Het niet luisteren van je partner blijkt een ‘act of love’

Wanneer je iemand heel erg goed kent, dan bestaat de neiging om niet altijd meer goed naar diegene te luisteren. Dit omdat je toch al weet wat die ander gaat zeggen…. denk je.

Luistert jouw partner niet?

Je kent het vast wel, je vertelt iets aan je partner en dan blijkt later dat hij of zij helemaal niet naar je geluisterd heeft en dus ook helemaal niet weet waar het over gaat. Super irritant is dat, dat iets min of meer het ene oor in en het andere oor uitgaat, zeker als zoiets vaker gebeurt. En dat blijkt nu net tussen partners zeer regelmatig het geval te zijn.

Partners, of anderen die heel dicht bij je staan, kunnen je zo het gevoel geven dat je niet belangrijk voor ze bent en dit kan soms zelfs een heftig punt van discussie worden met ernstige gevolgen, zoals een echtscheiding, als triest resultaat.

luisteren horen standbeeld
Via: pixabay.com | Couleur, CC

Een hart onder de riem

Maar wist je dat het niet luisteren van je partner helemaal geen desinteresse is? Het blijkt een heuse act of love ofwel een daad van echte liefde te zijn. Tenminste als we een artikel in The New York Times mogen geloven die hier een poos geleden uitgebreid over schreef. Een artikel bedoeld om iedere gefrustreerde partner een hart onder de riem te steken.

In het bewuste artikel wordt een onderzoek aangehaald dat gepubliceerd is op ScienceDirect, een Amerikaanse website waarop allerlei wetenschappelijke, technische en medische onderzoeken te vinden zijn. Wetenschappers blijken een onderzoek gedaan te hebben naar de communicatie tussen partners en naar de problemen zijn waarmee zij in hun communicatie naar elkaar te maken krijgen.

Ze kozen voor hun onderzoek een flink aantal koppels uit die al jaren bij elkaar zijn en die elkaar dan ook door en door kennen. De koppels moesten met hun ruggen tegen elkaar gaan zitten, zodat ze elkaar niet in de ogen konden kijken, en elkaar verschillende dingen vertellen en diverse vragen stellen. Daarna moesten de koppels een persoon opschuiven, zodat ze rug aan rug met een vreemde kwamen te zitten. Op deze manier werden dezelfde items opnieuw besproken.

paar liefde verliefd
Via: pixabay.com | Peggy_Marco, CC

Communicatiestoornissen

En wat bleek? Tussen de bestaande koppels ontstonden vrijwel direct communicatiestoornissen die op hun beurt niet voorkwamen bij de koppel-combinaties die elkaar niet kenden. De met elkaar vertrouwde koppels, bleken niet goed naar elkaar te luisteren. Vaak werd hiervoor als reden gegeven; “ik weet toch al wat er gezegd gaat worden of wat hij of zij gaat vragen. We kennen elkaar zo goed dat we maar een half woord of zelfs minder nodig hebben om elkaar perfect te begrijpen.”

blik spel praten communicatie
Via: pixabay.com | RyanMcGuire, CC

En dit blijkt een ware overschatting te zijn. Ook al kennen partners elkaar van binnen en van buiten, datgene wat ze communiceren, wordt in veel gevallen niet goed opgepikt. Dit komt met name door het vooraf invullen van wat men denkt dat er gezegd gaat worden. De onderzoekers vergelijken het met het rijden op een weg.

Rijd je hier voor het eerst, dan let je extra goed op, zowel op de weg als op alle verkeersborden en aparte situaties die je tegenkomt. Rijd je er vervolgens dagelijks dan ga je over op een soort van ‘automatische piloot’. Je denkt precies te weten wat je kunt verwachten en daarom hoef je er ook geen specifieke aandacht meer voor te hebben.

Dé werkelijke daad van liefde

Los van het feit dat het zeker niet prettig is als iemand niet goed naar je luistert en daardoor dingen vergeet of zelfs helemaal niet weet, blijkt dit gegeven dus geen ‘laat maar kletsen, ik heb geen enkele zin om naar je te luisteren’ te zijn. Het blijkt eerder voort te komen uit echte liefde. Je voelt je als het ware een twee-eenheid met je partner en denkt dat je elkaar op alle gebieden honderd procent aanvoelt. En dat je dus vrijwel altijd al van tevoren weet wat de ander zal gaan zeggen.

Handen hart liefde
Via: pixabay.com | Free-Photos, CC

Ben je je hiervan van bewust dan kan de communicatie met je partner wezenlijk veranderen en wordt het echt luisteren naar elkaar in allerlei verschillende situaties dé werkelijke daad van liefde. Door dit te beseffen zullen veel huwelijken en andere relaties gered kunnen worden van een scheiding.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...