No poo: is je haar beter af zonder shampoo?

De ‘no poo-beweging’ wordt steeds groter. Mensen die zweren bij geen of minder shampoo. Wat is er van aan en hoe pak je het aan? Eén ding is zeker: het wordt een vettige boel.

Waarom no poo een ding is

Stel je tijdens de lockdown douchen uit tot de volgende videocall-vergadering? Dan ben je al goed op weg om je bij de no-poobeweging te scharen. No poo komt van no SHAMpoo. De Nederlandse Facebookgroep voor no-poo’ers telt al 6.000 leden. Het is een ding. Je kan dus maar beter mee blijven.

Via: pexels.com | Moose Photos, CC

De theorie luidt dat shampoo’s tjokvol sulfaten en microplastics zitten. Niet goed. Je gebruikt het beter niet. Nooit. Het maakt trouwens je haar verslaafd, want hoe vaker je het wast, hoe sneller het vettig wordt. Shampoo werd in 1898 uitgevonden door Schwarzkopf. Er werd toen aangeraden om je haar om de zes tot twee weken te wassen (!).

Vandaag wassen de meeste mensen hun haar om de 1 à 2 dagen. No poo-volgelingen beweren ook dat dit vele wassen allergieën hand in hand werkt. Daarnaast spelen ook ecologische overwegingen ook mee.

Nog een bijkomende reden om af te kicken: op termijn wordt er je gezonder haar beloofd. Weg met broos, droog en uitvallend haar. Shampoo zou de grote boosdoener voor dit alles zijn. En het is ook lekker goedkoop.

No poo of low poo

Radicalisme is niet altijd het antwoord. Daarom bestaat er ook zoiets als ‘low poo’, namelijk een drastisch verminderd shampoogebruik, maar geen volledig afzwering.

Er bestaan shampoo’s die als low poo worden gelabeld. Ze bevatten wel de reinigers, maar niet de sulfaten. Verdiep je dus in het jargon van de shampoo-ingrediënten. Een low poo shampoo bevat geen siliconen, parabenen, alcohol en parfum. Vooral shampoo’s die als ‘natuurlijk’ worden aangeprezen, komen hiervoor in aanmerking. Dit zou al een pak beter zijn voor je haar!

Een andere optie is conditioner. Het maakt je haar zacht, glanzend en behandelbaar, en telt ook als reiniger. Je moet de conditioner behandelen als is het een shampoo: echt je haar ermee wassen dus. Ik hoor je al denken: mijn haar gaat zo vettig worden dat ik ’s nachts van m’n kussen glijd. Kan. Kan zeker. Maar op termijn wordt je haar er gezonder, mooier en zelfs schoon van. De low-poo’ers spreken uit ervaring.

You go no poo?

Ben je overtuigd van de voordelen van de no poo-beweging? Laat je niet tegenhouden en test het uit! Er wordt gezegd dat je haar minstens een maand vettig blijft, al is dit voor iedereen anders. Daarna is er einde aan het licht van de tunnel.

Via: pexels.com | Element5 Digital, CC

Zo doe je het

  • Verdiep je eerst wat in de literatuur. Welk type haar heb je? Wat is daar het beste voor?
  • Stop met shampoo. Er worden alternatieven aangeraden: een rauw ei, appelazijn, aloë vera, groene thee en zelfs appelmoes.
  • Je haar elke avond borstelen zorgt ervoor dat het er minder vettig uitziet. Zorg dus dat je een goede borstel hebt.
  • Na het wassen, of ja, natmaken, van je haar, dep je het best droog met een oud t-shirt. Zo haal je het overtollige talg eruit (wat anders de shampoo doet)
  • Maïzena zou werken als een natuurlijke droogshampoo.
  • Bakpoeder kan ook werken als een natuurlijke shampoo: meng 10 ml met 250 ml water. Spoel je haar ermee maar let op want het is erg agressief.
  • Wees geduldig, je ijdelheid zal tot het uiterste gedreven worden.

Om je een riem onder het hart te steken, in dit filmpje een succesverhaal met veel tips en adviezen voor beginners.

Ben jij overtuigd van de no poo-beweging? Laat ons weten wat je ervan denk in een reactie onderaan!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...