Airfryer: complete gids met alles over de heteluchtfriteuse

Airfryers zijn inmiddels al een aantal jaren op de markt en aan populariteit geen gebrek. Inmiddels staat er in veel Nederlandse keukens een Airfryer, daarom hebben wij een lekker uitgebreid artikel voor je geschreven met letterlijk alle info over een Airfryer die je nodig hebt.

Wat je na het lezen van dit artikel weet over de Airfryer

  • Wat hij precies doet en hoe het werkt
  • Waar je op moet letten bij het aanschaffen
  • Welke merken er zijn en welke zijn het beste
  • Meer over de baktijden en gerechten die je erin kunt maken
  • De beste aanbiedingen en populairste heteluchfriteuses
  • Welke accessoires er zijn
  • De nadelen van een Airfryer
  • Waarschijnlijk nog veel meer… 🙂

Veel plezier met lezen en hopelijk heb je er iets aan. Graag hoor ik jouw mening over de Airfryer in de comments!

Via: youtube.com (capture) | Airfryertotaal

Airfryer: wat is het en hoe werkt het?

Aifryer is eigenlijk een verzamelnaam voor een productgroep, maar is ook een merk van Philips. Dit klinkt misschien verwarrend, maar het is eigenlijk een gevalletje 7-up, waar een merknaam ook een categorienaam wordt.

De officiële Nederlandse naam is een heteluchtfriteuse, die in de volksmond vaak Airfryer genoemd wordt. De naam Airfryer komt van Philips, voor hun eerste product waarbij producten bereid worden met hete lucht. Ze hebben ook de merknaam Airfryer officieel gedeponeerd. Als mensen het over een ‘Airfryer’ hebben, bedoelen ze een heteluchtfriteuse, waarbij ze meestal doelen op een model van Philips, maar inmiddels zijn er meerdere merken die ze aanbieden.

Airfryer complete gids tips heteluchtfriteuse
Via: depositphotos.com

In tegenstelling tot een friteuse, waarbij vet of olie gebruikt wordt, gebeurt de bereiding bij een Airfryer met hete lucht. Deze circuleert rondom het eten, zoals bijvoorbeeld frieten, waardoor deze uiteindelijk gebakken worden.

De temperatuur van deze hetelucht is ongeveer 200 graden om hiermee de gerechten te bereiden. Vervolgens ontstaat er ook een krokant korstje, dat het eten weer wat knapperig zal maken.

Met de Airfryer kun je niet alleen maar frieten of snacks maken, maar er zijn veel, veel, veel meer mogelijkheden. Maar daarover later meer.

Airfryer en Calorieën

De grote hamvraag: is het ook ‘gezonder’ om eten in een Airfryer te bereiden dan in een traditionele friteuse met vet of olie. De algemene perceptie is dat dit het geval is en dat bevestigt Mens en Gezondheid ook.

Ze hebben een test gedaan met het aantal calorieën in dezelfde producten bereid in een gewone frituurpan en een Airfryer. De resultaten zijn opvallend zoals hieronder te zien.

Frituurpan

  • Kaassoufflé: 300 kCal
  • Hamburger: 270 kCal
  • Frikandel: 200 kCal
  • Kipcorn: 190 kCal
  • Kroket: 175 kCal
  • Bitterbal: 40 kCal
  • Friet (100gr): 320 kCal

Airfryer

  • Kaassoufflé: 200 kCal
  • Hamburger: 200 kCal
  • Frikandel: 160 kCal
  • Kipcorn: 150 kCal
  • Kroket: 150 kCal
  • Bitterbal: 35 kCal
  • Friet (100gr): 130 kCal

Er zitten dus aanzienlijke verschillen tussen bereiding in de friteuse en de Airfryer. Op dezelfde pagina zien we ook een lijstje met kCal bij bereiding in de oven en deze zijn gelijk aan of iets hoger dan de Airfryer. Dat wil dus zeggen dat – als je van plan bent snacks en friet te maken – de heteluchtfriteuse de beste keuze is.

