Gember is gezond: 10 geweldige voordelen van gember

Een verse gemberthee met sinaasappel, citroen-gember limonade en wortel-gembersoep met koriander. Waar je tegenwoordig ook binnenloopt, je wordt gebombardeerd met de mogelijkheid om gember te drinken en te eten. Maar waarom zijn we zo gek op deze gekke wortel en wat zijn de voordelen van gember?

Gember, van die gek uitziende wortel

Net als Kurkuma is gember een thermogene specerij; het geeft warmte. Gember komt van de wortel van de gemberplant (Zingiber Officinale) en komt oorspronkelijk uit Azië. Hoe wij het kennen is de verse gember in de vorm van de gekke knol, als poeder of als gember bij de sushi in dunne plakjes.

Gemberwortel gember
Via: pixabay.com

Het is een specerij wat gebruikelijk is in de Aziatische keuken met een licht pittige, frisse smaak en is erg lekker in verschillende gerechten en thee.

De voordelen van gember

Gember is gezond. Maar wat zijn dan die voordelen van gember?  Na een klein beetje research kom je uit op allemaal voordelen die we hier op een rijtje hebben gezet.

1. Gember werkt tegen verkoudheid.

Het eerste voordeel van gember is gelijk een voordeel waar we deze koude maanden heel gelukkig van worden. Gember helpt tegen verkoudheid. Het laat je op een natuurlijke manier zweten waardoor bacteriën en infecties je lichaam sneller verlaten. Daarnaast is gember ook nog verzachtend voor de keel. Het perfecte verkoudheidsdrankje dus.

gember drank thee
Via: pixabay.com

2. Gember is goed voor het immuunsysteem

De antioxidanten in gember zorgen voor een boost van je immuunsysteem. Dus naast dat gember goed werkt tegen je verkoudheid, kan het je immuunsysteem verbeteren waardoor bepaalde ziektes minder kans van slagen of een lagere impact hebben.

3. Gember is ontstekingsremmend

Eén van de effectieve bestanddelen van gember is Gingerol en is een bestandsdeel dat ontstekingsremmend werkt. Mensen met chronische ziektes die gelinkt zijn aan ontstekingen zoals artritis en reuma kunnen veel baat hebben bij het regelmatig innemen van gember!

4. Gember vermindert spierpijn en zwellingsklachten

Het bestandsdeel gingerol gaat ook spierpijn en zwellingsklachten tegen. Heb je geen zin om na een zware sessie in de sportschool een kopje gemberthee te drinken kan je ook je spieren masseren met oliën met gember of kan je een kompres met gember op de spieren leggen.

Via: depositphotos.com

5. Gember werkt tegen wagenziekte en algemene misselijkheid

Gember kalmeert de maag, versterkt de maag, beschermt het maagslijmvlies en zorgt voor een normale peristaltiek (dit is de samentrekking van je maag en slokdarm) waardoor braakneigingen worden tegen gegaan. Ook voor zwangere vrouwen die veel last hebben van ochtendmisselijkheid is gember een redmiddel!

Tip: ben je misselijk en kan je jezelf er niet toe zetten om gember te eten/drinken, dan kan je ook wat verse gember achter je oor leggen. Hierdoor neemt je lichaam nog steeds de belangrijke stoffen op.

6. Gember werkt tegen een opgeblazen gevoel

Gember stimuleert de spijsvertering. Hierdoor gaat de maaginhoud sneller naar de darmen en verminderd het opgeblazen gevoel in je maag.

7. Gember verhoogt de opname van voedingsstoffen en verlaagt het honger gevoel.

Evelyn van Holistik heeft 6 maanden lang gemberthee gedronken en de effecten opgeschreven die zij merkte. Eén van deze effecten was het verminderde hongergevoel en veel minder drang om te snoepen! Dat is geweldig nieuws na de zware kerstperiode van veel te veel eten.

Daarnaast verhoogt gember de opname van voedingsstoffen in je lichaam dus krijg je veel meer benodigde voedingsstoffen binnen. Gelukkig kan gember er lekker zijn!

Via: pixabay.com

8. Gember werkt tegen menstruatiepijn

Gember blijkt de menstruatiepijn bijna net zo effectief te verminderen als ibuprofen. Het enige wat je hoeft te doen is elke dag een beetje gember innemen (bijvoorbeeld in je thee) vanaf het moment dat de menstruatie begint.

Lees ook: De menstruatiecup: een goed idee en welke kiezen?

9. Gember helpt (wellicht) tegen de groei van kanker

Dit is nog een vaag gebied, en er is nog niks zeker. Maar uit verkennend onderzoek blijkt dat de gember ontstekingen remt en het ontstaan van tumoren hinderen. Maar hier moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

Via: pixabay.com

10. Gember verbetert de hersenfuncties

Studies tonen aan dat gember kan zorgen voor een hoger concentratievermogen en denkvermogen. Ook zou het zorgen voor een minder snelle achteruitgang van de hersenfuncties zoals bijvoorbeeld het geval is bij Alzheimer of dementie.

De oplossing?

Er zijn genoeg voordelen van gember. Het lijkt een geweldig middel te zijn voor heel veel klachten. Natuurlijk is het nog maar de vraag of het voor jou werkt en of je het lekker genoeg vindt om elke dag te eten. Toch kan het niet kwaad om als je er toch van houdt, het wat vaker te drinken/eten en eens te kijken of het tegen jouw klachten werkt.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...