Huis koel houden? Deze 5 dingen doen mensen vaak verkeerd

Ons land is sommige dagen bezeten van de warmte en op dat moment is je huis koel houden natuurlijk essentieel om zelf ook koel te blijven. Daar hoort je huis ook bij. Maar er zijn ook een aantal dingen die je juist NIET moet doen.

Tips om je huis koel te houden

Er zijn natuurlijk veel tips om je huis koel te houden. Toch zijn we op een aantal zaken gestuit die mensen verrassend vaak verkeerd doen. Het aanpassen van deze gemakkelijke zaken kan dus al snel voordeel brengen. Laten we meteen beginnen, zodat je zo meteen al kan beginnen met het koelen van huis…

Hitte heet vrouw warm zweten
Via: depositphotos.com | roboriginal

1. Niet doen: ramen en gordijnen open

Oké, deze ligt misschien erg voor de hand, maar ik wil hem toch nog graag even met jullie delen om alle twijfel weg te nemen. Zet je ramen NIET open en doe de gordijnen of andere raambedekking dicht.

’s Ochtends, als het buiten nog enigszins koel is, dan kun je wel een uurtje de ramen openzetten, maar doe ze daarna snel weer dicht met de raambedekking ervoor, of het nu gordijnen, luxaflex, rolluiken of iets anders is. Dicht. Hierdoor hou je de warmte buiten.

Gordijnen dicht tips huis koel houden
Via: flickr.com | Ryan McFarland, CC

2. Niet doen: tv, oven, fornuis, Airfryer aanzetten

Ook apparatuur geeft warmte af: dit geldt voor je tv, oven, fornuis, zelfs je Airfryer en nog veel andere elektrische apparaten. Probeer deze zoveel mogelijk uit te zetten. Laat bijvoorbeeld niet de tv aanstaan, behalve als dat strikt noodzakelijk is.

Je kan ook kijken of je ’s avonds het koken kunt minimaliseren en een keer wat te bezorgen of iets kouds te serveren. Zo moet je er niet aan denken en twee: het geeft ook weer extra warmte af.

Via: pixabay.com | Afra32, CC

3. Niet doen: de buitenkant van je huis negeren

Met dagen zoals deze, schijnt er altijd wel ergens zon op het huis of appartement. Als je een zonnescherm hebt, doe dit dan naar beneden. Dit werpt toch enige schaduw op de muur, waardoor deze minder opwarmt en de hitte doorgeeft.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen (ook al is dat geen korte termijn oplossing) om bepaalde muren te laten begroeien met planten. Deze houden ook warmte tegen.

Zonnescherm tips huis koel houden
Via: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | Booms, C.S. (Chris), CC

4. Niet doen: zet de ventilator ‘gewoon’ aan

Dit klinkt vreemd hè? De ventilator niet gewoon aanzetten. Dat kun je uiteraard doen, maar er is een methode die veel beter werkt. VEEL beter. Als je geen airco in huis hebt, biedt een ventilator zeker verkoeling, alleen is dit maar van korte duur. Zodra hij weer uitgaat, is alles weer zoals het was.

Maar met een kleine twist, wordt de ventilator ineens een goedkope airco. Dit doe je door een aantal plastic flessen met water te vullen en in de diepvries te leggen. Zodra ze bevroren zijn, haal je ze eruit en zet je ze simpelweg voor de ventilator. Op deze manier wordt de kou van deze bevroren flessen de ruimte in geblazen. Geloof me, dit werkt veel beter. Ik doe het al jaren zo.

Huis koel houden
Via: depositphotos.com | Syda_Productions

5. Niet doen: sierkussens laten liggen

Heb je veel kussentjes in om het huis, berg deze lekker op als het warm is. Hier blijft veel warmte inzitten en dat zorgt weer voor een extra verhoogde omgevingstemperatuur.

Hoe mooi het ook is, vooral op extreem hete dagen zijn de kussentjes niet handig om in de buurt te hebben. Dus doe ze komende weken beter in een kast of op zolder, dat scheelt alweer iets in de warmte.

Huis koel houden kussen
Via: depositphotos.com | elenathewise

Jouw tips om je huis koel te houden

Heb jij nog tips tegen de warmte, die je helpen je huis koel houden of andere tips tegen hitte in huis? Laat het vooral weten in de comments!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...