Vegetarische BBQ: 15 smakelijke recepten (+ handige tips)

Als vegetariër blijf je waarschijnlijk het liefst heel ver uit de buurt bij barbecues. Je kunt de aanblik van grote lappen vlees niet verdragen, om nog maar te zwijgen over de geur.

Gelukkig voor jou is de vegetarische barbecue een steeds groter wordende trend. In dit artikel vind je tips voor een onvergetelijke vegetarische BBQ én 15 smakelijke recepten.

vegetarische barbecue
Via: unsplash.com | Frank Holleman, CC

Vegetarische BBQ voor iedereen

Je kent ze ongetwijfeld: Vrienden en familieleden die bij hoog en bij laag beweren dat ze hun stuk vlees niet kunnen missen. Het is altijd even een dingetje op een barbecue. Maar ook als je geen vegetariër bent kan het leuk zijn om eens vegetarisch te gaan barbecuen!

Je wordt er namelijk heel creatief van en vegetarisch eten kan echt super lekker zijn. Ja, ook voor die ene oom die altijd roept dat mensen carnivoren zijn ;-).

Barbecuen als vegetariër. Tja, hoe doe je dat eigenlijk? We hebben al eerder een artikel geschreven over hoe je als vegetariër een barbecue overleeft, met 5 nuttige leuke tips. Check it out!

Jij nog leuke tips? Laat ze weten in de comments onderin!

Bovendien kent een vegetarische barbecue vele voordelen, zoals je hieronder kunt lezen.

De voordelen van een vegetarische BBQ

  • Een vegetarische BBQ is heel veelzijdig
  • Vegetarisch eten is beter voor het milieu
  • Het is heel betaalbaar, want vlees is erg duur
  • Je ontdekt nieuwe gerechten, waar je anders niet zo snel op zou komen
  • Vegetarisch eten is meestal erg gezond
  • Je draagt niet bij aan dierenleed
  • Minder kans op voedselvergiftiging 😉
  • En het is natuurlijk altijd leuk om iets nieuws te proberen!

Veelzijdigheid aan vegetarische barbecue recepten

Er bestaan ontzettend veel vegetarische barbecue recepten. Allereerst kun je natuurlijk het vlees (letterlijk) vervangen met een vleesvervanger op de barbecue. Maar, er bestaan ook veel barbecue recepten met alleen groente en fruit. Niet alleen gezond en lekker, maar ook heerlijk fris in de zomer!

broccoli noten sinaasappel aarbeien
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

Hoe organiseer je een vegetarische barbecue?

Een vegetarische barbecue organiseren is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is naar de (super)markt gaan in plaats van naar de slager ;-). Voor de rest bereid je de barbecue voor net zoals anders.

Zorg voor voldoende zitplekken, borden en bestek. Gerechten die wat meer tijd in beslag nemen, kun je de dag van tevoren al maken. Maar geen zorgen, de meeste gerechten zijn super makkelijk en heb je zo gemaakt!

De perfecte vegetarische BBQ plannen

We geven je hieronder wat tips voor het plannen van jouw vegetarische barbecue. Zo kun je alvast wat inspiratie opdoen en weet je zeker dat je niks vergeet.

Via: pexels.com

Variatie in groente en fruit

Bij een vegetarische barbecue kan groente en fruit natuurlijk niet ontbreken. Groente en fruit is voor iedereen goed en je kunt er enorm mee variëren. Het is natuurlijk niet voor niets dat vegetariërs vaak plantaardig eten. Bonen, peulvruchten, zaden en noten zijn geweldig als vleesvervanger!

Vleesvervangers…

Niet elke vegetariër maak je er blij mee, maar vleesvervangers zijn wel ideaal voor een barbecue. Zeker als je wel regelmatig vlees eet, kan je weleens het gevoel hebben dat je iets mist. Met een lekkere vleesvervanger kun je dat voorkomen! En zo heb je toch nog een beetje het gevoel dat er gewoon een hamburger op de grill ligt.

De vleesvervangers van tegenwoordig komen heel dicht in de buurt bij echt vlees. Niet alleen qua smaak, maar ook qua structuur. Sommige vleesvervangers zijn zelfs rood vanbinnen, net als een rare gebakken biefstuk.

