Klitten in je haar zijn zo vervelend: hoe kom je eraf?

Klitten in je haar zijn naast lastig en moeilijk te verwijderen vaak ook nog pijnlijk. Hoe kom je er eigenlijk aan en, nog beter, hoe kom je er vanaf?

Als je kort haar hebt, kun je dit artikel misschien wel overslaan omdat je jezelf er niet in herkent. Heb je wat langer haar, dan ken je het vervelende euvel van klitten ongetwijfeld! En heb je slag of krullen dan heb je er vaak zelfs nog extra last van. Nu kun je natuurlijk je haar laten afknippen, dan ben je in een klap van je klittenprobleem af, maar voordat je zo drastisch te werk gaat, kun je eerst eens proberen of onderstaande tips je helpen.

Klitten haar kapsel
Via: pixabay.com | Free-Photos, CC

Klitten door schubben

Om te snappen waar die klitten nu precies vandaan komen, eerst een heel klein ‘haarlesje’. Misschien wist je het nog niet maar je haren zijn gemaakt van dood materiaal, net als je nagels overigens. Haar bestaat uit een opeenstapeling van verhoornde dode cellen die in de vorm van schubben dakpansgewijs opeen gestapeld liggen en zo een soort van ketting vormen.

Een haar bestaat uit een haarschacht, dat gedeelte wat we zien en een haarwortel die vanuit een haarzakje groeit. Dit haarzakje ligt heel diep in onze huid. De haarschubben, waaruit de haarschacht dus is opgebouwd, kunnen door verschillende redenen open gaan staan of zelfs beschadigd raken waarna klitten ontstaan. Als de schubben niet helemaal sluiten, haken ze in elkaar en met een beetje extra wrijving door bijvoorbeeld een sjaal, kussensloop of kraag, worden vrij snel knoopjes gevormd. En krijg die er maar weer eens uit.

Klit haar kapsel
Via: flickr.com | Amy Ross, CC

De simpelste manier om zonder klitten door het leven te gaan, is door ze te voorkomen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er diverse tips die een haardos zonder klitten mogelijk maken.

Onze tips om komaf te maken met klitten

Een knipbeurt

We beginnen onze tips toch met een schaar. Bovenin dit artikel hebben we gezegd dat het haar afknippen niet nodig is, maar heb je ineens meer klitten dan daarvoor, dan is je haar toch echt aan een knipbeurt toe. Laat de onderste, misschien wel beschadigde of gespeten, punten afknippen en je zult zien dat dit al heel wat pijnlijke momenten scheelt.

Klitten haar kapsel knipbeurt
Via: pixabay.com | Jo_Johnston, CC

Conditioner

Gebruik na het wassen altijd een goede conditioner die ervoor zorgt dat je haarschubben glad gaan liggen. Hierdoor kunnen ze niet in elkaar gaan haken. De schubben gaan namelijk door shampoo openstaan omdat je haar anders niet goed gereinigd kan worden.

Je haar drogen

Heb je lang haar dan weet je uit ervaring dat het erg lang duurt voordat je haar droog is. Voor de meesten van ons dan ook een reden om het haar goed met een handdoek droog te wrijven en er daarna de föhn of een stijltang op te zetten. Niet doen! Door de wrijving met de handdoek ontstaan juist klitten omdat de haarschubben in elkaar haken en een hete föhn of stijltang zorgt dat de schubben alleen nog maar verder open gaan staan. Wil je toch per se föhnen of stylen doe dit dan op een lauwe stand. Werk hierbij altijd in de haargroeirichting van boven naar beneden.

haardroger
Via: pixabay.com | RyanMcGuire, CC

Satijn

Slaap ’s nachts op een satijnen kussensloop. Deze gladde stof veroorzaakt veel minder wrijving dan katoen. Hierdoor zal je aanmerkelijk minder klitten hebben als je wakker wordt. En .het gaat ook nog eens rimpelvorming tegen!

Heb je nu nog klitten? Gebruik dan altijd een grove kam en begin aan de onderkant met kammen. Haal daarnaast een flesje ontklittingsvloeistof, want dat doet wonderen voor je haar.

Zijn je klitten helemaal weg? Laat ons weten welke tip het voor jou deed via een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...