De menstruatiecup: een goed idee en welke kiezen?

Ongesteld zijn: het blijft een crime voor vele vrouwen en de ’traditionele’ producten zijn ook niet alles. Maar was je al op de hoogte van een menstruatiecup? We leggen het uit…

Ongesteld zijn…

Je voelde het vorige week al aankomen, toen je die vervelende verkoper een snauw gaf. Het is weer de tijd van de maand. Je voelt je wankel en je emoties vliegen alle kanten op. Het liefst zit je de hele dag in bed chocoladerepen in je thee te dopen met Grey’s Anatomy aan, tot het weer voorbij is.

Helaas gaat dat niet altijd en kunnen we beter kijken naar manieren op jouw ongesteldheid wat draaglijker te maken, toch?

meisje moe kramp
Via: unsplash.com | Zohre Nemati, CC

Wat is een menstruatiecup?

Nee, ongesteld zijn is geen pretje. Helemaal niet als je ‘ineens’ ongesteld wordt op het werk en je natuurlijk weer eens niks bij je hebt. Of wanneer het ineens mooi weer is, lekker naar het strand of het zwembad?

Dacht het niet. Je moet er toch niet aan denken, dat tampon touwtje tussen je benen! Lekker naar de sportschool? En dan bij elke grote beweging het bloed eruit voelen gutsen zeker, nee bedankt.

Gelukkig is er een betere en hygiënische oplossing. De ultieme manier om vanaf nu jouw ongesteldheid wat draaglijker te maken. Deze geweldige uitvinding bestaat al langere tijd, maar nog te weinig mensen hebben ervan gehoord: de menstruatiecup!

Een menstruatiecup is een flexibel cupje, denk aan de vorm van een eierdopje, gemaakt van medische graad siliconen. Een menstruatiecup vangt het menstruatiebloed op, in plaats van het te absorberen.

menstruatiecup
Via: unsplash.com | Oana Cristina, CC

Hoe werkt een menstruatiecup?

De menstruatiecup breng je bij je vulva in, waar het je menstruatiebloed opvangt. Na maximaal 12 uur (afhankelijk van de hoeveelheid bloed) leeg je de cup. Spoel de menstruatiecup om en voilá, je kunt de cup opnieuw inbrengen. Zo heb je maar één product nodig voor de gehele duur van je menstruatie.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met, of tips over de menstruatiecup. Laat het dus vooral weten in een reactie onderin!

Voordelen van de menstruatiecup

En alsof dat niet genoeg is, hebben we nog een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Minder kans op doorlekken
 • Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat je tampons of maandverband op zijn
 • Bikini? Strakke broek? Geen probleem. De menstruatiecup is onzichtbaar
 • Geen nare geurtjes. De menstruatiecup is erg hygiënisch
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Zero-waste en milieuvriendelijk
 • Goed voor je portemonnee. Je schaft de menstruatiecup slechts 1x aan en deze gaat jaren mee
menstruactiecups
Via: unsplash.com | Inciclo, CC

Verschillende soorten menstruatiecups

Waar voorheen slechts enkele merken de markt domineerden, zijn er tegenwoordig veel meer aanbieders van menstruatiecups. Houdt er bij het uitzoeken een menstruatiecup rekening mee dat je de juiste maat kiest, die het beste past bij jouw lichaam.

Voor vrouwen van 30 jaar en jonger, die geen bevalling hebben gehad, wordt meestal de middelste maat aangeraden. De grootste maat voor vrouwen die over de 30 zijn of zijn bevallen en dan is er vaak ook nog een kleinere variant. Dit verschilt soms per merk.

Een menstruatiecup gebruiken

Allemaal leuk en aardig, die menstruatiecups met zoveel voordelen. Maar hoe gebruik je deze cups nou eigenlijk? Dat zullen we je hieronder vertellen.

menstruatiecup
Via: unsplash.com | Marketing City to Sea, CC

De menstruatiecup inbrengen

 1. Was goed je handen
 2. Vouw de menstruatiecup zodat je een ‘C’ vorm hebt
 3. Breng de cup in met het steeltje naar beneden
 4. De cup vouwt zich vanzelf open
 5. De menstruatiecup vormt een vacuüm wanneer deze goed is ingebracht

De menstruatiecup verwijderen

 1. Was wederom goed je handen
 2. Knijp in het onderste gedeelte van de cup en beweeg heen en weer, zo verbreek je het vacuüm. Trek vooral niet aan het steeltje
 3. Zorg dat de menstruatiecup rechtop blijft om een bloedbad te voorkomen
 4. Leeg de inhoud in je toilet of wasbak
 5. Spoel de cup schoon en hergebruik

In de video hieronder wordt nog eens uitgebreid vertelt hoe dit werkt.

