Oliebollen uit de Airfryer: heerlijk recept voor ‘Airbollen’

In december gaan we in Nederland massaal aan de oliebollen en dat zorgt er ook voor dat er veel keukens naar deze lekkernij ruiken. Voor mensen met een Airfryer of andere heteluchtfriteuse is er goed nieuws, je kunt nu ook hierin oliebollen maken.

Het proces is wel iets anders, maar oliebollen uit de Airfryer (ook wel Airbollen genoemd) zijn heerlijk en doen niet onder voor de ‘echte’ oliebol.

oliebol airfryer
Via: depositphotos.com | benschonewille

Benodigdheden en accessoires

Om met de oliebollen uit de Airfryer aan de slag te gaan hebben we natuurlijk een aantal ingrediënten nodig. Deze zijn grotendeels gelijk aan het ouderwetse recept, alleen de bereiding is uiteraard wel iets anders.

Verder heb je ook nog een bak-accessoire nodig voor de oliebollen om te zorgen dat deze niet zomaar je Airfryer in druipen.

Ingrediënten voor oliebollen uit Airfryer

 • Airfryer 🙂
 • Bakaccessoire voor Airfryer (lees verder als je er geen hebt)
 • 500 gram oliebollenmix
 • 250 gram rozijnen
 • 400 ml lauw water
 • 7 gram gist
 • 100 gram bloem
 • 15 gram poedersuiker
 • Optioneel: zonnebloemolie + verstuiver

Heb je geen bakaccessoire voor de Airfryer, dan kun je deze hier aanschaffen (volgende dag in huis). Wil je het toch zonder proberen, dan moet het recept iets aangepast worden, maar het is geen garantie voor succes. Gebruik geen 400, maar 250 ml lauw/warm water.

Zo wordt het deeg wat steviger en zakt hij niet door het rooster heen. Wil je liever vormpjes voor in de Airfryer zodat het minder plakt of uitzakt, die zijn er ook!

Via: depositphotos.com | Mythja

Recept Oliebollen uit Airfryer (Airbollen)

Gelukkig is het niet bijzonder ingewikkeld om deze oliebollen te maken door onderstaande stappen te volgen.

 1. Wel de rozijnen ongeveer een uurtje in warm (geen kokend) water
 2. Voeg de oliebollemix, rozijnen, water en gist samen in een bak en meng deze goed. Heb je een keukenmachine, gebruik dan de deeghaak om het werk uit handen te nemen
 3. Laat het deeg rijzen met een vochtige doek erover heen (1 uur)
 4. Doe de bloem en poedersuiker op een bord en mak met een ijslepel/knijper bollen van het deeg. Rol deze vervolgens door het mengsel van bloem en poedersuiker.
 5. Als je zonnebloemolie met de verstuiver hebt, spray de bollen dan in
 6. Leg ze in de Airfryer en per 4 stuks doe je ze 10 minuten erin op 200 graden. Draai ze na vijf minuten even om.

Zo, nu heb je heerlijke oliebollen uit de Airfryer gemaakt.

Oliebollen Oreo oud nieuw
Via: depositphotos.com | mythja

Zijn ze hetzelfde als ‘echte’ oliebollen?

Dat is natuurlijk de grote vraag en het antwoord is: grotendeels wel. Toch zullen ze waarschijnlijk wat lichter van kleur zijn en proeft de buitenkant licht anders. Dit neemt niet weg dat deze iets gezondere variant van de oliebol een puur genot is.

Hier nog een handige en overzichtelijke video:

Wij maken ze elk jaar in de Airfryer en elk jaar ga ik ze meer en meer waarderen. Heb jij nog een heerlijk oliebollen recept? Laat het weten in een reactie!

Alles over de Airfryer

Ben je nog op zoek naar meer tips en handigheden voor de Airfryer, we hebben een complete gids met letterlijk alles voor de Airfryer voor je geschreven, maar hebben ook een handig baktijden overzicht voor de Airfryer gemaakt.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

4 gedachten over “Oliebollen uit de Airfryer: heerlijk recept voor ‘Airbollen’”

  • Dag Marina,

   Goede vraag, maar het is voor oliebollen in de Airfryer handig om inderdaad extra gist te gebruiken! Hoop dat dit je heeft geholpen!

   Smakelijk en natuurlijk een fijne jaarwisseling gewenst!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...