Deze vleesvervangers zijn als vanzelfsprekend wel iets duurder, maar gewoon verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten.

vleesvervangers vegetarische worst
Via: unsplash.com | LikeMeat, CC

Kruiden en marinades voor extra smaak

Net als een stuk vlees, kun je een vleesvervanger ook kruiden. Al zijn de meeste vleesvervangers al voor gekruid, dus check eerst goed de verpakking. Tofu bijvoorbeeld heeft van zichzelf niet zoveel smaak, maar is met de juiste marinade en kruiden echt heel lekker!

Bijgerechten en sauzen

Ook lekkere bijgerechten en sauzen mogen niet ontbreken, net zoals bij een barbecue met vlees. Bij een vegetarische barbecue zijn salades zelfs nog belangrijker dan anders!

Qua saus kun je eigenlijk de plank niet misslaan, tenzij er ook veganisten mee-eten. Let er dan op dat je ook wat opties hebt zonder zuivel en ei.

Saus-barbecue-calve
Via: Calvé

15 onweerstaanbare vegetarische BBQ recepten

We noemden het al even: een vegetarische barbecue hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zeker niet als je gaat barbecuen met vleesvervangers. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Met deze 15 vega BBQ recepten wordt je barbecue ongetwijfeld een groot succes!

vegetarische barbecue buiten
Via: unsplash.com | Jonathan Ybema, CC

1. BBQ tofu spiesjes

Tofu is een geweldige vleesvervanger, gemaakt van soja. Het is heel eiwitrijk en bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen. En de tofu spies ziet er ook nog eens heel leuk uit ;-).

Ingrediënten voor BBQ tofu spiesjes (voor 4 personen)

  • 250 gram tofu
  • Een halve paprika
  • 1 rode ui of 1 stronkje bosui
  • 1 el ketjap
  • 1 el sriracha
  • 4 lange satéprikkers

Bereidingswijze van BBQ tofu spiesjes

  1. Verpak de tofu in keukenpapier en leg er iets zwaars op, zodat het vocht kan uitlekken. Laat het ongeveer 10 minuten staan.
  2. Maak ondertussen de marinade door de ketjap en sriracha te mengen.
  3. Snijd de tofu in blokjes en leg ze in de marinade. Laat ze minimaal een halfuur marineren.
  4. Snijd de paprika en de ui in blokken, ongeveer net zo groot als de tofu.
  5. Rijg vervolgens de tofu, paprika en ui om en om aan de satéprikker.
  6. Grill de spiesen ongeveer 8-10 minuten en keer ze regelmatig om.
vega BBQ tofu spiesjes
Via: The Happy Pear (capture)

2. Gegrilde aubergine met tahinisaus

Onmisbaar op de vegetarische barbecue: gegrilde groenten! Naast aubergine zijn ook paprika, courgette, champignons, asperges en maiskolven erg lekker op de grill.

Ingrediënten voor gegrilde aubergine met tahinisaus (voor 4 personen)

  • 2 Aubergines
  • 120 ml tahin (sesampasta)
  • 80 ml lauwwarm water
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een halve citroen
  • Paar blaadjes peterselie

Bereidingswijze van gegrilde aubergine met tahinisaus

  1. Snijd de knoflook en de peterselie zo fijn mogelijk.
  2. Meng de knoflook, peterselie, tahin, het lauwwarme water en het citroensap in de blender tot een glad mengsel.
  3. Breng de saus op smaak en serveer met een beetje peterselie.
  4. Snijd de aubergine door midden en verwijder de kroon.
  5. Grill de aubergine op de barbecue (ca. 10 minuten) en keer regelmatig om.
  6. Serveer de gegrilde aubergine met de tahinisaus als dip of eroverheen gegoten.
gegrilde aubergine
Via: unsplash.com | Kostiantyn Li, CC

3. Bloemkool wings met barbecuesaus

Om je vingers bij af te likken… De bloemkool wings met barbecuesaus zijn geliefd bij iedereen, of je nu wel of geen vlees eet!

Ingrediënten voor bloemkool wings (voor 4 personen)

  • 1 Bloemkool
  • 240 ml (plantaardige) melk of water
  • 95 gram bloem
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el tabasco
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

Bereidingswijze van bloemkool wings

  1. Was en snijd de bloemkool in roosjes
  2. Meng vervolgens de melk of water met de bloem, kruiden, tabasco en boter in een kom tot een glad mengsel.
  3. Haal de bloemkoolroosjes door het mengsel en laat ze goed uitlekken.
  4. Rooster de bloemkoolroosjes op de barbecue, met aluminiumfolie eronder, in ca. 20 minuten beetgaar.
  5. Bestrijk de bloemkoolroosjes met de barbecuesaus en serveer evt. met extra knoflooksaus.
vega BBQ bloemkool wings
Via: unsplash.com | Mikey Frost, CC

4. Bietensalade met feta en pompoenpitten

Bietensalade is niet alleen ontzettend gezond, maar ook heerlijk fris. Meng de salade eventueel met linzen of kikkererwten uit blik om ‘m meer vullend te maken.

