Gezonde traktaties maken voor je kinderen: zo doe je het

Het zal je in ieder geval als ouder niet ontgaan zijn: het traktatiebeleid op het kinderdagverblijf of basisschool van je kind. Maar hoe kom je als drukke ouder aan inspiratie om een gezonde traktatie te maken? Wij helpen je op weg met gezonde traktaties, zodat ook jouw kind dit schooljaar gezond kan trakteren.

Het traktatiebeleid is flink veranderd

De tijd dat we wegkwamen met zakjes chips of cup cakes als traktatie is voorbij! Wie niet vuil wil worden aangekeken op het schoolplein houdt zich aan de regels; vetvrij, zo min mogelijk suiker, glutenvrij en vooral geen kleurstoffen.

Via: pixabay.com | Joris Leermakers, CC

Gezonde traktaties: do’s en dont’s

Je kind is binnenkort jarig en dat mag natuurlijk gevierd worden! Jarig zijn begint voor de meeste kinderen met trakteren op school. Ze kijken er vaak al weken naar uit om die zelfgemaakte traktatie te mogen uitdelen. Maar wat is nou een gezonde traktatie volgens het beleid.

Do’s:

  • fruit
  • rauwkost
  • kleine porties
  • niet eetbare traktaties: stickers, fluitje, stuiterbal etc.
Supermarkt geheimen groente fruit afdeling
Via: pixabay.com | TeroVesalainen, CC

Dont’s:

  • Hartige snacks zoals kaas en worst
  • Noten en pinda s in verband met allergieën
  • Snoep gebruiken als versiering op een stuk fruit
  • Grote hoeveelheden
  • Chocolade
chocolate chips cookies
Via: Wikimedia Commons | Rdsmith4, CC

Gezond eten en sportactiviteiten

Hoewel de meningen verdeeld zijn en wij vinden dat iedereen nog steeds zelf moet bepalen wat er getrakteerd wordt, begrijpen de meeste ouders wel de noodzaak om kinderen meer te laten bewegen en gezonder te eten. Het percentage van kinderen met overgewicht is schrikbarend hoog.

Daarom doen veel scholen mee aan het initiatief door gastlessen over gezond eten aan te bieden. Voor kinderen die meer willen bewegen worden er vaak gratis sportieve activiteiten aangeboden na schooltijd.

kinderen knoeien eten lepel
Via: flickr.com | nvainio, CC

Hoe maak ik gezonde traktaties

Je kunt natuurlijk de kunst afkijken bij andere ouders, of op zoek gaan naar voorbeelden op het internet. Misschien heb je met je kind al wat leuke ideeën bedacht voor de traktatie. De pret begint natuurlijk al bij de voorbereiding.

Voor wie even geen inspiratie heeft zijn er handige filmpjes beschikbaar waar je meteen mee uit de voeten kunt. Met deze tips maak ook jij geweldige gezonde traktaties!

Maak er ook echt een feest van!

Maak er meteen een leuke activiteit voor het hele gezin van. Ga samen naar de markt om het fruit te kopen. Laat broertjes en zusjes meehelpen met het versieren van de mand. Samen zorgen jullie ervoor dat de jarige straks met trots zijn traktatie mag uitdelen aan zijn klasgenootjes.

gezonde traktaties
Via: peakpx.com | Peakpx.com, CC

Jouw tip?

Wat vind jij van gezonde traktaties en heb je wellicht zelf nog een tip? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...