Schoonmaken van de menstruatiecup

Wanneer je in de periode van ongesteldheid bent, gebruik je de menstruatiecup non-stop. Na het legen van de cup is het voldoende om deze af te spoelen met stromend water, onder de kraan of in de douche. Na je cyclus is het raadzaam de menstruatiecup te steriliseren, door deze te koken in water. Hiervoor kun je een speciale sterilisator gebruiken voor menstruatiecups, deze zijn geschikt voor in de magnetron.

Wil jij nou ook zo’n menstruatiecup kopen? Op de volgende pagina vindt je verschillende menstruatiecups die verkrijgbaar zijn in Nederland.

Welke menstruatiecup kopen?

Er zijn inmiddels veel merken, soorten en kleuren menstruatiecups op de markt. Maar welke kies je? Hieronder een aantal opties om te overwegen voordat je overgaat tot de aankoop van jouw eerste menstruatiecup.

1

Bamboozy

Nummer 1 op bol.com
Bamboozy menstruatiecup
Met ronde vormen tegen irritatie

Bamboozy menstruatiecups zijn volkomen veilig om te gebruiken en gemaakt van de allerhoogste kwaliteit medisch siliconen. De natuurlijke ronde vorm van deze menstruatiecup geeft betere comfort en minder irritatie dan sommige andere menstruatiecups op de markt.

Natuurlijk rondingen en vormen zorgen voor minder irritatie
Nummer 1 meest verkochte menstruatiecups op bol.com
E-book voor beginners bijgesloten
2

Lucovitaal

Simpel maar effectief
vrouw zingt kantoor werkplek
Via: pexels.com | furkanfdemir, CC
Lucovitaal menstruatiecup
Een budget optie waar je blij van wordt

We kennen Lucovitaal van allerlei producten, zoals vitaminen en mineralen. Om het compleet heeft Lucovitaal nu ook een menstruatiecup. Een budget variant in vergelijking met de meeste merken op de markt, met minder variatie en extra’s. De Lucovitaal Menstruatiecup is een betrouwbaar en milieuvriendelijk alternatief voor maandverband en tampons.

Goedkoper dan andere merken op de markt
Milieuvriendelijk
Lucovitaal geeft 100% garantie op niet lekken en geen nare geurtjes
3

Yoni

Cheers to making a difference!
Yoni menstruatiecup
Betrouwbaar en comfortabel

Yoni heeft als doel om ‘Period Care’ zo transparant en duurzaam mogelijk te maken. Bij Yoni geloven zij erin dat als iedereen gewoon open is over menstruatie en over alles eromheen, de wereld zoveel zachter kan zijn. Voor elkaar, en voor de planeet.

Sinds 2015 gespecialiseerd in menstruatieproducten
Gemaakt van zacht en flexibel materiaal
Je kunt de cup dag en nacht dragen, tot 12 uur lang
4

Allmatters

Voorheen 'Organicup'
menstruatiecup organicup allmatters
Via: unsplash.com | Oana Cristina, CC
AllMatters menstruatiecup
Voor afval-vrije routines

AllMatters is in 2012 opgericht als OrganiCup, met de ambitie om de categorie herbruikbare menstruatieproducten te laten groeien. Destijds hadden nog maar weinig mensen hierover gehoord. Het uitgangspunt was om een ​​eenvoudig en duurzaam menstruactiecup merk te maken en toegankelijk te maken door middel van een democratische prijsstelling en brede distributie.

Sindsdien zijn er meer dan 2 miljoen cups verkocht en staat de beker in de schappen van meer dan 7000 winkels wereldwijd. In 2022 hebben zij ook herbruikbaar menstruatieondergoed geïntroduceerd.

Zero waste – duurzaam
Inclusief katoenen draagzakje
Award voor ‘Best New Product Non-Food’

Ben je op zoek naar een alternatief, dan zijn zogenaamde period panties ook een goede optie!

Jouw ervaringen met de menstruatiecup?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw bevindingen! Heb jij ervaringen met bepaalde merken of juist handige tips? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...