Ingrediënten voor bietensalade (voor 4 personen)

  • 1 Pak voorgekookte bieten
  • 1 blok feta of witte kaas à 250 gram
  • 1 pakje peterselie
  • Pompoenpitten
  • Evt. sesamzaadjes

Bereidingswijze van bietensalade

  1. Snijd de bieten en de feta in kleine blokjes.
  2. Doe ze in een grote kom en schep goed door.
  3. Top de salade af met peterselie, pompoenpitten en evt. sesamzaadjes.
  4. Breng de salade op smaak met peper en zout.
vega BBQ bietensalade
Via: unsplash.com | Ala, CC

5. Falafel spiesjes

Falafel is een geweldige en veelzijdige vleesvervanger. Erg lekker in pita broodjes, wraps, maar ook als spies op de barbecue.

Ingrediënten voor falafel spiesjes (voor 4 personen)

  • 200 gram falafel balletjes (1 pak), naturel of spicy
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • Barbecue spiesen

Bereidingswijze van falafel spiesjes

  1. Snijd de ui, paprika en tomaat in grove stukken.
  2. Rijg de falafel balletjes, paprika, ui en tomaat om en om aan een spies.
  3. Grill de falafel spiesjes in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
falafel spies
Via: Eetman (capture)

6. Gegrilde maiskolven met knoflook-bieslook boter

Zoet en krokant, wie houdt daar nou niet van? De gegrilde maiskolven met knoflook-bieslook boter zijn dé hit van de vega barbecue. Ook erg lekker in combinatie met chiliboter, mocht knoflook niet zo je ding zijn.

Ingrediënten voor gegrilde maiskolven (voor 4 personen)

  • 4 stuks verse suikermais
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram bieslook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 80g ongezouten roomboter
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze van gegrilde maiskolven

  1. Snijd de knoflook en bieslook zo fijn mogelijk.
  2. Prak de knoflook en bieslook in een diep bord en voeg de boter en paprikapoeder toe.
  3. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  4. Bestrijk de maiskolven met olijfolie en grill ze in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
  5. Serveer de gegrilde mais met de knoflook-bieslookboter er overheen gegoten.
gegrilde maiskolven
Via: Jumbo Supermarkten (capture)

Er staan nog veel meer heerlijke vegetarische BBQ recepten op je te wachten. Wat dacht je van BBQ Pizza met groente? (#12).

7. Gepofte aardappel met tzaziki

Gepofte aardappelen zijn super makkelijk om te maken! Ook erg gevarieerd, omdat je kunt afwisselen met de vulling. In dit recept vullen we de gepofte aardappel met tzaziki.

Ingrediënten voor gepofte aardappel met tzaziki (voor 4 personen)

  • 4 kruimige aardappelen
  • Halve komkommer
  • 2 Teentjes knoflook
  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1 el verse dille
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen
  • peper en zout

Bereidingswijze van gepofte aardappel met tzaziki

  1. Maak de aardappel goed schoon; je hoeft ‘m niet te schillen.
  2. Leg de aardappel in aluminiumfolie en leg ‘m op de barbecue, niet te dicht bij het vuur.
  3. Laat de aardappel ca. 30-40 minuten op de barbecue poffen, het liefst met de deksel dicht.
  4. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommer.
  5. Bestrooi de komkommer met zout en laat ‘m een paar uur uitlekken in een vergiet.
  6. Pel de knoflookteentjes en snijd ze zo fijn mogelijk.
  7. Doe de knoflook in een kom en voeg de komkommerrasp, olijfolie, yoghurt en de fijngehakte kruiden toe. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
vega BBQ gepofte aardappel
Via: Allerhande (capture)

8. Halloumi burger met guacemole

Ook vegetarische burgers mogen niet ontbreken op je vega barbecue. Halloumi is een kaassoort, afkomstig uit Cyprus. Deze kaas is heerlijk om te verwerken in een burger!