Knapperige zoete aardappel frietjes Airfryer bakken
Via: depositphotos.com | fudio

Waar kun je ‘m voor gebruiken?

Vaak wordt gedacht dat de Airfryer een veredelde friteuse is, maar je kunt er veel meer mee. Er zijn veel gerechten die je erin kunt bereiden, al dan niet met accessoires die je erbij krijgt of los kunt kopen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk kippenpootje, appelflap of loempia? Dit kan allemaal in de Airfryer gemaakt worden. Verderop in het artikel hebben we nog wat tips voor je qua recepten en baktijden van de Airfryer.

Waar moet je op letten als je Airfryer wil kopen

Er zijn tegenwoordige redelijke grote verschillen in de Airfryers die op de markt zijn. Hou er overigens rekening mee dat alleen Philips de naam ‘Airfryer’ in de hun productnaam mogen gebruiken. Andere merken kiezen vaak voor productnummers of de toevoeging ‘heteluchtfriteuse. Airfryers kun je op verschillende plaatsen kopen:

> Coolblue

> Bol.com

> Blokker

> Wehkamp

> MediaMarkt

Om te beginnen is het natuurlijk verstandig te bedenken welke wensen je hebt bij een Airfryer, daar beginnen we dan ook mee.

Capaciteit: hoeveel kan erin?

Dit is misschien een open deur, maar de capaciteit van ‘de bak’ is essentieel om voor iedereen tegelijkertijd een bepaald gerecht te kunnen maken. Dit is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Kortweg zijn er drie maten te onderscheiden:

  • Normaal – 2-4 personen (~2 liter)
  • XL – 4-5 personen (~3 liter)
  • XXL – 5+ personen (>3,5 liter)

Bepaal dus aan de hand van het aantal personen de inhoud van jouw Airfryer. Te groot heeft weinig nut, die zijn uiteraard iets duurder en het zou zonde zijn daar veel meer geld aan uit te geven.

Vermogen: hoe snel is hij warm en wat zijn de baktijden?

Het vermogen van een Airfryer is essentieel om te bekijken. Dit heeft met de ‘kracht’ van je heteluchtfriteuse te maken. Je kunt je voorstellen dat een Airfryer van 2500W veel sneller zal opwarmen dan een exemplaar van 1500W.

Wil je niet te lang wachten voordat hij warm is en acceptabele baktijden hebben, zonder een drie keer zo hoge energierekening te krijgen (oké ik overdrijf, maar toch…), dan zou ik adviseren voor minimaal 2000W te kiezen. Hiermee krijg je hem snel opgewarmd en zijn de baktijden niet veel langer.

Bediening: knop, scherm of touch?

Naast deze ’technische’ specificaties, is ook de bediening een belangrijk onderdeel van de Airfryer. De eerste varianten kwamen met een eenvoudige draaiknop, maar inmiddels zijn er ook modellen met drukknoppen of een touchscreen. De bediening is in principe gelijk, alleen is de ene Airfryer wat uitgebreider dan de andere.

Sommigen zweren bij een ouderwetse, minder kwetsbare draaiknop, maar er zijn ook mensen die een touchscreen of juist de drukknoppen fijner vinden werken. Wel kun je er van uitgaan dat de bediening zeker invloed heeft op de prijs: een touchscreen is duurder dan een draaiknop. Dit is misschien geen halszaak, maar wel goed om mee te nemen in je overweging.

Wat is je budget?

Dat is een belangrijk punt, want je wil natuurlijk een goede heteluchtfriteuse zonder over je budget te gaan. Er zijn veel verschillende modellen, waarbij bijvoorbeeld het vermogen en formaat een grote rol in de prijs spelen. Wij hebben daarom een handig overzichtje voor je gemaakt met daarin per winkel de linkjes naar de verschillende Airfryers en de daarbij behorende prijzen.

Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, dat kan, maar… Het duurt dan wel allemaal net iets langer om op te warmen, gerechten te bereiden en misschien wel in meerdere porties door de capaciteit.

Airfryer-merken

Zoals eerder aangegeven, er zijn meerdere merken die Airfryers maken. Philips is echter het enige merk waarbij het woord ‘Airfryer’ gebruikt mag worden. We lichten eerst een aantal merken voor je uit.

Philips Airfryer

Philips wordt gezien als ‘de beste’ als het om heteluchtfriteuses gaat. Ze zijn de trendsetter geweest in deze categorie, waarna er in Nederland honderduizenden verkocht worden. Philips Airfryers zijn zeker niet de goedkoopste, maar doen wel wat ze moeten doen en gaan over het algemeen vrij lang mee.

> Bekijk Philips Airfryers bij: Coolblue | Bol.com | Blokker

Princess Airfryer

Princess biedt wat goedkopere modellen aan, waarbij ze de naam Aerofryer gebruiken. Er is – uiteraard – niets mis met dit merk, dus ben je op zoek naar een betaalbaar model, dan is een Princess-exemplaar zeker een optie.

> Bekijk Princess Airfryers bij: Coolblue | Bol.com

Tefal Airfryer

Ook al is Tefal vooral bekend van de Actifry, ze hebben ook Airfry-modellen in het assortiment. Deze liggen qua prijs gelijk aan Philips, alhoewel er soms mooie aanbiedingen van Tefal.

> Bekijk Tefal Airfryers bij: Coolblue | Bol.com

Inventum Airfryer

Bij Inventum denk je misschien niet direct aan een heteluchtfriteuse, maar toch hebben ze er een aantal varianten op de markt. De GF254HLD is een populair model van het merk en vooral heel erg betaalbaar.

> Bekijk Inventum Airfryers bij: Coolblue | Bol.com

Welke accessoires zijn er?

Om optimaal gebruik te maken van een Airfryer naast het bakken van friet en snacks, vereist een aantal accessoires. Hierbij kun je onder andere denken aan zaken als een bakvorm, maar ook extra grillplaat of rooster om bijvoorbeeld vlees op te bakken.

Welke accessoires je nodig hebt, hangt natuurlijk van jouw gebruik van de Airfryer. Het is wel handig om te weten dat er vaak combi-aanbiedingen zijn waarbij een bepaalde (of meerdere) accessoires meegeleverd worden, zodat je direct al aan de slag kunt en geen losse aankopen meer hoeft te doen.

> Bekijk alle accessoires voor de Airfryer

Airfryers voor elk budget

Er zijn Airfryers in verschillende prijsklassen. Ben je op zoek naar een echt betaalbaar model en maakt vermogen en bediening je niet bijzonder veel uit, dan zal je ergens rond de 70-75 euro uitkomen.

Wil je er een stapje bovenop doen, dan kom je in de prijsklasse tot 150 euro. Hier vind je degelijke modellen en van Philips soms ook een XL die in de aanbieding is.

Heb je meer te besteden, dan leef je lekker uit. Er zijn veel modellen in het hoge segment die meer vermogen hebben en een flinke inhoud. Zo kun je eenvoudig voor het hele gezin en de buren je gerechten bereiden. Bekijk in het overzicht hieronder alle prijsklassen bij de verschillende aanbieders.

Airfryer aanbieding en cashback

Er zijn met grote regelmaat acties een aanbiedingen voor Airfryers. Waar dit bij andere producten vaak aan het einde van het jaar is, zien we dus regelmatig extra kortingen verschijnen op deze heteluchtfriteuses.

Naast deze extra kortingen zien we ook regelmatig cashbackacties voor Philips Airfryers, dit scheelt ook snel alweer een paar tientjes op de aanschafprijs.

