Wanneer jij ooit op wintersport bent geweest heb je ongetwijfeld wel eens een paar pipo’s met een gele dop op hun neus gezien. Je herkent het waarschijnlijk al als onderdeel van het kleurrijke Flügel flesje.
Wist je dat er tegenwoordig buiten drinken ook andere lekkernijen met Flügel worden gemaakt? Wat te denken van een Flügel taart en cupcakes?
Flügel shotjes
Iedereen van ons heeft ooit een spotje Flügel genomen. Tenzij je natuurlijk geen alcohol drinkt. Zo was er ooit een buschauffeur die er voor wilde gaan om 200 shotjes Flügel in een uur te drinken.
Dan ben je wel een hele grote. Het zal je dan ook niet verbazen dat het een Belg was.
Wat zit er in Flügel?
Flügel is een lichte alcoholische versnapering die je in één keer achterover giet. Dronken ga je er niet van worden. Wel kan je er flink misselijk van worden na een stuk of 10 flesjes.
Het mierzoete drankje bestaat overigens uit onder andere rode wodka en guarana en bevat zo’n 10% alcohol.
Waar komt Flügel vandaan?
Het drankje Flügel klinkt typisch als een Duits of Oostenrijks drankje. Toch is dit helemaal niet waar. Wie anders dan de Nederlanders kwamen weer eens op een goed idee.
Vier gasten uit het Westland, waar ze over het algemeen niet in de drank spugen, kwamen in 1996 op het geweldige idee wat spul door elkaar te gooien. Naar wat nu blijkt een gouden zet, aangezien 25 jaar later iedereen toch stiekem fan is van een Flügeltje op z’n tijd.
Flügel taart recept
Stel je eens voor… Een overheerlijke taart die volledig naar Flügel smaakt. Net even wat lekkerder dan gemiddelde marsepeinen cake.
Om jou van wat inspiratie in de keuken te voorzien vertellen we je hieronder wat je allemaal nodig hebt en belangrijk, hoe je het gaat maken. Succes alvast!
Flügel taart maken: ingrediënten
Er zijn een aantal ingrediënten nodig voor de flügel taart. Deze zijn opgesplitst in de bodem, de tussenlaag, de taart en de topping.
De bodem:
- 1 pak Liga
- 75 gr roomboter
De tussenlaag:
- 150 gram frambozen
- 2 el suiker
- 5 á 6 flesjes Flügel
- 3 blaadjes gelatine
De taart:
- 100 gr basterdsuiker
- 350 ml slagroom
- zakje vanillesuiker
- 400 gr monchou
- zakje klop-fix
De topping:
- 250 gr frambozen
- 10 gr maizena
- 3 flesjes Flügel
- 25 gr suiker
Bereiding van de Flügel taart
Hieronder volgt het stappenplan voor het maken van de Flügel taart:
Stap 1: Het bereiden van de bodem
Je begint met het opwarmen van een pannetje met boter, waarna je deze volledig laat smelten. Vervolgens zorg je ervoor het hele pak liga is fijngemalen. Mix de liga en de boter door elkaar heen met een spatel of je handen en stop dit in een springvorm met bakpapier. Vervolgens laat je dit een poosje afkoelen in de koelkast.
Stap 2: Het bereiden van de tussenlaag
Pak een bak koud water en laat de blaadjes gelatine een kwartiertje weken. Doe tegelijkertijd 5 flesjes Flügel, de frambozen en de suiker in een pan en zet dit op laag vuur. Dit doe je totdat de frambozen klaar zijn. Nu komt het leuke gedeelte, het prakken. Je prakt alles tot een soort drap, waarna je het van het vuur haalt.
Leg ondertussen folie op een diep bord of bakblik, terwijl je 1 flesje Flügel verwarmt in de magnetron. Hou je het nog vol niet stiekem een shotje te nemen? Knijp hierna de gelatine uit. Los deze op in de opgewarmde Flügel en voeg het toe aan de drap van frambozen. Dit breng je vervolgens op het bord, waarna je hem laat opstijven in de koelkast.