Ingrediënten voor halloumi burger met guacamole (4 personen)

  • 4 hamburgerbroodjes
  • Klein handje rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 225 gram Halloumi Dodoni (2 verpakkingen)

Bereidingswijze halloumi burger met guacamole

  1. Snijd de halloumi in plakken van 1 cm dik en grill ze op de barbecue in enkele minuten gaar.
  2. Snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
  3. Prak de avocado fijn en meng samen met de knoflook en de Griekse yoghurt in een kommetje. Breng de guacamole op smaak met zout en peper.
  4. Beleg de onderkant van het broodje met wat plakjes tomaat.
  5. Verdeel de gegrilde halloumi over het broodje.
  6. Top de burger af met de guacamole en wat rucola blaadjes.
halloumi burger met guacemole
Via: unsplash.com | Lefteris kallergis, CC

9. Caprese salade

We kennen natuurlijk allemaal de spies met mozzarella en tomaat. Ook altijd een grote hit als bijgerecht! De caprese salade lijkt er heel erg op, alleen leg je hierbij de ingrediënten gewoon op een bord.

Ingrediënten voor caprese salade (voor 4 personen)

  • 2 Grote tomaten
  • 2 Bollen mozzarella (in zak)
  • Basilicum
  • Dressing, bv. balsamico azijn of groene pesto

Bereidingswijze van caprese salade

  1. Snijd de tomaten en de mozzarella in plakken.
  2. Leg de plakken tomaat en mozzarella om en om op een groot bord.
  3. Snijd de basilicum blaadjes in kleine stukjes en leg ze erop.
  4. Maak de salade af met een beetje balsamico azijn of groene pesto.
caprese salade
Via: unsplash.com | Orkun Orcan, CC

10. Griekse groentespies

Iedereen kent natuurlijk wel de groentespies. De Griekse groentespies is nét even anders en verrassend lekker. Waan je in Griekse sferen in je eigen tuin!

Ingrediënten voor de Griekse groentespies (4 personen)

  • 1 courgette
  • 2 rode paprika’s
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen
  • 1 tl gemalen komijn
  • 4 el olijfolie
  • Barbecue spiesen

Bereidingswijze van de Griekse groentespies

  1. Snijd de courgette, paprika en ui in grove stukken.
  2. Boen de limoen schoon, rasp de schil eraf en pers de vrucht uit.
  3. Meng de limoensap, de knoflook, komijn en olijfolie in een schaal.
  4. Schep de groenten erdoorheen en marineer ze minimaal 30 minuten.
  5. Rijg de groente aan de spiesen en grill ze in ca. 5 minuten knapperig gaar.
  6. Serveer de groentespiesen met pitabroodjes en knoflooksaus.
vegetarische barbecue griekse groentespies
Via: Jumbo Supermarkten (capture)

11. Gegrilde portobello met mozzarella en cherrytomaatjes

Portobello’s kun je op meerdere manieren eten. Je kunt ze zo op de barbecue gooien of vullen met een verschillende heerlijke vullingen.

Ingrediënten voor de gegrilde portobello (4 personen)

  • 4 portobello’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 bollen mozzarella
  • 250 gram cherrytomaten (1 bakje)
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze gegrilde portobello

  1. Hol de portobello uit: verwijder het steeltje en haal de lamellen weg.
  2. Doe een klein scheutje olijfolie in de portobello.
  3. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en vul de portobello ermee.
  4. Snipper de ui en de knoflook en strooi dit over de tomaatjes.
  5. Strooi er wat peper en zout overheen en leg de portobello op de barbecue.
  6. Snijd de mozzarella in plakjes en beleg de portobello na 10 minuten met wat plakjes mozzarella.
  7. Na nog eens 15 minuten is de portobello klaar om opgediend te worden!
vegetarische BBQ gevulde portobello
Via: De Verse Verleiding (capture)

12. BBQ pizza met groente

Wist je dat je ook heel goed pizza’s kunt bakken op de barbecue? Hiervoor heb je wel een speciale pizzasteen nodig en een barbecue die dicht kan. Bij een vegetarische barbecue heb je ongetwijfeld veel groente (over), die je goed kunt gebruiken voor de pizza!

