Daarom word je zo door muggen geprikt (en je partner niet)

Ben jij een van die stakkers die ’s nachts altijd wakker wordt gehouden door muggen terwijl je partner lekker doorslaapt? Dit is waarom!

Altijd last van muggen?

Er zijn mensen die altijd last hebben van muggen, en er zijn er die dat simpelweg niet hebben. Het is oneerlijk. Een zwoele zomeravond in de tuin kan zo al snel vervelend worden. Om nog maar te zwijgen over het irritante gezoem in je oren ’s nachts, en de vervelende muggenbulten de volgende ochtend. Heb jij altijd last van muggen? Dan hoor je wellicht ook al jaren lang dat dit komt door je genen of je lekker bloed. De echte reden is complexer. We leggen het je uit.

Mug muggenbeet muggen
Via: Wallpaper Flare, CC

Lekker bloed?

Dat de insecten op lekker bloed afkomen, is een mythe. Het kan goed zijn dat jouw bloed zoeter is dan dat van je partner, maar een mug proeft het pas nadat ze geprikt heeft. Het is dus geen kwestie van bloed.

Wist je trouwens dat enkel de vrouwtjes steken? Ze hebben het bloed nodig om hun eieren te laten rijpen. Meestal gaan ze op jacht tijdens valavond.

Een goed geurtje

Koolstofdioxide, dat is waar muggen op af gaan! Want dat betekent een levend wezen. Ze weten dus nog niet of het over een dier of mens gaat. Ze volgen dat spoor in een zigzagpatroon. Biologen die muggen willen vangen, gebruiken soms een blok droog ijs (bevroren koolstofdioxide) om ze te lokken.

Via: pixabay.com | pixabay.com , CC

Dit vormt jouw geur

Bacteriën zijn bepalend voor je geur. Voor een groot deel kan je daar zelf dus niets aan doen. Iedereen maakt andere geurstoffen aan, afhankelijk van de bacteriën en andere micro-organismen die hem of haar bewonen. Wel stoten sommige mensen meer koolstofdioxide uit ’s nachts. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld, of sporters en mensen met een snellere stofwisseling.

Via: pixabay.com | Jimmy Chan, CC

Wanneer de muggen op een halve meter afstand van je zijn, speelt ook je lichaamstemperatuur mee. Wie meer zweet ’s nachts, zal er dus meer aantrekken. Ze houden namelijk van melkzuur, een stof dat in je spieren wordt aangemaakt en deels weer wordt uitgescheiden via je zweet. Bovendien zorgt zweet ervoor dat je lichaamsgeur hen sneller bereikt.

Wat kan je eraan doen?

Een lange broek en lange mouwen, hoe vreselijk het ook is, kunnen helpen. Een ander advies: ga tijdens de barbecue in de rook zitten. Je zal wellicht je ogen niet meer open krijgen, maar de muggen blijven weg. Je kan ook in de aanval gaan met bijvoorbeeld onderstaande zaken:

Citronellakaarsen
Gezellig voor buiten en muggen vinden dat dit stinkt (verschillende groottes)
Eucalyptus tegen muggen
Ook deze verschillende middeltjes, die heerlijk ruiken zou helpen!
DEET of muggenspray
Verschillende oplossingen (o.a. muggenspray) om niet gestoken te worden
Muggen muggenbeet mug jeuk
Via: depositphotos.com | ginasanders

Ben jij de stakker thuis?

Word jij vaak gebeten door muggen, maar je partner nooit? Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven! Laat zeker een reactie achter, of deel de kennis met je vrienden.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...