Iedereen slaapt op en onder beddengoed, maar is zich niet altijd bewust dat kwaliteit ervan belangrijk is voor een goede nachtrust. Wij vertellen je waarom.
Een goede nachtrust is belangrijk
Bijna iedereen vindt slapen fijn. Lekker uitgebreid wegdromen tussen frisse lakens en ’s ochtends nog even snoozen nadat de wekker is gegaan. Niet gek dus dat we gemiddeld een derde van ons leven heerlijk slapend doorbrengen.
Maar wist je dat slapen niet alleen ontspannend is, maar dat het voor het lichaam ook een noodzakelijke levensbehoefte is? Zonder slaap blijken we als mens niet te kunnen functioneren, het is zelfs zo dat we zonder slaap niet kunnen overleven. We gaan eerder dood aan slaapgebrek dan aan niet eten.
Tot op heden weten we nog steeds niet helemaal wat er precies in ons lichaam gebeurt als we slapen. Het vermoeden bestaat dat je tijdens je slaap herstelt van alle geestelijke en lichamelijke inspanningen van de dag.
Ook denkt men dat er herstel van cellen en weefsels plaatsvindt waar het lichaam overdag geen tijd voor heeft en dat je stresshormoon wordt verlaagd.
Goed beddengoed en goede nachtrust
Het blijkt per persoon te verschillen hoeveel slaap je nodig hebt, maar een volwassene heeft gemiddeld tussen de zeven en acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast blijkt het heel belangrijk dat de slaap doorgebracht wordt in een comfortabel bed, met een goede matras en met het juiste beddengoed.
Voordat we nader ingaan op het belang van goed bedlinnen, is het ook zaak, te weten wat er eigenlijk precies onder beddengoed verstaan wordt. Daarop is een heel simpel antwoord te geven; beddengoed zijn alle producten waarmee een bed opgemaakt kan worden, namelijk:
- Lakens
- Dekbed(overtrekken)
- Kussen(slopen)
- Hoeslakens
- Moltons
- Matrasbeschermers
Wat is kwalitatief hoogwaardig beddengoed?
Alhoewel het moeilijk is, om één gepaste en vooral personaliseerbare definitie van kwalitatief hoogwaardig beddengoed te vinden, kun je toch spreken van beddengoed en bedlinnen, waarvan de stof hoogwaardig en duurzaam geproduceerd is, dat zacht en soepel aanvoelt en lang meegaat (en dat zelfs van vele wasbeurten) en goed blijft aanvoelen.
We staan nog even extra stil bij een aantal belangrijke vragen:
Wat is een hoeslaken?
Van al dit bedlinnen is het hoeslaken met stip het belangrijkste item. Dit onderlaken met elastieken hoeken, waardoor het niet verschuift, beschermt je matras tegen zweet en vuil en zorgt ervoor dat je hele lichaam droog blijft tijdens de slaap. Je ligt er immers acht uur per nacht met je hele lijf bovenop.
Wat is het verschil tussen een dekbed en dekbedovertrek?
Een dekbedovertrek wordt ook wel een dekbedhoes genoemd. Naast dat deze hoes vaak een decoratieve functie heeft; het oog wil ook wat in de slaapkamer, is het bedoeld om je dekbed te beschermen tegen stof en vuil. Een dekbedovertrek kan gemakkelijk verschoond worden, waarna het gewassen wordt. Dit laatste is met een dekbed zelf wat moeilijker realiseerbaar.
De meeste dekbedden kunnen wel gewassen worden, maar passen ze maar moeilijk in de wasmachine en de droger. Daarnaast slijt de vulling, waardoor het zijn warmte verliest en dat is nu net de belangrijkste taak van een dekbed. Hoes erom dus!
Dekbedden zijn er in verschillende soorten en maten en gemaakt van verschillende matrialen. Ook zijn er dekbedden die speciaal gemaakt zijn om je in ieder jaargetijde een behaaglijk gevoel te geven.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uit twee delen bestaande 4 seizoenen dekbed.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer?
Zowel een molton als een matrasbeschermer hebben als functie je matras te beschermen, tegen onder meer stof, vocht en vuil en tegen huisstofmijten en zo de levensduur ervan te verlengen. Een molton doet dat aan de bovenkant en een matrasbeschermer aan de onderkant.
Deze ligt namelijk tussen het matras en de bedbodem. Het is altijd verstandig beide in je bed te leggen. Een molton helpt ook nog eens bij de warmteregulatie waardoor je (nog) beter slaapt en uitgerust wakker wordt.
