Nieuwe dingen leren eten: 3 tips om een alleseter te worden

“Dat lust ik niet!” Misschien wel het meest gebruikte zinnetje bij kinderen onder het avondeten. Toch is er meer te doen aan al dan niet gewenste smaken en kun je sneller dingen leren eten, dan je wellicht dacht…

Nieuwe smaken leren eten

Het is een feit dat de smaakpapillen van kinderen nog in aanleg zijn. Ze moeten dingen leren eten. Zelfs de hardnekkigste groente-weigeraar zal in de meeste gevallen uiteindelijk wel enkele smaken weten te waarderen.

Tandpasta vies
Via: depositphotos.com

Goed nieuws voor de ouders dus. Toch zien we ook genoeg volwassenen die vrijwel niets lusten. Vaak omdat ze dit nooit geleerd hebben. Het gevolg? Ze kunnen alleen eten in hun eigen veilige omgeving, want bij anderen of in een ander land is het vaak erg lastig om maaltijden te vinden die ze wél lusten.

Alleseter worden: 3 tips

Merk jij dat je heel weinig lust en daardoor steeds vaker problemen ervaart? En zou je heel graag wat meer dingen leren eten? Dan is er goed nieuws. Ook volwassenen kunnen hun smaakpapillen namelijk nog op de proef stellen.

Met behulp van onderstaande tips leer jij meer dingen te waarderen en wordt eten een stuk makkelijker én leuker.

Jouw eters-tip? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen of tips rondom het (niet) willen eten van bepaalde ingrediënten of gerechten.

Deel jouw bevindingen in een reactie onderin!

1. Combineren

De meeste mensen vinden een specifiek ingrediënt niet lekker, maar wel als deze op de juiste manier wordt gecombineerd. Misschien gruwel je bijvoorbeeld van kaas uit het vuistje, terwijl je wel kan genieten van een flinke laag Parmezaanse kaas over je pasta.

Door smaken te combineren, worden ze lekkerder. 

Kind spaghetti eten mond ouders
Via: depositphotos.com

Begin daarom voorzichtig en leer de smaak kennen door deze te combineren met andere (vertrouwde) smaken.

Moeilijke groente eters? Wil je bijvoorbeeld meer groente leren eten, maar ben je niet iemand die een bepaalde groente enkel gekookt, gebakken of rauw kan eten?

Kies dan voor een recept waar de groenten volledig in verwerkt zijn. Lekker met een sausje of veel kruiden. Hierdoor is de natuurlijke smaak van de groente minder overheersend.

Denk bijvoorbeeld aan overheerlijke couscous recepten. Couscous is bij uitstek geschikt om veel groente in te verwerken. De kruiden maken het heerlijk en zorgen ervoor dat de groentes niet overheersen, maar de smaak wel complimenteren. 

Couscous gerecht groente dingen leren eten smaken
Via: depositphotos.com

2. Mooi presenteren

Dit is vaak een trucje dat bij kinderen heel goed werkt. Door het gerecht op leuke wijze te presenteren, wordt het ook veel verleidelijker om aan te vallen. Een groot stuk vis kan er heel angstaanjagend uitzien, maar wanneer je deze klein maakt en door de pasta mengt, lijkt het direct minder eng.

Denk daarom goed na over de presentatie. Je eet uiteindelijk ook met je ogen. 

3. Proeven

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een feit dat je je smaakpapillen kunt trainen. Als je iets nooit proeft, zal je het ook nooit lekker gaan vinden. Het is dus vaak een kwestie van proberen. Probeer ook verschillende bereidingswijzen uit.

Ter illustratie: Spruitjes zijn tot snot gekookt bijna niemands favoriet, maar als je ze grilt of roerbakt kunnen ze plotseling een veel aangenamere smaak krijgen.

Door bepaalde ingrediënten anders te bereiden, vallen ze soms ineens juist wel in de smaak. Laat je mening over een bepaald product dan ook niet afhangen van die ene keer dat je het geproefd had, maar blijf proberen. Zo wordt gevarieerd en gezond eten een stuk gemakkelijker.

Eten proeven keuken dingen leren eten smaken
Via: depositphotos.com

Leren eten: jouw tips?

Welke zaken kon jij vroeger niet binnenhouden en inmiddels wel en wat heb je hiervoor moeten doen? We zijn benieuwd naar jouw tips rondom het leren eten van (nieuwe) ingrediënten of gerechten.

Laat je ervaringen weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...