Voor een actueel overzicht van de verschillende aanbiedingen op Airfryers verwijs ik je graag naar onderstaande links. Hier kun je de apparaten vinden waar nu extra korting op is.

> Coolblue SALE

> Bol.com SALE

> Blokker SALE

> Wehkamp SALE

> MediaMarkt SALE

Dit zijn de beste Airfryers

Maar, welke Airfryers zijn nu het beste populairst? Wij hebben er drie voor je op een rij gezet!

  1. Philips Avance Airfryer XL HD9240/90 –  Coolblue | Bol.com
  2. Inventum GF400HL Airfryer – Coolblue | Bol.com
  3. Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 – Coolblue | Bol.com | Wehkamp

Beste: Philips Avance Airfryer XL HD9240/90

Voor mij met stip op één, de Philips Avance Airfryer XL HD9240/90. Een bijzonder goed werkende Airfryer. Zeker niet

het nieuwste model, maar wel door velen gebruikt en geroemd. Op internet zijn er duizenden reviews te vinden waarin lovend gesproken wordt over dit type. Dit is meer dan een aanrader!

Koop bij: Coolblue | Bol.com

Goedkoop: Inventum GF400HL airfryer

Ben je op zoek naar een betaalbaar model waarbij je een aantal concessies moet doen, maar toch de beste kwaliteit voor je geld. Dan is deze Inventum GF400HL een goede optie, waarmee je de komende tijd goed uit de voeten kunt.

Dus wil je niet teveel betalen en toch een goede Arifryer, ga dan voor deze Inventum GD400HL

Koop bij: Coolblue | Bol.com

Grote gezinnen: Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90

Heb je een groot gezin, of wil je ook voor de buren een gerecht mee maken in de Airfryer, dan is deze Philips Avance Airfryer XXL HD9659/90 de beste optie. Prima kwaliteit en warmt lekker snel op. Op deze manier heb je binnen no-time een heerlijk gerecht op tafel staan.

Koop bij: Coolblue | Bol.com | Wehkamp

Airfryer baktijden

Het bereiden van gerechten in de Airfryer kan een uitdaging zijn als je de baktijden niet precies weet. Daarom zijn er gelukkig veel handige lijstjes die je helpen bij de baktijden voor de heteluchtfriteuses. Deze kunnen uiteraard iets afwijken afhankelijk van de hoeveelheid en het model dat jij hebt.

Daarom is het vooral een kwestie van trial en error (en helaas komen er dus ook errors). Maar dit lijstje met baktijden zal je op weg helpen!

Recepten voor Airfryer

Het bakken van friet en snacks is niet zo spannend, een kwestie van erin doen, de tijd instellen en vervolgens lekker eten. Maar er zijn ook ‘ingewikkeldere’ gerechten waar iets meer werk en voorbereiding bij komt kijken.

Er zijn dan ook talloze websites te vinden waar de lekkerste recepten voor Airfryers te vinden zijn. Omdat de keuze te groot is om hier te bespreken, verwijs ik je graag naar deze site voor heerlijke recepten. Persoonlijk ben ik groot fan van heerlijk gekruide kippenpootjes, heerlijk!

Daarnaast is er ook een app voor de Airfryer, de zogenaamde: NutriU-app. Deze kun je downloaden op iPhone en Android om vervolgens veel recepten en andere handige tips te krijgen voor de Airfryer.

Schoonmaken van de Airfryer

Het schoonmaken van de Airfryer kan een uitdaging zijn, omdat niet altijd alle plekken even goed bereikbaar zijn. De onderdelen die niet in de vaatwasmachine kunnen, dien je uiteraard met de hand schoon te maken.

Kijken van tevoren sowieso goed welke en of er onderdelen in de vaatwasser kunnen. Volg je dit advies niet op, dan kan het zomaar een korte levensduur worden voor jouw Airfryer.

Wil (of moet) je met de hand schoonmaken, dan is water en wat afwasmiddel de beste methode om alles weer klaar voor gebruik te maken voor de volgende keer. Zorg in ieder geval dat de heteluchtfriteuse goed onderhoud, op deze manier heb je er gewoon langer plezier van.

Lees ook: alles wat je moet weten over bruiswatermachines lees je in onze SodaStream review.

Nadelen Airfryer

Nu ben je zover, je wil een Airfryer kopen, anders kwam je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht. Maar ik wil je graag compleet informeren, daarom ook de nadelen van een Airfryer.

1. Niet alle Airfryers zijn goed

Er zijn tegenwoordig veel Airfryers, de ene is beter dan de andere. Daarom is het soms lastig een goede keuze te maken. Zoals te verwachten, is de goedkoopste niet altijd de beste keuze, maar ook de duurste zeker niet altijd.

Het is – op afstand – last het kaf van het koren te scheiden en daarom heb ik in dit artikel geprobeerd je te helpen!

2. Ze nemen flink wat plaats in op de aanrecht

Ze zijn niet klein en nemen – uiteraard – flink wat ruimte in beslag op de aanrecht. Dit is op zichzelf een nadeel, maar mocht je in de keuken een traditionele frituurpan willen gebruiken (stinkt in ieder geval lekker;)), dan zal deze iets minder ruimte innemen.

3. Ze kunnen stinken en roken

Alhoewel er niet vaak rook of een stinkende lucht uit de Airfryer komt, kan het wel voorkomen. Daarom is het verstandig dit goed van tevoren te bedenken. Stel dat jouw lievelingsgerecht, zoals bijvoorbeeld hamburgers, steeds roken, is dat niet prettig.

4. Schoonmaken is niet altijd een pretje

Er zijn maar weinig mensen die het schoonmaken van keukenapparatuur als hobby hebben en ook de heteluchtfriteuses zijn niet altijd prettig om schoon te maken. Een heteluchtfriteuse zorgt voor gezonder en lekker eten, maar schoonmaken moet je ook hier dus gewoon doen…

5. Ze kunnen flink lawaai maken

Er zijn modellen die een flink lawaai produceren, waardoor je de tv misschien net iets harder moet zetten. Heb je een afkeer van dit soort geluiden, dan is de Airfryer niets voor jou.

6. Snacks en friet smaakt anders dan bij de snackbar

Er zijn tegenwoordig veel speciale soorten friet en snacks te krijgen voor de Airfryer die een krokant korstje krijgen en prima smaken. Maar wil je de echte ‘vet’-smaak zoals je die in de snackbar krijgt, dan kom je van een koude kermis thuis bij een Airfryer.

7. Baktijden moet je ‘ervaring’ mee krijgen, dus soms wel eens een mislukt gerecht

Oké, ik geef het toe. Ik heb al meerdere gerechten langer (of helaas korter) erin moeten doen dan ik vooraf had ingesteld. Dit is een kwestie van ervaring krijgen met het bakken in de Airfryer. Uiteraard went dit wel, maar in het begin is het vooral even uitproberen.

Moet ik nu wel of geen Airfryer kopen?

Kun je leven met de nadelen – en de meeste mensen kunnen dat – dan is de Airfryer een prima toevoeging aan jouw keuken. Je maakt er heerlijke gerechten mee die minder vet bevatten dan de traditionele gerechten. Daarnaast sta je ervan te kijken wat je er allemaal mee kunt, zolang je maar de juiste ingrediënten en accessoires hebt.

Dus of je er één moet kopen, gezien het feit dat je het hele artikel gelezen hebt, dan is het antwoord waarschijnlijk volmondig ‘ja’. Het is een investering, maar geloof me, je gaat er profijt van krijgen.

Hopelijk heb je iets aan het artikel gehad, ik vond het in ieder geval erg leuk om dit te schrijven. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral weten in de comments!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...