Ingrediënten voor BBQ pizza met groente (4 personen)

  • 1 rol pizzadeeg (bv. Jan of Tante Fanny, tomatensaus zit erbij)
  • 1/4 courgette
  • 1/4 prei
  • 1/4 aubergine
  • Halve rode paprika
  • Halve gele paprika
  • Geraspte kaas

Bereidingswijze BBQ pizza met groente

  1. Verhit de BBQ tot 250 graden met een pizzasteen.
  2. Rol het pizzadeeg uit en verdeel het in 2 stukken, zodat het op de pizzasteen past.
  3. Besmeer het deeg met de bijgeleverde tomatensaus.
  4. Verdeel de geraspte kaas over het deeg.
  5. Snijd de groenten in stukken en verdeel over de pizza.
  6. Schuif de pizza op de pizzasteen en bak ‘m in ca. 10 minuten, totdat de bodem goudbruin is.
vegetarische BBQ pizza
Via: flickr.com | Marco Verch, CC

13. Aardappelsalade met augurkjes

Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder aardappelsalade. Goed nieuws: de aardappelsalade is, gemaakt zonder spek, hartstikke vegetarisch!

Ingrediënten voor aardappelsalade (4 personen)

  • 600 gram vastkokende aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 1 tl mosterd
  • 6 kleine augurken
  • 75 doperwtjes (diepvries)
  • verse bieslook of peterselie
  • 3 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 ei

Bereidingswijze aardappelsalade

  1. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm.
  2. Kook de aardappels, met een beetje zout, in 10 min gaar.
  3. Kook ook het ei hardgekookt in 8 min en de doperwtjes gaar in 5 min.
  4. Meng de yoghurt met de mosterd, mayonaise en voeg ook de fijngehakte knoflook en bieslook/peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snijd het gekookte ei, de rode ui en de augurkjes in kleine stukjes. Meng dit samen met de doperwtjes door de aardappels.
  6. Schep tot slot de romige saus (met bieslook of peterselie) door de aardappelen en laat de aardappelsalade afkoelen in de koelkast.
vega BBQ aardappelsalade
Via: Jessica Gavin (capture)

14. Mexicaanse bonensalade

Bonen zijn een geweldige vleesvervanger. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en vitamine B6 en ze zijn ook nog eens ontzettend lekker, bereid in Mexicaanse stijl.

Ingrediënten voor Mexicaanse bonensalade (4 personen)

  • 2 blikken kidneybonen à 400 gram
  • 2 kleine blikjes mais
  • 1 rode ui
  • 250 gram cherrytomaten (1 bakjes)
  • 1 rode paprika
  • verse koriander
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el paprikapoeder

Bereidingswijze Mexicaanse bonensalade

  1. Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze goed af met water.
  2. Doe ze in een grote kom, breng op smaak met zout, cayennepeper en paprikapoeder en schep ze een paar keer om.
  3. Laat ook de mais uitlekken en voeg toe aan de bonen.
  4. Snijd de rode ui, cherrytomaten en rode paprika en voeg toe.
  5. Schep de salade om met een grote lepel, zodat alles goed wordt verdeeld.
  6. Serveer de salade met verse koriander en evt. crème fraîche of guacamole.
mexicaanse bonensalade
Via: flickr.com | Marco Verch professional, CC

15. Vegetarische kip ketjap spies

De spies met vegetarische kip komt wel héél dicht in de buurt bij de real deal. Niet alleen om van te watertanden, maar ook ontzettend makkelijk te maken.

Ingrediënten voor vegetarische kip spies (4 personen)

  • 250 gram vegetarische kip (bv. de kipstuckjessaté van de Vegetarische Slager)
  • 3-4 stronkjes lente ui
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el geraspte gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 el chilisaus

Bereidingswijze vegetarische kip spies

  1. Begin allereerst met de marinade van de vegetarische kip: Snijd de knoflook zo fijn mogelijk en meng met de geraspte gember in een diepe kom.
  2. Voeg de ketjap manis, olijfolie en chilisaus toe aan de knoflook en gember.
  3. Voeg de vegetarische kipstukjes toe en laat ze minimaal 1 uur marineren.
  4. Snijd de lente uien en de peper in ringen.
  5. Rijg de vegetarische kipstukjes aan lange satéprikkers en grill ze ca. 5 min op de barbecue.
  6. Serveer de vegetarische kip ketjap spiesen met lente ui en peper.
vegetarische kip spies
Via: pixabay.com | outsideclick, CC

Een vegetarische barbecue: iets voor jou?

We zijn erg benieuwd of jij al eens een vegetarische barbecue hebt georganiseerd. Of lijkt het je leuk en verrassend om dit eens te doen? Het kan haast niet anders dan dat het water jou al in de mond loopt na het lezen van deze heerlijke vegetarische BBQ recepten… 😉

Laat het weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...