Dit is wat die witte vlekjes op je nagels betekenen

Heb je witte vlekjes of stipjes op je nagels? Geen paniek: het wijst niet op een tekort aan calcium of zink. Dit is wat de vlekjes wél betekenen.

Via: Wikimedia Commons | BrotherLongLegs, CC

Wat betekenen die witte vlekjes?

Gezonde, sterke nagels zijn mooi. Daar horen geen witte vlekjes op. Althans, dat denken we. In realiteit zijn die witte vlekjes op je nagels onschuldig. In medische termen gaat het hier om ‘punctate leukonychia’, of meer geruststellend ‘melkvlekjes’. Dat deze witte stippen het resultaat zijn van een dieet met te weinig calcium of zink, is een mythe. Ze worden veroorzaakt door een schade aan de nagel, bijvoorbeeld doordat je vingers ergens tussen zitten of ergens tegen stoten. Tijd voor een wetenschappelijke uitleg.

Via: pexels.com | Linda Prebeza, CC

Wetenschappelijke uitleg van witte vlekjes

De nagelmatrix ontwikkelt nieuwe cellen. Hierdoor is de nagel in staat te groeien. Wanneer je jouw vinger ergens tegen aanstoot, stuur je het aanmaakproces van de nagelmatrix in de war. De schade aan de nagel wordt zichtbaar aan de buitenkant, en dat is dus het witte vlekje op de nagel. Aangezien nagels amper 3,5 millimeter per maand groeien, erg traag, wordt de storing pas zichtbaar als de nagel verder groeit. Met andere woorden: het witte vlekje kan pas veel later, na het stoten van de vingers, zichtbaar worden.

Via: flickr.com | Andrea Fistetto, CC

Verband tussen infectie en witte vlekjes

De witte vlekjes op je nagels kunnen er ook op wijzen dat je lichaam ooit tegen een infectie vocht. Want op die momenten is de aanmaak van nagelcellen niet prioritair, en kunnen er ‘foutjes’ in de nagels ontstaan, zoals de witte vlekjes. Maar wanneer je die vlekjes ziet, is de infectie normaal al lang gepasseerd.

Wat kun je aan de witte vlekjes op nagels doen?

Er bestaat geen behandeling voor punctate leukonychia. De witte vlekjes op je nagels zijn bovendien onschuldig. Ze wijzen op een schade aan de nagel die je in het verleden opliep. Je moet wachten tot de witte vlekjes vanzelf uit de nagel groeien. Wil je er toch wat aan doen? Dan kan je ervoor kiezen om je nagels te lakken. Ook deze tips kunnen helpen bij het vermijden van witte vlekjes op je nagels:

  • Vijl je nagels regelmatig bij.
  • Gun je nagels soms wat ademtijd. Wacht een dag voordat je ze opnieuw lakt.
  • Verzorg je nagels goed. Niet enkel de uiteindes, maar ook de nagelriemen.
  • Vermijd agressieve middelen op de nagels. Trek bijvoorbeeld handschoenen aan tijdens het poetsen.
Via: pxhere.com | Element 5 Digital, CC

Het raadsel van de witte vlekjes op je nagels eindelijk opgelost? Gelukkig maar! Laat in een reactie hieronder weten wat je van het artikel vind.


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...