De schaar erin: 6 tips om zelf je haar te knippen

Corona heeft ons heel wat bijgeleerd en opnieuw leren appreciëren: lezen, wandelen, thuis werken en natuurlijk ook: je eigen haar knippen. Een sjofele zwerverslook is dan misschien wel hip, dat kapsel moet onderhouden worden.

Met deze gouden tips kan je zelf je haar knippen.

Kapper dicht? Geen probleem!

Niets is zo fijn als een vertrouwde kapper of kapster die weet hoe hij/zij je haar moet knippen. Je voetjes omhoog, en de professional zijn werk laten doen. Vandaag is dit moeilijk.

Kappers zijn vaak gesloten of in het geval dat ze open zijn druk bezet. Tijd dus om de schaar zelf in handen te nemen (tondeuse gebruiken kan natuurlijk ook), maar door het vooral voorzichtig

We willen geen fails zoals die op TikTok het afgelopen jaar schering en inslag waren.

Tips haar zelf knippen
Via: flickr.com | Randen Pederson, CC

Zelf je haar knippen

Je hebt geen kappersopleiding genoten dus blijft ervan bewust dat dit een risicovolle onderneming is. Speel op safe en waag je niet aan een totaal nieuwe look. Denk goed na over wat je precies wilt doen: gewoon de puntjes, bijkleuren, een pony knippen?

Op basis hiervan kan je beslissingen nemen. Zorg er ook voor dat je een goede schaar hebt. Eentje die bedoeld is voor karton zal niet even goed werken om zelf je haar te knippen. Bovendien kan je voor €20 een goede kappersschaar kopen.

1. Was je haar (niet)

Een traditionele kappersbeurt start met je derrière in de kapperszetel en je hoofd in de wasbak. Op nat haar knippen is gemakkelijker. Je kan het wassen en er nadien verzorgende producten indoen. Prima voor wie geboren is met steile lokken.

Heb jij krullen of klitten? Dan weet je dit maar al te goed: nat haar dat wordt geknipt, is volledig anders wanneer het droog is! Wil je geen risico nemen, knip je haar dan droog. Dit is een beetje moeilijker, maar het resultaat is vaak veel beter.

haar wassen
Via: youtube.com (capture) | AuroraHair

2. Doe het bovenste deel van je haar omhoog

Gebruik hairclips en elastiekjes om, afhankelijk van de dikte en hoeveelheid van je haar, een deel omhoog te spelden. Zo kan je structureel te werk gaan tijdens het knippen. Net zoals de kapper dat doet.

Het deel dat je eerst gaat knippen, laat je loshangen. Ben je hiermee klaar, dan maak je vervolgens nog wat haar los, en knip je deze laag. Laag voor laag knip je zelf je haar.

haar-omhoog-spelden
Via: youtube.com (capture) | Vanessa Ferran

3. Beslis tot waar je wilt knippen

Ben je van plan om enkel de gespleten punten te knippen? Dan moet je natuurlijk weten tot waar ze komen. Inspecteer het einde van je haar. Het deel dat dof en pluizig is, is gespleten.

Knip tot zes millimeter hoger dan waar je haar beschadigd is. Zo heb je zeker de dode puntjes mee. Ga je voor korter dan de gespleten punten? Bepaal dan met je vingers hoeveel je er precies af wilt. Zorg ervoor dat je haar niet krult terwijl je dit meet.

Knip je op nat haar, houd er dan ook rekening mee dat dit korter is wanneer het droogt. En vergeet niet: eraf is eraf. Wat de schaar doet, is onomkeerbaar, maar je kan het natuurlijk achteraf nog bijknippen.

4. Houd je vingers net boven de schaar

Zorg ervoor dat er een beetje spanning op je vingers staat, en dat je de schaar er net onder houdt. Houd ook de lok haar stil terwijl je knipt. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je op alle plaatsen dezelfde lengte aanhoudt.

Wie zich zelfzeker voelt, kan natuurlijk freestylen. Niemand houdt je tegen om te experimenteren met laagjes.

haar-knippen-schaar
Via: youtube.com (capture) | Party Jordan English

5. Controleer of alles gelijk geknipt is

Check na het knippen goed of je alle stukken even lang hebt geknipt. Eén kant die langer is dan de andere, dat is om gek van te worden. Neem dus aan weerszijden van je gezicht een dikke lok haar vast en vergelijk de twee kanten.

Vallen ze op dezelfde plaats op je schouders of net erboven? Ideaal. Zo niet, knip het ongelijke stuk een beetje bij. Controleer laag na laag.

6. Geniet van je nieuwe haar en skills!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...