Kurkuma: 5 redenen waarom deze geelwortel zo gezond is

In de slipstream rondom de populariteit van yoga – wie beoefent het tegenwoordig niet? – is er sprake van nog een andere gezondheidstrend afkomstig uit India.

Aan de Kurkuma, ook wel Indiase Geelwortel genoemd, wordt in de traditionele Oosterse geneeskunst veel helende krachten toegeschreven. Vandaar dat ook veel Westerlingen dit specerij steeds bewuster gaan innemen. Wij geven 5 redenen waarom de Kurkuma geelwortel zo gezond is.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een van de specerijen waaruit Currypoeder (kerrie) wordt samengesteld. Dit kurkuma poeder geeft aan kerrie de welbekende felgele kleur. Het wordt gewonnen uit de wortel van een plant die luistert naar de naam ‘Curcuma longa’. Deze gemberachtige wortelplant wordt vooral in India verbouwd.

kurkuma
Via: pxhere.com | Public Domain , CC

In gemalen vorm heeft Kurkuma vooral het karakter van een kleurstof om allerlei voedingsmiddelen mee te kleuren. ‘Gele rijst’, nee die heeft niet van zichzelf die kleur. Deze smakelijk ogende gele tint ontstaat door er Kurkuma aan toe te voegen. Dat smaakt niet wezenlijk anders dan normale rijst want de geelwortel is redelijk smakeloos. Maar het oog kan rare dingen doen met de smaakbeleving.

In de traditionele Indiase geneeskunst wordt de geelwortel ook voor andere doeleinden toegepast dan in etenswaren. Het zou een geneeskrachtige werking hebben tegen allerlei ziektes en aandoeningen.

Is Kurkuma gezond?

In alle eerlijkheid staat het ter discussie of Kurkuma gezond is of niet. Uit menig wetenschappelijk onderzoek zijn weinig effecten van de inname van de geelwortel op de algehele gezondheid en specifieke aandoeningen gevonden.

De overtuiging dat het specerij gezond en helend is, komt vooral voort uit oude geneeskundige tradities en wijsheden. Voor wie daarop vertrouwt en voor wie minder waarde hecht aan vanuit laboratoria onderbouwd bewijs, heeft Kurkuma wel degelijk een gezondheid bevorderende werking.

Kurkuma potje gemalen kruiden
Via: Open Food Facts | kiliweb, CC

Waar is Kurkuma dan goed voor?

Vanuit de Oosterse geneeskunst worden aan de geelwortel een aantal helende eigenschappen toegekend. Wij noemen 5 redenen waarom deze geelwortel zo gezond is.

1. Kurkuma werkt als antioxidant

Van Kurkuma gaat een anti-oxiderende werking uit, net als van vitamines E en C en allerlei bioactieve stoffen die in groente en fruit zitten. Antioxidanten maken agressieve stoffen in het lichaam die  schade kunnen aanrichten op cel- en weefselniveau, onschadelijk. De inname van Kurkuma zou op die manier zelfs lange termijn aandoeningen zoals kanker en allerlei hart- en vaatziekten kunnen voorkomen zo wordt beweerd.

2. Kurkuma als ontstekingsremmer

Wie een wondje of een snee heeft of wellicht een brandwond, kan daar Kurkumakruid op smeren. Er gaat volgens alternatieve behandelaren zowel een ontstekingsremmend en helend karakter vanuit. Ook zou het helpen bij spoorloos huidherstel. Ook wie met regelmaat kampt met chronische inwendige ontstekingen, zoals reumatoïde artritis, zou om deze reden baat hebben bij de inname van Kurkuma.

geelwortel bij wondjes
Via: pxhere.com | Public Domain, CC

3. Kurkuma als antimicrobieel

Met name wie een brandwondje heeft, loopt het risico op infectie. Dat houdt in dat er een ongewenste verbinding ontstaat tussen het wondweefsel en bacteriën, virussen en/of schimmels. Het is lastig om dat te voorkomen wanneer men zo’n wondje oploopt.

De geelwortel heeft echter, zo wordt beweerd, een antimicrobiële werking. Het weerhoudt ongewenste micro organismen er m.a.w. van om te gaan groeien in de wond.

4. Kurkuma voor een betere mentale gezondheid

Zo’n 1 op de 4 personen krijgt in zijn of haar leven uiteindelijk te maken met een vorm van dementie, waaronder Parkinson en Alzheimer. Meestal gebeurt dat naarmate men meer op leeftijd raakt.

Deze laatste aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bepaalde eiwitten die op schadelijke wijze neerslaan in de hersenen. De vorming van deze eiwitneerslagen zou door Kurkuma worden tegengegaan wat de mentale gezondheid op latere leeftijd bevordert.

5. Kurkuma voor…

Afgezien van het voorgaande wordt aan Kurkuma nog een hele rits van positieve effecten toegeschreven. Zoals gezegd, velen zijn onbewezen en er wordt niet naar alle toepassingen onderzoek gedaan. Kurkuma zou echter nog helpen:

Kurkuma bijwerkingen

Kurkuma is een natuurlijk middel en over het algemeen wordt wel eens aangenomen dat er dan ook geen bijwerkingen zijn. Bij normale innameniveau ’s is er inderdaad meestal geen belangrijke mate van bijwerking, al is dat zoals bij alle middelen verschillend per persoon. In kleine hoeveelheden wordt als mogelijk vervelende neveneffect vooral beperkte maagklachten genoemd.

Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) raadt mensen aan om maximaal 2 keer per dag 500 milligram Kurkuma te nuttigen in de vorm van eten of drinken. Het gebruik wordt dan als veilig verondersteld.

Gebruikt men over langere tijd grotere hoeveelheden op medicinale schaal, dan kunnen wel redelijk significante bijwerkingen ontstaan. Voorbeelden daarbij zijn:

Mensen die van nature kampen met problemen op een van deze vlakken, moeten daarom extra voorzichtig zijn met veelvuldig gebruik van Kurkuma. 

kurkuma geelwortel maagklachten
Via: pixabay.com | derneuemann, CC

Hoe kun je Kurkuma gebruiken?

Voor wie bewust Kurkuma wil gebruiken zijn er diverse mogelijkheden om dagelijks een dosis te nuttigen.

Kurkuma poeder

Door Kurkuma poeder te mengen met andere specerijen zoals gember en komijnpoeder en knoflook en rode peper, maak je een heerlijke nasi kruidenmix. Ziet er lekker uit en bevat nog deze gezonde specerij ook.

Kurkuma latte thee

Door middel van Kurkuma poeder met kaneel, gember en honing, genereer je dagelijks een smakelijk uitziende Kurkuma latte.

Wil je liever theeleuten? Dat kan ook. Daartoe snij je plakjes direct van de Kurkuma wortel die je enige minuten in water kookt. Door toevoeging van opnieuw gember en kaneel geef je meer smaak aan je Kurkuma thee.

kurkuma gezond
Via: pixnio.com | Public Domain, CC

Kurkuma tabletten of supplementen

Kurkuma kan worden gebruikt in capsule- en tabletvorm. Deze vormen zijn zeer geconcentreerd. Het is hierbij belangrijk om je te realiseren dat dergelijke hoeveelheden de werking van andere geneesmiddelen kunnen beïnvloeden, al is over de exacte aard en omvang van die invloed nog niet zoveel bekend.

Schrijft je arts je andere medicijnen voor, dan is het in elk geval altijd verstandig om te melden wanneer je met regelmaat een specifiek Kurkuma drankje of pilletje nuttigt. Wellicht is toepassing van Kurkuma in een van onderstaande vormen per definitie veiliger.

Mattisson HealthStyle Organic Kurkuma
120 capsules met biologische kurkuma
Davitamon Kurkuma
30 capsules kurkuma met vitamine C en vitamine D

Kurkuma shot

Wil jij zeer effectief je dagelijkse hoeveelheid Kurkuma binnenkrijgen, overweeg dan een Kurkuma shotje te nemen. Dat doe je door 125 gram Kurkuma wortel uit te persen, samen met een limoen. In 1 teug heb jij zo je Kurkuma dosis binnen.

Kurkuma: onze conclusie

Over de heilzame werking van Kurkuma bestaan nog wat onzekerheden. Bewuste, veelvuldige inname voor onvolwassenen wordt daarom afgeraden. Met het oog op volwassenen zou er sprake zijn van legio gezondheidsvoordelen.

Die betreffen feitelijk je totale lichaam en geest. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar de exacte effecten van Kurkuma op het lichaam. Zeker is wel dat het minder goed door het lichaam kan worden opgenomen en dat de werking door bereiding verloren kan gaan.

Gebruik Kurkuma als smaakmaker en kleurstof voor de bereiding van Oosterse gerechten. Dan kan het gebruik nooit kwaad en geniet je wellicht van al deze gezondheidseffecten. Gebruik je al medicijnen, pas dan op met de intensieve inname van Kurkuma preparaten.

Heb jij al ervaring met Kurkuma?

Wij zijn benieuwd of jij al ervaring hebt met kurkuma. Laat het ons hieronder weten in een reactie. En heb jij nog een geweldige tip om de geelwortel te gebruiken? Dan horen wij dat graag!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...