Stap 3: Het bereiden van de taart
We gaan snel door naar het bereiden van de taart. Begin met het kloppen van de slagroom met suiker, klopfis en vanillesuiker. Klopt ook de monchou los van elkaar, waarna je beide met elkaar mengt. Daarna stop je het in een spuitzak, waarna een van de hoogtepunten van de bereiding aanbreekt.
Vervolgens haal je alles uit de koelkast en spuit je de monchou op de bodem van de taart. De stijf geworden Flügel breng je aan op de onderste laag. Hierna doe je de rest van de monchou erop en strijk je het af tot een glad geheel. Zet het weer terug in de koelkast.
Stap 4: Het bereiden van de topping
Kook de frambozen, Flügel en Zucker in een pan en laat die gebeuren tot de frambozen veranderen. Roer de maizena los met een klein beetje kookvocht. Als de frambozen klaar zijn meng je dit met de losgeroerde maizena en laat je het geheel nog zo’n 5 minuten op laag vuur staan.
Hierna laat je het volledig afkoelen. Verdeel ten slotte het Flügel fruit over de taart en zet hem nog eenmaal terug in de koelkast. Wacht vervolgens 4 uur en de Flügel taart is helemaal klaar om gegeten en uitgedeeld te worden.
Flügel cupcakes recept
Dat dit drankje nog altijd razend populair is, is voor jou waarschijnlijk geen verrassing. Misschien heb je er dit weekend nog wel een aan je lippen gehad. En nu je weer dat er ook heuse Flügel cupcakes op de markt zijn, ben je waarschijnlijk helemaal niet meer te houden.
In dit artikel vertellen we je meer over deze geweldige, smaakvolle cupcakes en hoe je hem precies maakt.
Flügel cupcakes maken: ingrediënten
Voor een overheerlijke Flügel cupcake heb je eigenlijk niet eens zoveel nodig:
- Cupcake mix
- Botercréme mix
- 10 flesjes Flügel
Bereiding van de Flügel cupcakes
Hieronder volgt het stappenplan voor het maken van Flügel cupcakes. Let dus goed op, volg de stappen en binnen no-time zit jij te genieten van de zalige kleine taartjes.
Stap 1: De Cupcake mix
Maak de cupcake mix klaar zoals je dat eigenlijk altijd doet. Lees de beschrijving goed door en volg de aangegeven stappen.
Stap 2: In de air fryer of oven
Als je een airfryer hebt doe je hier vervolgens de cupcakes voor 22 minuten op 155 graden in. Heb je alleen een oven? Doe dit dan ook voor 22 minuten, maar dan op 180 graden voor een elektrische oven en 160 graden in een heteluchtoven.
Stap 3: De botercréme
Stap 3 is het klaarmaken van de botercréme. Deze prepareer je volgens de beschrijving. Zelfs een kind kan de was doen.
Stap 4: Flügel time!
Het moment waar iedereen Flügel liefhebber op zit te wachten. We mogen de flesjes toevoegen. Voeg zo’n 3 a 4 fles toe aan de botercréme en mix dit stevig door elkaar. Totdat het één fraai geheel is.
Stap 5: De spuitzak
Dan belanden we bij het één na laatste onderdeel en ook dit is een favoriet van vele bakliefhebbers. We gaan namelijk aan de slag met de spuitzak. Een leuk onderdeel, waarbij je lekker kunt kliederen en rommelen.
Maar goed, uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je de botercréme met Flügel netjes over de cupcakes drapeert.
Stap 6: Shotten!!!
Tot shot top je de boel af met een om- en opengedraaid Flügel flesje die je in de botercréme plaats. Daarna is het zaak de cupcake naar binnen te werken. Kan jij überhaupt nog wachten? Geniet van deze heerlijke delicatesse.
Ga jij deze Flügel cupcake maken?
Laat ons in een reactie weten of jij dit Flügel recept gaat proeven. En als je de taart hebt gemaakt, horen wij graag hoe deze smaakt!
Lees ook:
- Officieel recept: zo maak je dus een Whopper (of andere BK-burgers)
- Hét recept om lekkerste chocoladekoekjes te maken
- Maak zelf het unieke cookie dough recept van Ben&Jerry’s
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: