianten op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Donzen dekbed

Een donzen dekbed wordt gezien als een van de meest isolerende dekbedovertrekken. Hierdoor lig in de winter warm te slapen, en heb je het in de zomer juist niet té warm. Dankzij de lichte en ventilerende vulling krijg je een comfortabel gevoel. Dit dekbed is daarmee geschikt voor personen die het in de winter koud hebben, en in de zomer juist warm.

Wollen dekbed

Als je kiest voor een dekbed van wol, moet je er rekening mee houden dat deze vergeleken met een donzen dekbed zwaarder is. Het voordeel van het dekbed is dat het een isolerende en warmte regulerende werking heeft, zodat je het gevoel krijgt dat je écht onder een deken ligt. Geschikt voor de echte koukleumen dus!

Katoenen dekbed

Het tegenovergestelde van de koukleumen zijn juist de slapers die het snel warm krijgen. Zweten in de nacht kan erg oncomfortabel zijn. Het is dan de juiste keuze om een katoenen dekbed te kiezen. Deze soort is namelijk vocht absorberend, waardoor je schoon en hygiënisch slaapt. Een perfecte keuze voor de personen die het erg snel warm hebben.

Synthetisch dekbed

Last van een huisstofmijtallergie? Dan kun je jouw dekbed maar beter goed schoonhouden. Een synthetische vulling is daarvoor perfect, omdat deze soort vaak antiallergisch en wasbaar is. Kleine kanttekening: bekijk wel altijd de wasvoorschriften voordat jouw dekbed in de wasmachine gaat. Zo weet je zeker dat het dekbed niet eruit komt als een poppenhuisformaatje.

Vier seizoenen dekbed kopen

Bij het kopen van een 4 seizoenen dekbed moet je er rekening mee houden dat deze iets duurder is dan een normaal dekbed. Je koopt namelijk niet één, maar twee lagen tegelijkertijd. Aan de andere kant: een 4 seizoenen dekbed is meestal wel goedkoper dan twee losse normale dekbedden. Als je dus merkt dat je gedurende het jaar behoefte hebt aan een ander soort dekbed, kun je beter gaan voor het dekbed met twee lagen. De keuze voor het soort dekbed is vooral afhankelijk van jouw lichaams- en slaapkamertemperatuur. Eén ding is in ieder geval zeker: een goede nachtrust is enorm belangrijk!

4 seizoenen dekbed beddengoed
Via: depositphotos.com | 2mmedia

Jouw dekbed-ervaringen?

Wat zijn jouw ervaringen met een vier seizoenen dekbed? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...