6 redenen om voor goed beddengoed te kiezen
Maar wat verstaan we eigenlijk onder goed bedlinnen en waarom is juist dat zo belangrijk voor een goede nachtrust? We vertellen je hier zes redenen.
1. Gemaakt van natuurlijke materialen
Goed beddengoed is gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen, zoals katoen. Iedereen verliest tijdens het slapen vocht; soms wel meer dan een halve liter per nacht. Deels door uitademing, maar meer dan zestig procent is transpiratievocht.
Dit vocht trekt in het beddengoed. Natuurlijke materialen zorgen voor een goede absorptie van al die nattigheid. Synthetische materialen doen dit niet, waardoor je lichaam zelf vochtig wordt en je minder goed slaapt.
2. Wasbaar op minimaal 60º C.
In je bed leven ontelbare huisstofmijten, schimmels en bacteriën. Deze ongenode gasten kunnen alleen gedood worden als beddengoed zeer regelmatig op minimaal 60º C. gewassen wordt.
Door het wassen en het drogen in een droger, wat zeker één keer per twee weken, maar het liefst iedere week, moet gebeuren, krijgt textiel veel te verduren. Kwalitatief goed bedlinnen zal echter niet krimpen, de kleuren blijven helder, het materiaal is slijtvast en blijft soepel en zacht aanvoelen.
3. Bescherming tegen vocht en stof
Veel mensen kiezen op het moment dat ze beddengoed gaan kopen voor een leuk dessin, dat goed in de slaapkamer past. Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid maar is beslist geen goede reden om voor bepaald bedlinnen te gaan. Beddengoed heeft namelijk een daadwerkelijke functie.
Zo beschermen dekbedhoezen en kussenslopen je dekbed en kussen en beschermen hoeslakens en moltons je matras tegen vocht en stof. Je wist het misschien niet maar zweet is funest voor de kern van je matras en voor je kussen.
4. Vochtregulerende werking
Een hoeslaken van 100% katoen of van Tencel – een natuurlijk en duurzaam materiaal gemaakt van cellulose uit eucalyptushout – heeft zeer goede vochtregulerende eigenschappen, waardoor je droog en dus rustig slaapt.
Ook satijn, dat wat gladder aanvoelt en een luxere uitstraling heeft, is gemaakt van honderd procent katoen. Het gladde gevoel van satijn zorgt ook nog eens voor een verkoelend effect, waardoor het een uitermate geschikt materiaal is voor gebruik in de warme zomermaanden.
Ben je niet zo van dat gladde dat is een hoeslaken van Percal een goede keus. Ook Percal is gemaakt van katoen, maar de weeftechniek is anders dan die van satijn. Door tweehonderd katoenen draden per inch (2,5 cm) te verwerken, voelt de stof altijd superzacht en bijzonder soepel aan.
5. Warmteregulerend
Als je slaapt, dan kun je het best warm krijgen. Dat kan heel erg aangenaam zijn, als het buiten heel erg koud is, maar over het algemeen slaap je minder goed, met alle gevolgen van dien voor overdag.
Als je synthetisch goedkoop beddengoed op je bed hebt liggen, kan die warmte niet goed weg. Die blijft als het ware onder het dekbed ‘hangen’ omdat het geen kant uit kan.
Ga je voor een goede nachtrust, kies dan ademend beddengoed van een natuurlijk materiaal.
6. Minder vouwen in je huid
Last but not least geven we je nog een hele goede reden om te kiezen voor goed beddengoed. We kennen het allemaal; we staan ’s morgens op, kijken in de spiegel en schrikken van onszelf omdat ons gezicht nog niet ‘ontkreukt’ is en onze haren rechtop staan van de statische elektriciteit, zeker als het buiten vriest.
Je staat er misschien niet bij stil, maar de keuze van je bedtextiel speelt hierbij een belangrijke rol. Een synthetische kussensloop blijkt een regelrechte ramp voor je haar te zijn. Door bewegingen in je slaap wordt het haar statisch en gaat het enorm klitten.
En wat dacht je van een in de was gekrompen hoeslaken, waarvan het hoekelastiek tijdens het slapen steeds losschiet, waardoor je op een kreukelige onderlaag ligt.
Kreukels die vervolgens doordringen in je warme, wat vochtige huid en die zich steeds lastiger herstellen. Kies je voor goed passende, krimpvrije materialen van honderd procent katoen dan heb je dit probleem beslist niet.
En wil je de tand des tijds een beetje tegenwerken en gezichtsveroudering tijdens je slaap zoveel mogelijk voorkomen? Kies dan in ieder geval voor een kussensloop van satijn of van zijde. Deze zijn gegarandeerd kreukvrij en dat scheelt je een heuse slok op een borrel!
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: