De ideale ochtendroutine: 8 tips om je dag te starten

We kennen allemaal het idee om de dag goed te beginnen, maar wat betekent een ochtendroutine of ochtendritueel eigenlijk? 

Wat is een ochtendroutine?

Een ochtendroutine is, zoals de naam al doet vermoeden, een routine die je voor elke ochtend hebt. Een routine om jouw dag elke dag op dezelfde manier te beginnen. Als je er al een hebt, kun je deze wellicht nog wat verbeteren. En als je niet weet wat een ochtend routine is, wil je er vast wel een hebben tegen de tijd dat je dit bericht hebt gelezen.

ochtendroutine, ochtendritueel, ochtend, routine, morning routine
Via: unsplash.com | bruce mars, CC

Voordelen van ochtendroutine

Er zijn namelijk enkele positieve punten als het gaat om het hebben van zo’n ochtendritueel. Wanneer je je dag elke ochtend begint met een schema, laat je jezelf eenvoudig door het eerste deel van je dag glijden. Door gezonde gewoontes te creëren, ben je klaar voor een succesvolle en productieve dag. Hier zijn enkele van de grootste voordelen van een ochtendroutine:

1. Controle over je dag

Het is altijd een goed idee om je dag in een actieve modus te beginnen in plaats van in een reactieve modus. Je ochtendroutine plaatst je en je prioriteiten in het zadel. In plaats van reageren op de zaken die op je afkomen, speel je een actieve rol bij het creëren van het leven dat je wilt.

Het hebben van een vast ochtendritueel voor de activiteiten en taken die voor jou belangrijk zijn, geeft je meer keuzevrijheid over je (vrije) tijd.

2. Goed voor je mentale gezondheid

Door het eerste deel van je dag gefocust te houden op wat belangrijk voor je is – en het stress arm te houden – ben je klaar voor een geweldige dag die voor je ligt. Wanneer je de dag gehaast, hectisch en mentaal overbelast begint, zal de rest van je dag waarschijnlijk volgen.

Je hebt de trend dan al gezet. Het hebben van een ochtendroutine zorgt ervoor dat je tijd hebt voor alles wat je ’s ochtends moet doen om je dag in de goede richting te laten gaan. ​​

3. Kan stress en spanning wegnemen

Voor mensen die te maken hebben met stress en spanning – oké, een best groot deel van ons – kan een gezonde ochtendroutine ervoor zorgen dat alles wat op je lijstje staat voor die ochtend, ook wordt gedaan. Hierdoor hoef je je niet de hele dag zorgen te maken over wat je misschien bent vergeten of waar je geen tijd voor hebt gehad in alle chaos die een ochtend met zich mee kan brengen.

Bovendien kan een ochtendritueel je structuur geven om meer aan zelfzorg te doen. Wanneer je in de ochtend tijd inbouwt voor lichaamsbeweging, yoga, meditatie of lekkere sudoku, kun je de dag gecentreerd en gefocust beginnen.

Via: pxhere.com | Pxhere

Hoe bouw je een ochtendroutine op?

De beste ochtendroutine is degene die voor jou werkt. Zo simpel is het. Niet iedereen zal een lange routine kunnen hebben vanwege tijdgebrek of familieverplichtingen en dat is prima. 

Je ochtendroutine moet worden aangepast aan wat je echt als eerste kunt bereiken, niet op basis van wat andere mensen doen of wat je zou willen kunnen doen in een ideale wereld. Je kunt je ochtendritueel altijd aanpassen wanneer je levensomstandigheden veranderen en als dat nodig is. 

Aantal uren slaap en opstaan

Om te zien hoeveel tijd je ’s ochtends echt hebt, dien je er eerst voor te zorgen dat je wakker wordt met minimaal acht uur slaap achter je kiezen. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden zonder op de snooze-knop te drukken, zodat je meteen kunt opstaan ​​en aan de slag kunt. Als je gewend bent om te dutten, zal dit zeker enige oefening vergen… 😉

Bepaal vervolgens hoeveel tijd je hebt voor je ochtendroutine op basis van hoe laat je op je werk of op school moet zijn, kinderen naar school moet brengen, of wat je ook doet. In dit kader kun je je ochtendtaken samenstellen en bepalen wat het beste is voor je algehele productiviteit en welzijn.

Snoozen radiowekker opstaan slapen
Via: depositphotos.com | elenathewise

Een goede ochtend begint de avond ervoor

Allereerst wil je niet dat je ochtendroutine ten koste gaat van niet genoeg slaap. Als je zo vroeg wakker moet worden dat je er te veel slaap voor opoffert, dan maak je een afweging die uiteindelijk ten koste gaat van je mentale en algemene gezondheid. Vroege ochtenden zijn niet zo belangrijk als slapen.

Slaap is namelijk net zo essentieel als eten en ademen, maar velen van ons beschouwen het als een enigszins optioneel onderdeel van ons algehele welzijn. Een goede nachtrust heeft dezelfde voordelen als een ochtendroutine: je bent minder gestrest en juist productiever wanneer je lichaam (en geest) voldoende rust heeft gehad. Je kunt het beste eerst de aanbevolen acht uur slaap krijgen om een ochtendroutine de moeite waard te maken.

8 tips voor de ideale ochtendroutine

Dus hoe ga je dit aanpakken? Zoals gezegd, heb je wellicht al een (semi) vaste routine in de ochtend. Alleen is deze (nog) niet zo zeer gericht om je dag ook daadwerkelijk goed te starten. Minder goede gewoontes sluipen er nu eenmaal eenvoudig in. Onderstaande tips helpen je hopelijk op weg!

1. Kijk niet meteen op je telefoon

Scrollen op Instagram en het lezen van e-mails kan wachten. Wanneer je direct na het ontwaken naar je telefoon grijpt, zet je jezelf direct in de reactieve modus. Dit kan ervoor zorgen dat je je de focus van je ochtendroutine verliest en gestrest raakt voordat je zelfs maar uit bed bent gekomen. Een no-go dus.

2. Maak je bed op

Het opmaken van je bed duurt ongeveer een minuut en het geeft je meteen een snel en gemakkelijk gevoel van voldoening. Bovendien zorgt het ervoor dat je kamer er netjes en opgeruimd uitziet, zelfs als de rest van je ruimte wat rommelig is.

3. Drink water

Je kan best een uitgedroogd gevoel hebben na acht uur geen vocht tot je genomen te hebben. Water drinken als onderdeel van je ochtendroutine kan je mentaal en fysiek instant opfleuren, waardoor je je in het algemeen gezonder gaat voelen. Voeg een vleugje citroen toe voor wat extra pit in de ochtend. 

wakker blijven 6 sneaky tekenen dat je te weinig drinkt
Via: pixabay.com | Tookapic, CC

4. Eet iets

Zelfs als je geen groot ontbijt mens bent, kan het krijgen van wat voedingsstoffen in je lichaam je hersenen echt aanzetten. Je hoeft absoluut geen viergangen maaltijd naar binnen te werken, maar door iets gezonds te eten, kun je je humeur en energieniveau direct verbeteren.

Wat voor jou ook ontbijt is, zorg dat je wat eten in je lichaam krijgt. Je ontbijt klaarmaken en je lunch inpakken de avond ervoor (en ook die voor je kinderen, als dat van toepassing is) kan ontzettend helpen om je ochtend soepeler te laten verlopen.

5. Leg je sportoutfit klaar

Indien je een work-out aan je ochtendritueel wilt toevoegen (goed bezig!), kies dan ook de avond ervoor je sportkleding en leg ze neer waar je ze kunt zien wanneer je wakker wordt – voor extra motivatie. Of zorg ervoor dat ze in je sporttas zitten en klaar zijn met de rest van je benodigdheden, zodat je deze gewoon kunt pakken en gaan. No excuses!

6. Zorg voor me-time

Doe elke ochtend iets aan zelfzorg. Al is het maar vijf minuten in je drukke ochtendroutine. Je kunt bijvoorbeeld stretchen, een snelle meditatie doen, een dagboek bijhouden of aan een kruiswoordpuzzel werken terwijl je je ochtendkoffie drinkt.

Bijpraten op sociale media kan ook als zelfzorg gelden als deze activiteit je daadwerkelijk energie geeft. Mocht je gewoon absoluut geen tijd hebben voordat je op je werk moet zijn, breid dan je me-time uit naar je woon-werkverkeer. Je kunt naar een podcast luisteren of een vriend bellen terwijl je in het verkeer zit of lezen terwijl je met het openbaar vervoer gaat. Me-time zorgt voor rust in je hoofd.

praten luisteren vrouw
Via: pixabay.com | VinzentWeinbeer, CC

7. Check je takenlijst en agenda

Kijk wat er die dag op het programma staat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt zelfs een minuut of tien incalculeren om e-mails te bekijken en eventuele berichten die meteen aandacht nodig hebben, af te handelen. Zorg wel dat je dit doet na het nemen van versterking van de inwendige mens.

8. Maak een taak af waar je tegenop ziet

Door je minst favoriete taak als eerste af te ronden in of net na je ochtendroutine, weet je zeker dat je deze ook daadwerkelijk voltooit. Tegen het einde van de dag is je wilskracht wellicht al redelijk (zo niet totaal) gedoofd en zul je deze taak waarschijnlijk niet meer aanpakken. Wat ertoe kan leiden dat je je gestrest voelt en deze zelfs nog verder uitstelt.

Vasthouden aan je ochtendroutine

En hoe lang duurt het dan voordat je een gewoonte hebt ontwikkeld om je ochtendroutine daadwerkelijk uit te voeren? Dat hangt er van af. Voordat een bepaald gedrag automatisch of een tweede natuur wordt, duurt gemiddeld 66 dagen. Dus als je eenmaal een perfect ochtendritueel voor jezelf hebt bedacht, kan het even duren voordat het aanvoelt als een onderdeel van je normale leven.

Wekker klok opstaan wakker worden
Via: pixabay.com | congerdesign, CC

Verwacht geen perfectie

Geef jezelf dan ook de vrijheid (en de genade) om je ochtendroutine niet perfect te krijgen op de eerste dag (of week, of maand) dat je besluit het uit te voeren. Onthoud dat het ontwikkelen van een gewoonte tijd kost. Als je uit je ochtendroutine valt, is dat oké.

Ga er de volgende dag weer mee aan de slag en maak jezelf niet gek als je een dag (of vijf) overslaat. Wat belangrijk is, is dat je je ideale ochtendritueel kunt verfijnen. Hierdoor wordt het iets waar je naar uitkijkt, niet iets waar je je aan ergert of zelfs maar bang voor bent. Dat zou natuurlijk het hele doel teniet doen.

Wat is jouw ochtendroutine?

Hoe ga jij aan de slag met jouw ochtendroutine? En heb jij nog een fijne tip die voor jou goed heeft gewerkt bij het creëren van een morning routine? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...